Jackdaw

Titel: Jackdaw
Auteur: Daniel Cole
Serie: Jackdaw #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaald door: Josee Koning
Publicatiedatum: juli 2023
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Amanda

Auteur
Daniel Cole (1983) werkte voorheen als ambulancebroeder. Het is dan ook geen verrassing dat hij in zijn thrillers de meest gruwelijke details met medische precisie weet te beschrijven. Ragdoll maakte van Cole een overnight success story. De rechten werden aan meer dan 30 landen verkocht en het boek wordt verfilmd voor tv. Inmiddels is Coles bloedstollende Ragdoll-trilogie compleet met Marionet en De Wolven. In 2022 verscheen Mimic.
Nu in 2023 lanceert de meester van de ingenieuze moorden een nieuwe serie met het eerste deel: Jackdaw. Over een meedogenloze killer die alleen het hoofd van zijn slachtoffers achterlaat …

Achterflap
Rechercheur Scarlett Delaney arriveert op de plaats delict van een onmogelijke moord: de onthoofding van een beroemde socialite tijdens een drukbezocht feest, gruwelijke foto’s die op haar eigen sociale media werden geüpload en haar lichaam dat vervolgens op onverklaarbare wijze verdween. De derde moord in korte tijd, met dezelfde handelswijze… ongetwijfeld het werk van de door de media genaamde Jackdaw killer.

Scarlett moet samenwerken met Henry Devlin, de knappe en charmante ‘privédetective’ die is ingehuurd om te doen wat de politie niet lijkt te kunnen. De eerste misstap van de Jackdaw biedt hen een onverwachte kans om daadwerkelijk een leven te redden. Maar zal de aantrekkingskracht van hun eigenbelang en hun tikkende tijdbom van een relatie lang genoeg standhouden om hen beiden veilig tot het bittere einde te helpen?

Mijn mening
De voorgaande boeken van Cole heb ik ook gelezen en daardoor ben ik ook ontzettend benieuwd naar dit boek en de start van deze nieuwe serie. In ben nog in dubio wat ik er nu precies van vind. De personages Scarlett (jonge rechercheur met een enorme drang om zich te bewijzen) en Henry (charmante ‘privedetective’ die iedereen inpalmt) zijn alvast zeer intrigerende persoonlijkheden. Ze hebben beiden een enorme drijfveer, maar ook beiden om totaal andere redenen. Scarlett is jong, onzeker, naïef en heeft een twijfelachtige reputatie op het politiebureau door haar verleden. Henry is knap, uiterst charmant, liegt als de beste en blaakt van het zelfvertrouwen. Neem daar tegenover Frank, rechercheur, collega van Scarlett en haar beschermheilige. Totaal verschillende personages met totaal verschillende doelen en uitkomsten in gedachten. De onderlinge chemie maakt het door deze verschillen erg interessant, deze eerste kennismaking. Vooral Henry intrigeerde mij heel erg.

Het verhaal zelf is bizar. De zaak waaraan Scarlett werkt, is ronduit gruwelijk en eigenlijk onmogelijk. De moorden die gepleegd zijn, lijken eigenlijk helemaal niet gepleegd te kunnen zijn. Ze zitten zo ingenieus in elkaar, dat het qua timing bijna onmogelijk lijkt. Dat is ook het punt waar ik een beetje mee zit. Eigenlijk is het zo ongeloofwaardig, dat het daardoor wel geloofwaardig is. Op de een of andere manier zit het zo goed in elkaar dat het als een trein leest, want je wilt gewoon weten hoe het nu toch zit en hoe het allemaal mogelijk is. Daarbij heeft Cole een lekkere vlotte, recht voor zijn raap, schrijfstijl. Korte hoofdstukken met grappige titels die goed passen bij het desbetreffende hoofdstuk. Naast de spanning en nodige plotwendingen, is het boek ook doorspekt van (soms zwarte) humor, wat af en toe voor een glimlach op je gezicht zorgt.

Kortom, intrigerende personages waar ik nog wel graag wat meer over te weten zou komen, maar het ongeloofwaardigheidsgevoel rondom de moorden maakt het wat twijfelachtig. Al heb ik mij wel prima vermaakt met dit boek!

Spanning: 3,5
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4,5

Hiermee kom ik afgerond uit op een krappe 4 sterren.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Luitingh-Sijthoff, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)