Titel: Alle slechte meisjesAlle slechte meisjes
Auteur: Chris Whitaker
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Ineke de Groot
Publicatiedatum: oktober 2018
Aantal bladzijdes: 398
Recensie: Leontine

Cover
De grote neon oranje letters vallen natuurlijk erg op. Daarnaast ben ik benieuwd geraakt naar de ondertitel “Blijf weg uit de bossen. Want daar is de vogel”.

Auteur
Chris Whitaker werd geboren in Londen en werkte tien jaar als handelaar op de Londense beurs. Zijn debuutthriller werd bekroond met de CWA John Creasey New Blood Dagger. Whitakers tweede boek, Alle slechte meisjes, is het eerste dat in het Nederlands verschijnt. Hij woont in Hertfordshire met zijn vrouw en hun twee zoontjes.

Achterflap
Iedereen houdt van Summer Ryan. Ze is een voorbeeldige leerling met een groot muzikaal talent en een zonnestraaltje in het stoffige stadje Grace, Alabama. Ze verschilt dag en nacht van haar moeilijke, rebelse tweelingzusje Raine.

Op een dag verdwijnt Summer. Ze is het zevende meisje in Grace dat niet meer thuiskomt. Na deze nieuwe tragedie heeft de politie moeite de onrust in het stadje te beteugelen. De sheriff gaat ervan uit dat Summer is weggelopen, maar Raine laat het er niet bij zitten en gaat zelf op onderzoek uit.
Was Summer wel zo’n voorbeeldig meisje?

Mijn mening
Chris Whitaker neemt ons mee naar het stadje Grace, een klein stadje waar iedereen elkaar kent en waar het geloof een heel belangrijk deel van het leven is. Whitaker heeft een donker boek geschreven, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk omdat Grace wordt overschaduwd door een grote wolk die het stadje in de schaduw hult, het is er letterlijk altijd donker. Figuurlijk, omdat ook de mensen die er wonen stuk voor stuk hun eigen verleden en zorgen van vandaag hebben.

Ik ben soms wel en dan weer niet mezelf. Wie ik denk te zijn komt niet
altijd overeen met wie ik ben.

In de afgelopen tijd zijn er vijf meisjes verdwenen uit Briar County. Het gerucht gaat dat “de Vogel” de meisjes heeft ontvoerd, maar niemand weet waar ze moeten beginnen met zoeken en waarom de meisjes ontvoerd zijn. Dan verdwijnt Summer en iedereen is in rep en roer. De verdenkingen worden niet onder stoelen en banken geschoven en Raine, Summer’s tweelingzus, doet er alles aan om het mysterie op te lossen.

Whitaker heeft het boek vanuit twee perspectieven geschreven. Enerzijds vertelt hij het verhaal van Summer, dat zich in het (recente) verleden afspeelt, voor haar verdwijning. Anderszijds volgen we de zoektocht van vooral Raine, Purv en Noah in het heden. Beetje bij beetje komen we achter de waarheid.

Ik vind het idee van karma wel mooi; actie is reactie.

Gedurende het hele boek is de onderhuidse spanning voelbaar. Het is geen “op het puntje van mijn stoel” spanning, maar het triggert voldoende om door te blijven lezen. Al moet je als lezer wel enorm wennen aan de manier van vertellen en de vele personages, van wie je in het begin nog niet weet welke rol ze precies spelen. De hoofdstukken zijn kort en de taal is af en toe wat lastig te volgen door de zinsopbouw en het taalgebruik. De maatschappelijke thema’s die de auteur aanhaalt, bijv. het geloof, homoseksualiteit, seks en vriendschap, spelen een grote rol in het boek. Als het verhaal je eenmaal te pakken heeft, laat het niet meer los.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef Alle slechte meisjes 4 sterren.

Leontine

Leave a Reply

  • (not be published)