De weduwen

Titel: De weduwen
Auteur: Pascal Engman
Serie: Vanessa Frank #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt
Vertaald door: Ydelet Westra
Publicatiedatum: April 2021
Aantal bladzijdes: 432
Recensie door: Bianca

Over de auteur:
Pascal Engman is journalist en werkte bij verschillende Zweedse kranten. Hij nam een sabbatical, reisde naar Chili en schreef daar zijn debuut Patriotten, waarvan de televisierechten zijn verkocht aan een productiebedrijf in de VS. De weduwen is het derde, los te lezen deel in de bloedstollende serie rondom Vanessa Frank.

Achterflap:
In een park in Stockholm worden twee lichamen ontdekt. Het ene is van een politieagent, het andere van een jonge vrouw die niet geïdentificeerd kan worden. Omdat de politie gelooft dat de dood van de vrouw, hoe tragisch ook, niets meer is dan nevenschade, concentreren ze zich op de moord op de agent.
Rechercheur Vanessa Frank onderzoekt echter een andere insteek, en dat brengt haar op het spoor van een terroristische organisatie. Terwijl Vanessa steeds dieper afdaalt in de schaduwen waarin deze organisatie zich ophoudt, neemt de angst voor een aanslag toe. Kan ze het plan van de terroristen op tijd ontrafelen en een ramp voorkomen?
De weduwen laat zien hoe verwoestend de gevolgen kunnen zijn als de verbindende kracht van verdriet en rouw wordt omgezet in een nietsontziende honger naar wraak.

Mijn mening:
Pascal Engman is een auteur van wie elk boek beter wordt. Zijn personage Vanessa Frank is inmiddels een personage geworden die je niet meer vergeet. Dit komt vooral door de manier waarop Engman haar neerzet en men haar steeds beter leert kennen. Een vrouw die rechtvaardig, eerlijk en betrouwbaar is, ze werkt met passie en gaat voor anderen door het vuur. Ze heeft oog en aandacht voor de minderen in de samenleving en schroomt niet om daarin verder te gaan dan een mens normaliter zou doen, dit maakt haar een warm en betrokken mens.

De vele verhaallijnen die elkaar middels korte hoofdstukken afwisselen maken het lezen meer dan aantrekkelijk. Het is puzzelen welke lijntjes aan elkaar geknoopt kunnen worden.

Daarbij opgeteld heeft Engman een prettige schrijfstijl, hij laat je voelen dat elk mens door gebeurtenissen of trauma’s die men in het leven meemaakt kan veranderen in een potentiële moordenaar. De weduwen is een verhaal dat zeer dicht bij de realiteit staat, het is eng te lezen hoe Engman zich in de hoofden van terroristen weet te wurmen en hoe mensen gehersenspoeld kunnen worden. Ze raken de realiteit kwijt en bekopen dit vaak met hun eigen leven.

Engman houdt van het begin tot het eind de vaart erin, alle gebeurtenissen volgen elkaar in raptempo op en hij is er zeker niet vies van om het bloed rijkelijk rond te laten spetteren.

Het enige minpuntje is de manier waarop opeens de ontknoping in gang gezet werd, daar had mijn inziens wel iets meer diepgang in kunnen zitten, het was iets te simpel.

Voor mij is De weduwen het beste boek dat ik tot nu toe van Engman heb gelezen en ben reuze benieuwd wat deze auteur nog meer voor Vanessa Frank en haar sociale netwerk in petto heeft.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Plot: 4
Psychologie: 5

De weduwen krijgt hiermee dik verdiend 4,5 ster.

Bianca              

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Volt, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)