Het Hamley Books Kettinginterview gaat deze week verder met Inge Sleegers, auteur van onder andere ‘Wereld van Wanhoop’.

Inge Sleegers
Inge Sleegers

Voor diegenen die jou nog niet kennen, wie ben je, wat doe je in het dagelijks leven, wat zijn je hobby’s, wat is jouw guilty pleasure? Hou je meer van honden of van katten (of geen van beide)? 

Een collega-schrijver noemde me ooit een realistische positivo. Voeg daar een hart voor sociale thema’s aan toe en je vat het mooi samen. Dat vind je zowel terug in mijn boeken, die altijd een stuk maatschappijkritiek bevatten, maar ook in mijn andere activiteiten. Zo werk ik als marketing- en communicatiespecialist in de sociale sector en ondersteun ik via mijn freelanceactiviteit One 4 All Stories andere schrijvers bij de promotie van hun boeken. Mijn hobby’s zijn tekenen, theater en zingen. En daarnaast voldoende tijd doorbrengen met mijn partner en zoon natuurlijk. En mijn guilty pleasure? Goh, ik bingewatch wel eens graag een tienerserie zoals Reign. 
 
Vertel eens iets over je laatstverschenen boek. Hoe is dit tot stand gekomen, hoe ben je aan dit onderwerp/thema gekomen? 

Inge Sleegers
Wereld van Wanhoop – Inge Sleegers

Wereld van Wanhoop is het vervolg op Wereld zonder Water en daarmee meteen ook het slot van een spannend dystopisch tweeluik in de stijl van Divergent en The Handmaids Tale. De inspiratie voor het verhaal kreeg ik tijdens de Coronaperiode. In die periode gebeurde er heel veel in de wereld: lockdowns, polarisatie, de machtsgreep in Afghanistan, overstromingen in België,… Er is een duidelijke link tussen klimaatverandering en mensenrechten die onder druk komen te staan. Ik besloot dat in een verhaal te gieten. Wat als het helemaal misgaat met het klimaat? In wat voor samenleving komen we dan terecht? De focus ligt sterk op het psychologische en sociologische aspect, minder op de klimaatverandering an sich. Daarnaast wilde ik ook tonen dat wij zelf de kracht hebben om dingen te veranderen, we moeten het alleen willen zien. 
 

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Heb je een bepaalde routine, vaste gewoontes, iets wat echt niet kan/mag ontbreken tijdens het schrijven? Waar haal je je inspiratie vandaan? 

Wereld zonder Water – Inge Sleegers

Ik schrijf op maandag en woensdagvoormiddag, omdat ik dan alleen in huis ben. Dat is belangrijk om me te kunnen concentreren. Mijn inspiratie haal ik uit zaken die ik rond me zie gebeuren. 
 
Is er een auteur die je bewondert, die jouw voorbeeld is? Wat maakt hem/haar zo speciaal voor jou? Zou je samen met hem/haar een boek willen schrijven? 

Ik heb enorm veel bewondering voor Margaret Atwood (The Handmaids Tale). Je moet het maar doen, als schrijver een hele beweging in gang zetten. Bovendien vind ik haar een intelligente en tegelijk bescheiden vrouw. Samen een boek schrijven staat niet meteen op mijn verlanglijstje. Qua thema’s zijn er absoluut linken, maar onze schrijfstijl ligt te ver uit elkaar. Bovendien zou me dat toch net iets teveel stress opleveren denk ik (lacht). Wel zou ik graag met haar eens op café gaan. Ik denk dat wij elkaar veel te vertellen hebben. 
 
Lees je zelf graag/veel? Zo ja, wat is je favoriete genre/boek en welk boek ligt er momenteel op je nachtkastje? Is het een aanrader? 

Ik lees zelf graag, al is het wel in bepaalde periodes. Als ik in een goede schrijfflow zit, lees ik minder. Tijdens de zomermaanden schrijf ik standaard niet (familietijd) en dan lees ik veel. Mijn voorkeur gaat redelijk ruim, van historische romans, young adult, thrillers tot dystopisch. Enkel met erotiek doe je mij echt geen plezier. Ik lees ook heel veel van eigen bodem. Zo heb ik net de Nederlandstalige detectiveroman ‘Ontspoord’ van Saeed Ajaib uit. Nu ben ik bezig in ‘Nevelhel’ van Erik Persoons en daarna liggen ‘Verzekerde Toekomst’ (thriller) van Anya Van der Gracht en ‘Hoeder Van De Vulkaan’ van Johan Klein Haneveld klaar.” 


Vragen van Karin Thomas aan Inge: 

Wat is je favoriete vakantieland? 

Mijn favoriete vakantieland is met stip Portugal. Het klimaat, de no nonsense mentaliteit, de vriendelijke mensen… Ik vind het er echt fantastisch en zou het iedereen aanraden. 
 
In welk genre zou je ooit nog een boek willen schrijven?  

Ik zou heel graag een historische roman willen schrijven, met in de hoofdrol Johanna van Castilië. Ze drukte ongewild haar stempel op de geschiedenis van Europa. Haar tragische leven heeft me altijd geïntrigeerd en er is ook een link met de geschiedenis van mijn geboortestreek. Wie weet komt het er ooit van. 

Wat is jouw favoriete eten? 

Tegen een lekker stukje pizza zeg ik nooit nee. Tenzij ik er net een hele op heb ;). 
 
Wat is jouw beste schrijfplek?  

Ik schrijf altijd op dezelfde plek: in de woonkamer, op de dagen waarop ik niet naar mijn werk moet en mijn echtgenoot en zoon uit huis zijn. De plaats is voor mij niet zo belangrijk, wel de rust in huis. 
 
Heb je een lievelingsdier? 

Als Hamley-auteur is het een beetje cliché, maar ik ben echt een kattenmens. 


Lees meer over Inge Sleegers op thrillersandmore.com

Leave a Reply

  • (not be published)