Speciale opdracht

Titel: Speciale opdracht
Auteur: Frank van Zwol
Serie: Tom Brandt #prequel
Genre: Thriller
Uitgeverij: Wild
Publicatiedatum: November 2023
Aantal bladzijdes: 308
Recensie: Lilian

Cover
De cover laat duidelijk zien waar dit boek over gaat, een militaire missie. Het prikkeldraad en de wachttoren met een oude loods zijn duidelijke hints. Maar dat felle licht… dat is wel opvallend, en als je iets niet wil binnen een missie, dan is het opvallen. De man op de voorgrond zal waarschijnlijk Tom Brandt zijn.

Auteur
Frank van Zwol (1963) is de Indiana Jones onder de Nederlandse thrillerauteurs. Voor zijn debuut Het Thule-incident, die genomineerd werd voor de Schaduwprijs, skiede hij 600 kilometer over Groenland. Zijn doorleefde en op feiten gebaseerde thrillers zitten vol actie en avontuur en vaak vormen de ruige elementen van het hoge noorden een extra dimensie. Met zijn geheim agent Tom Brandt heeft Van Zwol een seriepersonage gecreëerd die zich kan meten met Jack Reacher en Dirk Pitt.

Achterflap/samenvatting
Speciale opdracht is een prequel in de Tom Brandt-serie van Frank van Zwol. Een avontuurlijke thriller van eigen bodem, voor alle fans van Lee Child en Clive Cussler.

Oud-marinier Tom Brandt werkt in 2005 als fotograaf bij de MIVD wanneer zijn chef hem naar de voormalige Amerikaanse kernwapenopslag in Darp stuurt. Er is recent gegraven en er wordt verhoogde radioactiviteit gemeten. Uiterst verontrustend, want de hele site is al jaren eerder volledig opgeruimd.

Wanneer Tom en zijn maat Huub Cabot een gruwelijke ontdekking doen, worden ze door een spijkerharde officier van de marechaussee gesommeerd de zaak te laten rusten. Met alle risico’s van dien gaan ze toch op onderzoek uit. Met hulp van Anneke Spiering, een gepensioneerd geestelijk verzorgster, weten ze stukje bij beetje het deksel van een immense doofpot te lichten.

Alles blijkt te draaien om een ultrageheim legeronderdeel uit de Koude Oorlog en een apocalyptische aanslag dreigt. In een race tegen de klok maken Brandt en Spiering – gehinderd door elkaar tegenwerkende diensten – een zenuwslopende jacht op een viertal getraumatiseerde ex-militairen en de geheimen die ze met zich meedragen.

Auteur Frank van Zwol liep als dienstplichtig bergingsduiker sitewacht in Darp en deelde de onderdeelsbar met een ultrageheime kernwapeneenheid. Speciale opdracht vertelt wat we nooit mochten weten over de Nederlandse kernwapentaken tijdens de Koude Oorlog.

Mijn mening
Mijn eerste Ton Brandt en ik moet toegeven, ondanks het feit dat dit niet mijn genre is, het verhaal mij echt heeft gegrepen. Wat een ontzettend goede verteller is Frank van Zwol, hij weet de lezer echt op het puntje van zijn stoel te krijgen. Het is erg gedetailleerd, zonder saai te worden, en hij beschrijft haast filmisch zodat je het verhaal echt tot je neemt en erg meeleeft.

Oud-marinier Tom Brandt werkt in 2005 als fotograaf bij de MIVD, wanneer zijn chef hem naar de voormalige Amerikaanse kernwapenopslag in Darp sommeert voor een opdracht. Tijdens de graafwerkzaamheden die daar plaatsvinden, worden verhoogde radioactiviteiten gemeten. Op het moment dat Tom met zijn maat Huub Cabot een gruwelijke ontdekking doet, gaat er een sirene af. Een auto van de marechaussee komt met hoge snelheid op hen af en ze krijgen de opdracht hun werk per direct te staken. Ze dienen zelfs hun opnames en apparatuur in te leveren. Dat Tom dit niet zomaar naast zich neer kan leggen, is duidelijk. Samen met Huub en Anneke Spierings, een gepensioneerd humanistisch geestelijk verzorgster bij Defensie, gaan ze op zoek naar de ware reden en er komt een enorme doofpot aan het licht, die ze langzaamaan steeds verder blootleggen.

Frank van Zwol weet de spanning goed vast te houden, dit doet hij door stukje bij beetje het ware verhaal aan het licht te brengen. Hij neemt je mee naar 1983 naar een oefening van Defensie, die werd uitgevoerd door een drie militairen en een commandant. Via deze personages krijg je steeds meer inzicht en puzzelstukjes aangereikt die je uiteindelijk het gehele en grotere plaatje laten zien. De wisselingen tussen 1983 en 2005 zorgen voor een goede mix van de verhaallijnen. Switchen in tijd werkt niet altijd in een verhaal, maar hier is het goed gekozen. Het zorgt voor een dynamisch verloop van het verhaal, de stukjes uit het verleden hebben uiteraard zijn weerslag op het heden. Op het einde zijn er achtervolgingen, die de spanning nog verder opjutten en dat samen met de dreiging die er op 21 december 2005 is, maakt het geheel nog spannender. Je nagels worden met de minuut korter…

“En nu formatteer je ook je eigen geheugen.”
Zijn eigen geheugen formatteren? Dat mocht Frens wel willen, maar hij kon hem nooit verbieden zelfstandig na te denken.

De personages zijn goed uitgewerkt en komen geloofwaardig over. Je leeft met ze mee en je voelt bij sommige duidelijk de spanning die in hun lijf, nog steeds na al die jaren, aanwezig is.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Psychologie: 4
Spanning: 5
Plot: 4

Speciale opdracht is een uitermate spannend en zeer filmisch geschreven boek, waar je zeker van op het puntje van je stoel terecht komt en krijgt van mij dan ook 4,5 ster.

Recensie exemplaar ontvangen van Frank van Zwol en uitgeverij Wild, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)