Levenslang

Titel: Levenslang
Auteur: Harlan Coben
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Jan Pott
Publicatiedatum: maart 2023
Aantal bladzijdes: 382
Recensie: Manon

Auteur
Harlan Coben is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Zijn boeken zijn keer op keer wereldwijde bestsellers. Naast standalones schreef hij ook thrillers over sportmakelaar en privé-detective Myron Bolitar, in Wilde heeft hij zijn nieuwe vaste hoofdpersonage gevonden. Coben woont in New Yersey met zijn vrouw en vier kinderen. (bron: www.boekerij.nl )

Achterflap/samenvatting
David en Cheryl Burroughs leefden een droomleven, tot het noodlot toesloeg. Nu, vijf jaar na die vreselijke nacht, is Cheryl hertrouwd. En David zit een levenslange straf uit in een zwaarbeveiligde gevangenis voor de moord op hun zoon Matthew.

Dan arriveert Cheryls zus, Rachel, onverwachts tijdens het bezoekuur in de gevangenis, met verontrustend nieuws. Ze laat David een foto zien die een vriend van haar nam op vakantie in een pretpark, met op de achtergrond een jongen met een wel heel bekende, kenmerkende wijnvlek…en hoewel David en Rachel beseffen dat het niet waar kan zijn, weten ze het allebei toch zeker. Het is Davids zoon Matthew, en hij leeft nog.

Mijn mening
Een nieuw boek van een van mijn favoriete auteurs. Levenslang kwam niet lang geleden uit en deze mocht ik lezen. We starten direct bij de hoofdpersoon van het verhaal, David. We ontmoeten hem in de gevangenis waar hij zit vanwege de moord op zijn zoon Matthew. David doet meteen uit de doeken hoe hij daar is terecht gekomen, maar als lezer krijg je ook mee dat er toch ook veel onduidelijkheden zijn. Dan komt onverwachts zijn ex-schoonzus Rachel op bezoek met een foto. Een foto waarop in de verte een jongen is te zien, maar wel een jongen die door zijn wijnvlek alleen te identificeren is als Matthew. Maar dat kan niet, want Matthew is dood…toch? Dan wil David niks anders dan achter de waarheid komen en daarbij heeft hij wel de hulp van Rachel nodig. Want hoe kan David zijn zoon vinden terwijl hij achter slot en grendel zit?

Ik masseer mijn slapen en heb – hoe stom kun je zijn – al mijn waakzaamheid laten varen, als een arm om mijn hals glijdt. Voordat ik kan reageren, wordt die arm aangetrokken en drukt hij mijn luchtpijp dicht.

Het verhaal dat zich ontvouwt, leest als een spannende actiefilm, met soms wat onrealistische acties, maar laat ik hier nou net van houden. Ik heb heel erg genoten van Levenslang, de personages spraken mij aan. Ik kon mij heel goed voorstellen dat als David erachter komt dat zijn zoon misschien nog leeft, dat hij alles op alles wil zetten om de onderste steen boven te krijgen en achter de waarheid te komen. Het verhaal leest lekker vlot, hoofdstukken zijn precies lang genoeg, er wordt afgewisseld tussen de hoofdpersonages en de FBI, oftewel Sam en Max. Een beetje een komisch duo, maar wel scherp genoeg om de feiten te achterhalen en verder te kijken dan het bewijsstuk. Voor komende zomervakantie zeg ik: stop dit boek in je koffer en geniet van Levenslang.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

4 sterren voor Levenslang

Manon

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)