Titel:Wildernis Wildernis
Auteur: Jane Harper
Serie: Aaron Falk #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W Bruna Uitgevers
Vertaling: Catalien van Paassen, Willem van Paassen
Publicatiedatum: 27 maart 2018
Aantal bladzijdes: 368
Recensie: Danielle

Jane Harper heeft ruim dertien jaar als journalist gewerkt. De droogte, haar thrillerdebuut, won in 2015 de Victorian Premier’s Literary Award voor een nog ongepubliceerd manuscript. De rechten zijn inmiddels aan 22 landen verkocht en de filmrechten zijn gekocht door Reese Witherspoon en Pacific Standard. Het werd na verschijnen in Australië nummer 1 in de bestsellerlijsten. Nu komt ze met haar tweede boek Wildernis.  

Met enige tegenzin beginnen vijf vrouwen aan een zware, regenachtige trektocht. Slechts vier van hen bereiken de eindstreep. De tocht door het ruige achterland van Australië was bedoeld om de vijf collega’s uit hun kantoorbubbel te halen en zo meer kracht en teamgevoel te creëren. 

Aaron Falk, agent bij de federale politie, is extra geïnteresseerd in de vermiste vrouw, Alice Russel. Ze is de klokkenluider in Falks onderzoek – en wist bepaalde geheimen over de firma waarvoor ze werkte en over haar collega’s. 

In plaats van over een trektocht met een hechte samenwerking als resultaat, krijgt Falk verhalen te horen over een tocht vol beschuldigingen, agressie en afbrokkelend vertrouwen. En hoe dieper hij in de verdwijningszaak duikt, hoe groter de gevaren lijken te worden.  

Wat een enigszins positief teamuitje zou moeten worden loopt af op een drama zodra één van de vrouwen wordt vermist. Alice heeft voor het laatst wel nog geprobeerd om contact te krijgen met inspecteur Falk maar die heeft helaas de boodschap niet duidelijk ontvangen.  

Al snel wordt duidelijk dat de verdwijning van Alice verschillende oorzaken kan hebben. Ze was nou niet echt de geliefde collega van het vrouwenteam. Het onderzoek dat er achter de schermen gedaan werd in verband met een fraude zaak tegen het bedrijf waar Alice werkt en waar Alice informatie doorgaf aan de politie bracht het nodige risico met zich mee dat haar nu wel eens in gevaar zou kunnen brengen.  

Het verhaal wisselt zich af tussen het onderzoek naar de vermiste Alice en de trektocht van de vrouwen waarbij Alice uiteindelijk verdwijnt. Jane Harper heeft ervoor gekozen om telkens te switchen tussen deze twee verhalen waardoor de spanning niet fatsoenlijk opgebouwd kan worden. Er sluipen hier en daar nog wel wat ongeloofwaardigheden in als men er redelijk lang over doet om een bepaalde aangewezen plek waar de vrouwen voor het laatst allemaal bij elkaar waren te vinden. Dit maakt dat het geheel een losse flodder blijft.   

Jane Harper probeert verschillende scenario’s in het boek te schrijven die vervolgens in de mist oplossen en waarbij de afwerking daarin te wensen overlaat. Desondanks is de schrijfstijl wel vlotjes en ga je redelijk snel door het boek heen. Met een beetje meer aandacht voor details zou er vast een beter resultaat tot stand zijn gekomen.  

Ik geef Wildernis 3 sterren. 

Danielle  

Leave a Reply

  • (not be published)