Moeraskou

Titel: Moeraskou
Auteur: Liza Marklund
Serie: Wiking Stormberg #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Geus
Vertaald door: Wendy Prins
Publicatiedatum: mei 2023
Aantal bladzijdes: 347
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Liza Marklund (Zweden, 1962) is een enorm geliefde en populaire misdaadschrijver. Haar serie over Annika Bengtzon werd wereldwijd een groot succes: van haar boeken zijn meer dan 23 miljoen exemplaren verkocht in meer dan 40 talen. Haar werk is veelvuldig bekroond. Ze is nog steeds de enige vrouwelijke Scandinavische auteur die ooit op één stond in The New York Times-bestsellerlijst

Achterflap:
Stenträsk, 1990. Helena, vrouw van politieagent Wiking Stormberg, en haar dochter zijn even naar buiten – maar ze komen niet meer thuis. Het meisje vinden ze bij het moeras, Helena blijft spoorloos. Decennia later ontvangt hun zoon ineens een brief in het handschrift van Helena. Wiking kan het niet bevatten: wordt hij gek, ziet hij spoken? Of leeft Helena nog?

Mijn mening:
De schrijfstijl van Marklund ligt mij prima, hoe dat komt vind ik lastig uit te leggen, zij brengt bij mij tijdens het lezen een fijn gevoel teweeg. in Moeraskou staat het leven van politieagent Wiking Stormberg compleet op zijn kop wanneer er een briefje lijkt te komen van zijn inmiddels lang geleden overleden vrouw.
Moeraskou is wederom een bijzonder verhaal, ik had niet verwacht dat het deze kant op zou gaan, soms ietwat ongeloofwaardig maar dat neem ik op de koop toe.
Poolcirkel, het eerste deel in deze serie, beviel mij qua uitdieping en onderwerp beter, in Moeraskou voel ik wat meer afstand, alsof het verhaal soms wat te oppervlakkig en onwerkelijk blijft. Mogelijk mis ik diepgang in de rol van Marcus, de zoon van Wiking. Hij is slachtoffer in dit verhaal maar dit wordt amper belicht. De themakeuze in dit verhaal gaat richting spionage, maar toch wordt daar niet de nadruk op gelegd, mede hierdoor worden niet al mijn vragen beantwoord en blijft het verhaal vooral het persoonlijke leven van Wiking volgen. Dat deel bevalt mij prima maar ik houd hierdoor wel een aantal onbeantwoorde vragen over en dat vind ik jammer.

Het is dit keer een echt Wiking-verhaal, hij speelt van het begin tot het eind een prominente rol en ik vraag me af hoe het hem verder zal vergaan want hij krijgt het zwaar voor zijn kiezen en de zorgen om de toekomst zijn groot.

Het verhaal eindigt echter met een heuse cliffhanger die mij doet verlangen naar het volgende deel, want ondanks een paar puntjes van kritiek vind ik Marklund een hele fijne auteur en geniet ik enorm van haar manier van schrijven.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 3
Psychologie: 4

Moeraskou krijgt van mij afgerond 4 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij De Geus, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)