Het grachtenhuis

Titel: Het grachtenhuis
Auteur: Rachel van Charante
Genre: Roman
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Publicatiedatum: april 2022
Aantal bladzijdes: 334
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Rachel van Charante (1985) woont in Lochem en werkt als freelance tekstschrijver. Haar debuut Het schuilhuis is een bestseller.

Achterflap:
1942, Lochem. Heleen woont tijdelijk bij haar ouders op de boerderij, nadat haar man is omgekomen aan het front. Ze kan echter niet wachten om terug te keren naar Amsterdam, waar ze haar leven had opgebouwd. Als ze de kans krijgt om als secretaresse voor een belangrijk advocatenkantoor in de hoofdstad te gaan werken, grijpt ze die met beide handen aan.

Maar algauw komt ze erachter dat haar baas in dienst is van het Duitse Rijk, en Heleen begint te twijfelen. Wil ze wel voor zo iemand werken? Tegelijkertijd beseft ze dat ze ook invloed kan hebben – en misschien zelfs haar beste vriendin kan helpen, die Joods is. Er breekt een levensgevaarlijke periode aan. Terwijl ze niemand meer écht kan vertrouwen, moet Heleen cruciale keuzes maken om de mensen van wie ze houdt te kunnen redden.

Mijn mening:
Het grachtenhuis is een bijzonder geschreven oorlogsroman, het verhaal grijpt je bij de strot. Het zou me niet verbazen als het verhaal is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen uit de oorlog. Rachel van Charante schrijft op een manier waardoor je het gevoel hebt dat dit verhaal over bekenden gaat. De betrokkenheid die je voelt met de hoofdpersonages is groot, dit geldt niet alleen voor het deel dat zich in oorlogstijd afspeelt maar ook voor de delen die zich in het heden afspelen. Het laat je voelen hoeveel impact de oorlog nu nog heeft op (verre) nabestaanden.

Je wordt je bewust van de vrijheid waarin wij hopelijk nog lang kunnen leven, inmiddels ervaren we allemaal dat dit een relatief begrip is.

Ik probeer me voor te stellen hoe het moet zijn om huis en haard achter te laten met onbekende bestemming, constant in angst levend. Ze hebben gefaseerd steeds meer vrijheid in moeten leveren, en binnenkort worden ze beroofd van het laatste restje.

Heleen is een bijzonder sterke persoonlijkheid, zij gaat voor anderen door het vuur, de littekens die de oorlog op haar achterlaten zorgen ervoor dat ze een bijzondere keuze maakt voor haar toekomst, dit geeft een warm gevoel. Ik weet niet of ik er zelf toe in staat zou zijn.

Van Charante weet middels haar schrijfstijl emoties zoals angst zeer realistisch over te brengen. Het grachtenhuis is niet alleen een roman maar bevat ook zeker spannende passages die je doen huiveren.

Het is een verhaal over liefde, vriendschap, vertrouwen gecombineerd met gruwelijke misdaden, een verhaal wat me altijd bij zal blijven.

Het grachtenhuis krijgt van mij welverdiend 5 sterren.

Bianca

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)