De laatste die sterft

Titel: De laatste die sterft    
Auteur: Helen Fields
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Vertaald door: Ernst de Boer en Ankie Klootwijk
Publicatiedatum: januari 2024
Aantal bladzijdes: 366 (epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Helen Fields studeerde rechten, werkte daarna meer dan tien jaar als advocaat in Londen en runde samen met haar echtgenoot een filmproductiemaatschappij in Los Angeles. Tegenwoordig woont ze in Engeland. De serie met Luc Callanach en Ava Turner in de hoofdrol is inmiddels vertaald in zestien talen. 

Achterflap:
Het gezin Clark is net verhuisd naar het afgelegen Isle of Mull, een eiland voor de kust van Schotland. Dan raakt de zeventienjarige Adriana vermist. Haar ouders zijn radeloos – de lokale bevolking ziet hen als indringers en de politie is onverschillig – en wenden zich tot privédetective Sadie Levesque om hun dochter te vinden.

Sadie is ontzettend goed in haar werk. Wanneer ze het lichaam van Adriana in een grot vindt, met een kroon van zeewier, beseft ze dat de zaak veel groter is dan ze in eerste instantie dacht. Ze duikt in de geheimen van de eiland, maar komt daardoor ook zelf dichter bij het gevaar. Want wat als Adriana niet de laatste was die stierf?

Mijn mening:
Helen Fields is niet alleen een geweldige serieschrijfster, ook deze standalone mag er wezen hoor. Sadie Levesque wordt ingehuurd door de niet geaccepteerde familie Clark op het afgelegen eiland Mull. De lokale bevolking is hecht en men is ervan overtuigd dat zich onder hen geen moordenaars bevinden. Of dat zo is, gaat Sadie uitzoeken maar daar moet ze wel een hoge prijs voor betalen. De familie Clark zijn buitenstaanders en wanneer hun dochter Adriana dood wordt gevonden, lijken de inwoners van Mull dit onder het tapijt te willen vegen als onopgelost. De lokale politie doet weinig moeite de dader te vinden en de familie besluit zelf een privédetective in de arm te nemen. Als Sadie in het leven van de lokale bewoners gaat wroeten, is het hek van de dam: zij is net als de familie Clark een indringer en wordt mede daarom ook niet geaccepteerd.

Helen Fields heeft een schrijfstijl waarin zowel de spanning als de personages an sich een belangrijke rol spelen. De geheimen die het eiland in zijn greep houden worden laag voor laag ontrafeld, Fields schuwt hierin ook zeker geen lugubere beelden die je levendig voor je ziet.

De laatste die sterft is geschreven vanuit de ik-persoon Sadie, waardoor de betrokkenheid naar haar toe groot is. Zowel vanuit haar werk als privé leef je mee en je voelt de angst wanneer zij zelf steeds dichterbij het gevaar komt. De plot stuurt je verschillende kanten op, je krijgt net geen grip op het verloop waardoor je flabbergasted achterblijft als alle eindjes op een bizarre originele manier bij elkaar komen.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Plot: 4
Psychologie: 5

De laatste die sterft krijgt dik verdiend 4,5 ster.    

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Ambo|Anthos, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)