De stille vogel

Titel: De stille vogel               
Auteur: Mohlin & Nyström
Serie: John Adderley #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins Holland
Vertaald door: Corry van Bree
Publicatiedatum: november 2023
Aantal bladzijdes: 492 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteurs:
Peter Mohlin en Peter Nyström groeiden samen op in een klein Zweeds plaatsje. Ze schreven hun eerste verhaal toen ze tien jaar oud waren. Na succesvolle carrières als scenarioschrijvers en regisseurs voor theater en film besloten ze de draad weer op te pakken en samen thrillers te schrijven.

Achterflap:
In een vogelnest wordt een menselijk bot gevonden. De gebeurtenis veroorzaakt grote opschudding in het kleine Zweedse dorp waar dertig jaar geleden de Brodin tweeling op mysterieuze wijze uit een speeltuin verdween. Is het bot afkomstig van een van de jongens? Waarom duikt het nu op?
In de straat waar de tweeling woonde, gaan de wildste geruchten de ronde, zeker als er een buurtbewoner terugkeert die lange tijd weg is geweest.
John Adderley – voormalig FBI-agent maar inmiddels rechercheur bij de politie in Karlstad – krijgt het dossier op zijn bureau, terwijl hij tegelijkertijd voor zijn negenjarige nichtje moet zorgen. Komt de buurt eindelijk te weten hoe het écht met de jongens is afgelopen? Iets in John zegt hem dat er veel meer aan de hand is…

Mijn mening:
Wow, wat was dit weer een heerlijke psychologische thriller zeg, enorm genoten van de opbouw en de personages. Mohlin en Nyström zijn een perfect koppel, dat is wel duidelijk als je op zo’n gevoelige manier de plot weet neer te zetten. Qua snelheid kan ik me voorstellen dat er lezers zijn die het boek wat te langdradig vinden maar de verschillende draadjes spelen allemaal een rol, ik houd van de uitgebreide manier van schrijven, al neemt dit af en toe de spanning even weg. Het duo maakt gebruik van verschillende maatschappelijke thema’s die hot zijn en je zeker weten te raken, denk hierbij bijvoorbeeld aan het immigratieprobleem wat een prominente rol speelt en eveneens stof tot nadenken geeft.

De persoonlijke situatie van John Adderley in dit deel bezorgde mij een brok in de keel, zo goed uitgewerkt wat er echt belangrijk is in het leven.

Het is van het begin tot het eind draadjes aan elkaar knopen, weer lospeuteren en vervolgens toch weer een verbinding zoeken. Het is de onderhuidse spanning en het gevoel dat je net zoals de politie je vinger er niet achter kunt krijgen wat er zich zowel lang geleden als in het heden precies heeft afgespeeld waardoor je continu door wilt lezen. De korte hoofdstukken belicht vanuit verschillende personages houden je alert en de drang tot doorlezen is groot. Dit duo weet je tot de laatste bladzijde te laten twijfelen om vervolgens alle lijntjes mooi te laten samenkomen en je te laten voelen wat onvoorwaardelijke liefde is. 

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 4

De stille vogel krijgt van mij dik verdiend 4,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij HarperCollins, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)