De kerstboekwinkel

Titel: De kerstboekwinkel
Auteur: Jenny Colgan
Serie: Happy Ever After #4
Genre: Feelgood
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Jet Matla
Publicatiedatum: september 2022
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Leontine

Cover
Een heerlijk kerstcover. Getekende kerstboom, donkere achtergrond. Het nodigt uit om met een kop thee onder een deken te kruipen om het boek te lezen.

Auteur
De Engelse bestsellerauteur Jenny Colgan is geboren in Schotland en heeft in Engeland, Nederland, de VS en Frankrijk gewoond. Maar nu woont ze ten noorden van Edinburgh op de regenachtigste plek ter wereld, samen met haar man, drie kinderen en haar hond. Ze brak door in Nederland en Vlaanderen met haar driedelige Café Zon en Zee-serie en verovert met elk nieuw boek en met haar geestige feelgoodstijl weer meer lezersharten. In de zomer van 2019 is haar nieuwe serie De kleine bakkerij van start gegaan; een kersvers verhaal dat als zoete broodjes over de toonbank vliegt. In 2021 startte opnieuw een nieuwe serie: Happy ever after

Achterflap/samenvatting

Het ideale kerstcadeau van Jenny Colgan voor jou: sfeervolle roman over de magie van boeken en de kracht van vriendschap. In De Kerstboekwinkel van Jenny Colgan wacht Carmen een grote uitdaging. Als het Londense warenhuis waar zij werkt vlak voor kerstmis de deuren sluit, trekt ze met tegenzin in bij haar zus in Edinburgh.

Ze kan daar aan de slag in een kleine boekhandel. De winkel heeft echter betere tijden gekend en wordt met sluiting bedreigd, tenzij er een wonder gebeurt. Carmen staat op het punt om nee te zeggen tegen de baan, maar laat zich dan toch betoveren. Door de besneeuwde straten van de stad, de charme van de ouderwetse boekhandel – en door de aantrekkelijke sterauteur die daar ineens verschijnt. Zal de magie van kerstmis voor een wonder zorgen?

Mijn mening
De kerstboekwinkel is deel 4 in de Happy Ever After serie. Het verhaal speelt zich dan ook weer af in en rond Edinburgh en gaat, hoe heerlijk, over een boekwinkel.

Carmen werkt in een warenhuis in Londen en raakt vlak voor Kerst haar baan kwijt. Haar zus Sofia woont in Edinburgh en vraagt Carmen een tijdje bij haar te komen wonen. Sofia wil graag dat Carmen haar helpt om een oude boekwinkel weer rendabel te maken, zodat ze de deuren niet hoeven te sluiten. Carmen is dol op boeken maar als ze bij de boekwinkel aankomt, zakt de moed in haar schoenen. Hoe gaat ze deze winkel rendabel maken voor de kerst?

Ik geniet met volle teugen van deze serie. Feelgood, humor, liefde, boeken en nu ook een sprankeltje kerst. Heerlijk!

Feelgood boeken zijn over het algemeen erg voorspelbaar en daar is De kerstboekwinkel geen uitzondering op. Aan alles voel je het hoe het af gaat lopen. En toch is het heerlijk leesvoer en wil je het liefst nog 10 van dit soort boeken lezen.

Carmen ontwikkelt zich in het boek enorm. In het begin van het boek komt ze nogal onzeker over. Ook lijkt ze wat makkelijk over bepaalde zaken te denken. Gedurende het boek zie je haar volwassener worden. Ze is ook een totaal ander persoon dan haar zus Sofia die alles prima voor elkaar heeft. Groot huis, getrouwd, zwanger van kind nummer 4, een au-pair en een goede baan. Compleet het tegenovergestelde dus.

Jenny Colgan heeft een hele fijne manier van schrijven. Geen al te korte hoofdstukken, maar ook geen ellenlange hoofdstukken waar geen einde aan lijkt te komen. Het verhaal leest lekker weg en zit vol met humor. Maar ook verdriet en liefde komen voorbij, iets waar een goede feelgood niet zonder kan. Maar boven alles, het heeft een goed einde.

Jenny Colgan mag zeker nog meer boeken over boeken schrijven. Heerlijk!

Ik geef De kerstboekwinkel 4 sterren.

Leontine

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)