Hoi Gillian, leuk dat we jou wat vragen mogen stellen. Voor de mensen die jou (nog) niet kennen, kun je in het kort iets over jezelf vertellen?  

Gillian King
Gillian King

Zeker leuk! Ik ben Gillian King en ik ben feelgoodauteur bij HarperCollins Holland. Ik ben getrouwd met mijn jeugdliefde, moeder van een dochter van 16 en van een zoon van 14. Overdag run ik een orthopedagogische en psychologische praktijk in Den Haag, de stad waar ik al heel mijn leven woon en werk.  

Hoe zou jouw beste vriendin jou omschrijven? En je kinderen? 

Ik heb dat maar even gecheckt en dit zijn de antwoorden: (te) zorgzaam (dit wordt uiteraard door mijn pubers gezegd), ijverig, lief, eerlijk, gedisciplineerd en sterke vrouw.  

Je schrijft al jaren feelgood verhalen, hoe is de liefde voor het schrijven ooit ontstaan? En waarom feelgood? 

Ik schreef als jong meisje, maar heb dat vervolgens jaren niet meer gedaan. Op mijn dertigste kreeg ik opeens weer dat gevoel terug en begon ik te schrijven. Het is iets dat altijd wel aan me getrokken heeft, maar ik denk dat ik voor mijn dertigste te weinig rust in mijn hoofd had om daadwerkelijk een heel boek te schrijven. Het feelgoodgenre ligt me goed omdat het heel breed is, ik kan er alles in kwijt. Ik vind het zelf mooi om een verhaal te schrijven waar net wat meer diepgang in zit, met soms best heftige onderwerpen, maar wel altijd met een happy end.  

Gillian King
Belofte maakt schuld – Gillian King

Maak je bij het schrijven van feelgood verhalen gebruik van je eigen emoties, dus zoals je zelf iets hebt beleefd of probeer je je juist meer in te leven in het leven van anderen? 

Ik denk dat ik beide doe. Sommige emoties zijn herkenbaar, maar met sommige thema’s heb ik zelf helemaal geen ervaring. Ik probeer me dan zo goed mogelijk in te leven. Wat helpt is dat ik natuurlijk een orthopedagogische achtergrond heb, waardoor ik tijdens mijn studie en in mijn werkveld ook veel te maken heb (gehad) met problematiek die soms ook in mijn romans aan bod is gekomen.  

Is het lastig om verschillende emoties met elkaar te verweven, hoe vind je hierin de juiste balans? 

Ja, dat is soms best wel lastig. In mijn laatste vier romans zijn de onderwerpen best heftig, maar tegelijkertijd is het feelgood. Er is ook ruimte voor romantiek en humor, want daar hou ik ook veel van. De juiste balans vinden is af en toe best een uitdaging, maar het ligt me wel heel goed om over dit soort thema’s te schrijven. Ik denk dat ik qua onderwerpen probeer dicht bij mezelf (mijn eigen leven of mijn eigen angsten) te blijven, dan is het ook eenvoudiger om je goed te kunnen inleven.  

Je bent ook eigenaar van Het Leerhuis, een praktijk voor kinderen met leerproblemen, leerstoornissen en faalangst. Waarom ben je deze praktijk begonnen? Hoe combineer je dit met schrijven? 

Ik heb Pedagogische Wetenschappen gestudeerd in Leiden. Ik wist al heel snel dat ik graag een eigen praktijk zou willen starten en die kans werd mij tijdens mijn stage al geboden. Ik kon een bestaande praktijk overnemen en die mogelijkheid was te mooi om te weigeren. Ik was eigenlijk nog niet eens afgestudeerd, maar soms moet je risico’s durven nemen in het leven. Het combineren met schrijven gaat eigenlijk best heel goed. Er zijn natuurlijk drukke periodes, maar beide banen geven me heel veel positieve energie.  

Zijn er feelgood auteurs die een voorbeeld voor jou zijn, die jou inspireren? Wie en waarom? 

Ik ben natuurlijk gek op de boeken van mijn collega’s van de Feelgood Five bestaande uit Lisette Jonkman, Vannessa Thuyns, Marijke Vos en Susan Muskee. Maar de romans van Dani Atkins vind ik ook altijd prachtig, al zou je dat niet helemaal feelgood kunnen noemen. Ik hou van verhalen die mij vanaf de eerste pagina weten te pakken, want zo probeer ik zelf ook altijd te schrijven. Verhalen met een diepere laag of een heftiger thema spreken mij het meest aan, maar het is niet dat ik dat per se als inspiratie zie.  

Lisette, Susan, Marijke, Vannessa, Gillian

Welk genre lees je zelf graag? En zou je zelf wel eens een boek in een ander genre willen schrijven, zo ja welk genre zou dat dan kunnen zijn en waarom dat genre? 

Ik lees zelf graag (feelgood)romans, maar ik hou ook van psychologische thrillers. Dat is dan ook meteen het genre dat naast het feelgoodgenre het meest aan mij trekt. Ik zou ooit best een psychologische thriller willen schrijven, maar op dit moment ontbreekt het me aan tijd. Ik heb weleens kleine uitstapjes gemaakt naar dit genre aan de hand van korte verhalen. Het is best bevrijdend om iets te kunnen schrijven zonder happy end.  

Welk boek is jouw all time favorite en waarom? 

Oef, wat een lastige vraag. Als kind was ik gek op de verhalen van Roald Dahl. Als ik kijk naar de boeken die mij afgelopen jaren het meest geraakt hebben, dan springt ‘De nachtegaal’ van Kristin Hannah er het meest uit. Ik vond het een intrigerend verhaal met alle ingrediënten waar ik van hou: drama, liefde, spanning en een prachtig decor.  

Is schrijven voor jou een uitlaatklep en kun je daar dan juist veel van jezelf in kwijt? 

Ik denk niet dat ik ‘therapeutisch’ schrijf, maar het geeft me wel veel energie om daadwerkelijk een verhaal af te ronden en mijn boek vast te houden. Ik gebruik mijn eigen emoties in mijn verhalen, maar het is niet dat ik het als uitlaatklep zie en dan tot rust kom in mijn hoofd. Schrijven zorgt eerder voor meer onrust in mijn hoofd, omdat ik uren en uren kan nadenken over een bepaald hoofdstuk dat nog niet lekker loopt.  

Is er na het uitkomen van je laatste boek een periode van rust of begint het gelijk weer te kriebelen?  

Ik heb dan altijd een korte periode van rust, al ben ik dan wel bezig met boekpromotie. Maar al snel na het uitkomen van mijn laatste boek begin ik weer met schrijven. Dat moet ook wel, want ik hou niet van gehaast schrijven, dus ik moet op tijd beginnen.  

Wat is voor jou de ultieme manier van ontspannen? 

Ik hou heel erg van het strand. Op een warme zomeravond wandelen door de duinen geeft me heel veel rust in mijn hoofd.  

Als laatste zou ik graag willen weten wat je lievelingseten is en of je daar het recept van met ons wilt delen? 

Haha leuke vraag. Poeh, dan denk ik dat ik de nasi van mijn man het lekkerst vind. Hij is een geweldige kok (lucky me!). Maar daar heb ik helaas geen recept van, want hij kookt altijd op gevoel.  

Kijk voor meer Gillian King op www.thrillersandmore.com

Leave a Reply

  • (not be published)