De beller op lijn vier

Titel: De beller op lijn vier
Auteur: J.D. Barker
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Ralph van der Aa
Publicatiedatum: 18 augustus 2021
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Leontine

Cover
Het gezicht van een vrouw met op de achtergrond wolkenkrabbers, de grote stad. De vrouw lijkt dwars door je heen te kijken en dat intrigeert mij. Dit is een cover die mijn nieuwsgierigheid zeker zou wekken.

Auteur
J.D. Barker (1971) begon zijn carrière als journalist en ghostwriter. In 2012 schreef hij zijn eerste roman Forsaken, die een grote hit werd in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. De nabestaanden van Dracula-auteur Bram Stoker waren dusdanig van het boek onder de indruk, dat ze Barker vroegen als coauteur voor het langverwachte Dracula-prequel. Barker woont in Amerika met zijn vrouw Dayna.

Achterflap/samenvatting
J.D. Barker brak internationaal door met Horen, zien, zwijgen – het eerste deel in de bestsellertrilogie over rechercheur Sam Porter

Jordan Briggs is de koningin van de New Yorkse radio. Ze neemt geen blad voor de mond en deelt dagelijks haar ongezouten mening met meer dan vijf miljoen luisteraars. Op een dag spreekt ze de inbellende Bernie, die live een spelletje wil spelen. Jordan moet kiezen tussen Ubers of taxi’s. Ze kiest taxi’s en vergeet het gesprek al snel. Tot er vlak voor haar kantoor zeven taxi’s ontploffen.

Terwijl de brandweer en ambulances uitrukken en het aantal slachtoffers oploopt, hangt Bernie weer aan de lijn. Zo begint een klopjacht op een onzichtbare, volledig losgeslagen moordenaar – live gevolgd door vijf miljoen luisteraars. Is Jordan sterk genoeg om dit gruwelijke spel te winnen?

Mijn mening
J.D. Barker staat erom bekend dat zijn boeken luguber en heel erg spannend zijn. Ik heb enorm genoten van de Sam Porter-reeks, dus een nieuw boek van Barker wekt zeker mijn nieuwsgierigheid. De achterflap van De beller op lijn vier belooft dan ook heel veel goeds.

Jordan Briggs is een radiopersoonlijkheid die alles zegt wat ze denkt. Op een doodgewone dag belt Bernie naar Jordan. Hij stelt Jordan één vraag: Ubers of taxi’s? Maar die ene vraag leidt naar een reeks ontploffingen en die dag zal er eentje zijn die Jordan nooit meer zal vergeten.

Vanaf het allereerste hoofdstuk zit er veel spanning in het boek. Omdat het boek zich grotendeels afspeelt op één dag, word je als lezer gewoon meegezogen in die spanning. Elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger waardoor je het boek eigenlijk niet kunt wegleggen. Het boek wordt vanuit twee perspectieven verteld: Jordan en Cole, agent van de verkeerspolitie.

Eigenlijk is alles wat je zegt over dit boek een spoiler van jewelste, er gebeurt zoveel. Is het soms over de top? En is het soms een beetje onrealistisch? Jazeker, maar daar is het fictie voor en ik houd ervan. Even in een andere wereld zijn. Als lezer heb je het gevoel dat je de hele tijd naast Jordan staat of naast Cole. Je voelt de angst, de frustratie, het medeleven. Want Bernie heeft een reden voor alles. Een reden waardoor je bijna medelijden krijgt. Maar met wie precies?

Het verhaal zit goed in elkaar. De spanning is door het hele boek continu aanwezig, het verhaal verslapt nergens. Toch had ik naar het einde toe wel een gevoel van: nu mag de puzzel wel in elkaar vallen, want ik had inmiddels toch wel wat vragen. Die zijn wel grotendeels beantwoord aan het einde én in het nawoord van Barker zelf. Ik vind De beller op lijn vier absoluut een goed en spannend boek!

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Ik geef De beller op lijn vier 5 sterren.

Leontine

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)