Noodzakelijk kwaad

Titel: Noodzakelijk kwaad
Auteur: Maria Adolfsson
Serie: Doggerland #6
Genre: Thriller
Uitgeverij: LS Amsterdam
Vertaald door: Elina van der Heijden
Publicatiedatum: november 2023
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Amanda

Auteur
Maria Adolfsson woont in Stockholm en werkte als communicatie-expert en persvoorlichter. Haar boeken over Doggerland zijn een internationaal succes en verschijnen in meer dan vijftien landen. Een tv-serie is in de maak.

Achterflap
Kerstmis nadert als de excentrieke kunstenaar Raymond Osse in een vlaag van woede van huis verdwijnt. Rechercheur Karen Eiken Hornby krijgt de opdracht contact te houden met de familie totdat er een formele zoekactie kan worden gestart.

Karen begint langzaam te vermoeden dat de verdwijning van Raymond niet vrijwillig was. Maar dan blijkt dat iemand het op haar heeft voorzien, iemand die niet wil dat de waarheid boven water komt.

En dat is nog de minste van Karens zorgen, want haar zus Helena heeft een brief ontvangen die haar verbijstert…

Mijn mening
We zijn in de Doggerland-serie inmiddels alweer bij het zesde deel aanbeland en tot nu toe ben ik Karen nog niet beu. Al moet ik wel zeggen dat ik het meer detectives vind dan hele spannende thrillers, maar dat is geen nadeel! Een goeie detective op zijn tijd is ook altijd leuk. In dit geval moet Karen net voor Kerst op zoek naar een vermiste kunstenaar. Wat een eenvoudig klusje leek te worden, wordt uiteindelijk een spannende zoektocht. Samen met Karen gaan we op zoek naar de puzzelstukjes in deze bizarre verdwijning, is de beste man weggelopen? Of heeft hij zelfmoord gepleegd? Of is er toch kwaad opzet in het spel? Langzaamaan krijgt de verdwijning meer vorm, maar wordt Karen ook meermaals op het verkeerde spoor gezet. Naarmate Kerst dichterbij komt, heeft ze niet alleen de druk van de zaak op haar schouders, maar ook het kerstfeest. Ze moet nog cadeautjes kopen en versieren, samen met haar man Leo bedenken wat de pot schaft, enzovoorts. Daarnaast merkt ze dat haar zus ergens mee zit EN haar beste vriend verzwijgt iets voor haar.

Het boek heeft eigenlijk alle ingrediënten voor een spannende misdaadroman, de verhaallijn is wel een soort van voorspelbaar, maar dat past bij het boek. Het is met vlagen spannend en op andere momenten volg je gewoon het privéleven van Karen. Richting de ontknoping wordt de spanning wel flink opgevoerd en zorg Adolfsson dat je op het puntje van je stoel zit. Daarnaast heeft ze gewoon een heerlijke filmische schrijfstijl. Ondanks dat Doggerland niet bestaat, waan je je toch op het eiland. De omgevingsomschrijving, de weersomstandigheden, de sfeer, het is gewoon allemaal aanwezig. Je ziet het zo voor je en kunt je helemaal inleven in het verhaal en de personages. De boeken volgen wel een soort van rode draad, dus het leukst is wel op volgorde lezen, want op die manier krijg je ook alles mee wat Karen allemaal heeft meegemaakt.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Hiermee kom ik afgerond op een mooie 4 sterren. Ik kijk uit naar deel 7!

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van LS Amsterdam, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)