Titel: Brave new loveBrave new love
Auteurs: Jen Minkman, Miranda Peeters, Isabel Peters, Sophia Drenth, Marijke F Jansen, Natascha van Limpt, Lysander Mazee, Tamara Haagmans, Oli Veyn & Debora Elisabeth
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Publicatiedatum: juli 2018
Aantal bladzijdes: 300
Recensie: Amanda

Cover
Ik vind de cover van Brave new love echt supermooi. Dat was direct het eerste wat mij opviel. Mooie kleuren, mysterieuze uitstraling. Alleen daarom wilde ik het boek al lezen. De cover spreekt mij gewoon erg aan.

Auteurs
Alle tien de schrijvers van Brave new love zijn Young Adult schrijvers, zij hebben hun korte verhalen samengevoegd tot een bundel met verhalen over liefde, geloven in jezelf en jezelf durven/kunnen zijn. Tien totaal verschillende verhalen maar met allemaal ongeveer dezelfde boodschap.

Achterflap Brave new love
Durf jij jezelf te zijn?

Wat als je de krachten van het vuur kunt beheersen, maar wordt gepest omdat je op hetzelfde geslacht valt? Wat als je juist door je handicap een bovennatuurlijke gave hebt? En wat als de enige manier om jezelf te zijn betekent dat je in opstand moet komen tegen alles wat je hebt geleerd?

In de bundel Brave New Love laten tien Nederlandse YA-auteurs met hun verhalen zien dat diversiteit belangrijk is. Dat je mag zijn wie je bent. Dat je daardoor een vleugje magie in je leven kunt toelaten.

Mijn mening

VuurkoninginMiranda Peters

Ik ben wie ik ben, en ik vergeet nooit meer hoe machtig ik me voelde in die vijf seconden waarin ik mijn toekomst veranderde.

Dit verhaal gaat over Lexi en Daan. Zij bezitten magische krachten. Lexi weet deze alleen nog niet helemaal onder controle te houden. Hierdoor ontmoeten Daan en Lexi elkaar waarna er een spannend verhaal ontstaat rondom magie en het hebben van bepaalde krachten. Daarnaast ontwikkelt zich een mooi liefdesverhaal van een ‘onmogelijke’ liefde. Beide onderdelen waren goed op elkaar afgestemd en ik vond het erg leuk om te lezen, van mij had het verhaal nog wel wat meer bladzijden mogen hebben. Lekkere schrijfstijl.
4 sterren

Uit de diepte – Lysander Mazee

Ondanks alle moeilijkheden had hij zichzelf beter leren kennen en geleerd om in zijn eigen kracht te staan. Nu hij wist wie hij was, wat hij kon, en wat echt belangrijk voor hem was, kon hij het verleden laten rusten en zijn schaamte van zich afzetten.

In dit verhaal ontmoeten we Sigurd, hij werkt op een booreiland. Tijdens zijn werk ontmoet hij Reykr, een wezen dat half mens en half zeehond is. Maar gek genoeg kan Sigurd communiceren met Reykr. Sigurd is helemaal onderste boven en betoverd door de verschijning van Reykr en probeert hem dan ook zo vaak mogelijk op te zoeken tijdens zijn werk. Ook in dit verhaal gaat het over anders zijn, jezelf ontdekken en jezelf durven zijn. Een mooie combinatie, maar qua uitwerking niet helemaal mijn ding. Nu gaat mijn fantasie vrij ver en ben ik niet vies van een beetje magie en vreemde beesten. Maar deze combinatie ging voor mij net even te ver. Wel een prima schrijfstijl, las vlot.
3 sterren

 Dag, dromer – Sophia Drenth

 Bloed is houvast. Bloed liegt niet.

We maken kennis met een meisje waarvan we heel lang niet weten wie ze is en hoe ze heet. In haar dromen maakt ze van alles mee, ze ontmoet een leuke jongen maar ze weet al hoe het gaat aflopen. Heel slecht. Want met iedereen die te dicht bij haar komt in haar dromen loopt het slecht af. Leonis is die jongen, hij gebruikt een bepaald soort drugs om in een roes te komen, via die roes komt hij in zijn dromen het meisje tegen. Hij blijft haar steeds weer opzoeken, terwijl zijn vader hem in zijn dromen steeds voor haar waarschuwt. Gedurende het verhaal wordt het steeds spannender omdat je je afvraagt hoe de vork nu in de steel zit. Waarom ontmoeten ze elkaar steeds in hun droom? Wat heeft die lijkenpikker er nu mee te maken? Wanneer je bij de ontknoping bent aangekomen word je nog even verrast, het verhaal zit toch anders in elkaar dan gedacht. Goed uitgewerkt in zo’n kortverhaal.
4 sterren

Spiegelvrees – Natascha van Limpt

‘Je moet de spiegel wegdoen, Erik. Je moet hem breken. Voordat hij je vindt.’

Erik heeft een voorliefde voor Azië en komt daarom veel in een tweedehands Aziatisch winkeltje. Op een dag staat er een hele mooie spiegel die hij mee naar huis neemt. ’s Avonds, als de maan op de spiegel schijnt ziet hij ineens rare dingen in de spiegel. Erik denkt dat hij gek wordt maar wanneer hij goed kijkt ziet hij een meisje die opgesloten zit in de spiegel. Ondanks dat hij haar niet kent wil hij haar toch redden, met alle gevolgen van dien. Ook in dit verhaal staat ontluikende liefde en een beetje magie centraal. Een leuke verhaallijn geschreven met een vlotte pen. Je kunt je prima inleven in Erik. Een lekker verhaaltje voor tussendoor.
3,5 ster

Sanssouci – Isabel Peeters

Het was zijn schuld. Zijn grote schuld. Als hij zich niet had laten afleiden door die jongen… Zie je nou wel, zijn abnormaliteit had hem in de problemen gebracht.

We maken kennis met Thomas en Mel, twee jongens uit totaal verschillende werelden (letterlijk). Mel is een maand in Berlijn en ontmoet hier bij toeval Thomas, maar Thomas verdwijnt zomaar ineens. Thomas is ondertussen opzoek naar zijn zusje Greta die spoorloos verdwenen is. Ze zien elkaar nog een paar keer in het park en hebben een enorme aantrekkingskracht op elkaar.
Ik vond het een erg warrig verhaal, in het begin had ik ook geen idee waar het heenging en wat er nu eigenlijk gebeurde (vrij weinig voor mijn gevoel). Eigenlijk pas over de helft van het verhaal begin je iets te begrijpen van het gebeuren. Uiteraard is de achterliggende gedachte van het verhaal mooi, jezelf mogen zijn, je eigen keuzes kunnen maken, liefde gaat over alle grenzen, maar de invulling had het voor mij niet.
2,5 ster

Stem van Sakura – Marijke F Jansen

Als ik geschrokken opkijk, staren twee bruine ogen op dezelfde hoogte terug. Heel even kan ik niets anders doen dan terug staren. Haar blik houdt me gevangen.

We ontmoeten Thom als hij op vakantie is met zijn ouders in Tokyo. Wanneer hij op het drukste kruispunt in de stad zijn ouders kwijtraakt, botst hij tegen de Japanse Seijun aan. Hij valt gelijk voor haar, maar de communicatie is een beetje moeilijk. Hij spreekt geen Japans, zij geen Nederlands en Engels. Ondanks dat gaan ze toch samen op stap en als ze op de favoriete plek van Seijun aankomen en een Sakura bloem in hun haar hebben kunnen ze elkaar ineens wel verstaan. Het wordt een mooie ontdekkingsreis door de stad en naar elkaar tot er abrupt een eind komt wanneer Thom zijn ouders weer heeft gevonden. Maar ondanks dat blijft hij vasthouden aan zijn droommeisje. Mooi verhaal, beetje magie, veel liefde en heel leuk dat elk hoofdstuk met een zinnetje uit een songtekst begint die ook perfect bij dat hoofdstuk past. Fijne en eenvoudige schrijfstijl.
4 sterren

Het bitterzoetste verhaal – Jen Minkman

Ik wilde dat de wind alles van me weg kon rukken: de onzekerheid, de twijfel, alle maskers die ik van mezelf moet dragen. Kon ik mezelf maar zijn.

In dit verhaal maken we kennis met Selma, een moslimmeisje welke opgroeit in een gelukkig gezin. Toch voelt ze zich niet gelukkig, ze mist ‘iets’, ze voelt een ‘zwart gat’, een leegte. Om die leegte op te vullen gaat ze naar een djinn om een drankje te drinken waarin ze een poosje in een droomwereld leeft en ze zich wel gelukkig voelt. Als ze naar de djinn gaat wordt ze altijd vergezeld door Aisha, de privé juf van het gezin. Want waar de djinns zijn is het niet veilig voor een meisje alleen. Aisha kleedt zich altijd als jongen als ze naar de djinn gaan en verandert dan in Sayhan, maar ze is er steeds meer op tegen om met Selma naar de djinn te gaan. Tijdens het Suikerfeest is de jongen waarmee Selma gaat trouwen ook aanwezig, maar hun samen zijn verloopt niet zoals verwacht. Je voelt de pijn en de leegte goed in het verhaal, de zoektocht naar liefde, vriendschap, geluk. Dit is mooi samengebracht en verwerkt tot een verhaal met een vleugje spanning, magie, liefde maar ook hier een stukje ‘anders’ zijn. Niet voldoen aan de verwachtingen van anderen en van je geloof.
4 sterren

Over de grens – Debora Elisabeth

Ooit komt er een tijd waarin wij samen zijn. Is het niet in dit leven, dan wel in het volgende.

Fox leeft in een stadje, Ashton, omheind door prikkeldraad. Daarbuiten is niks meer, alles weggevaagd door een atoombom. Hij wordt uitgehuwelijkt aan de dochter van de Senator omdat er uit bloedtesten is gebleken dat hij het beste voor nageslacht zal kunnen zorgen. Maar Fox wil helemaal niet trouwen met May-Lin, hij houdt van haar broer, Blaze. Blaze is erg ziek door een ongeluk buiten de omheining waar over Fox zich schuldig voelt.
In dit verhaal komt de bekrompenheid naar voren van het wonen in zo’n kleine, afgesneden gemeenschap. Iedereen is aangewezen op elkaar, het enige doel lijkt voor gezond nageslacht zorgen om te voorkomen dat de mens uitsterft. Dat dit enorme consequenties heeft voor sommigen, is hier minder belangrijk. Dit verhaal geeft het schrijnende weer van een onmogelijke liefde. Niet alleen wat betreft houden van hetzelfde geslacht, maar ook wat betreft de vrije partnerkeuze. Het verhaal eromheen is voldoende opgebouwd om een voorstelling te maken van de leefsituatie, de pijn en het verdriet. Alle elementen, liefde, houden van, ziek zijn, verwachtingen, een stukje anders zijn, worden voldoende weergegeven in dit korte YA-verhaal.
3,5 ster

Phantom of the Opera – Tamara Haagmans

Ik hou van je, papa.

We maken kennis met Iris, een meid van 18 die alleen kan horen d.m.v. haar gehoorapparaten. Zo is ze geboren, dus ze weet niet beter. Maar hierdoor zijn haar andere zintuigen sterker ontwikkeld. Wanneer ze in de vakantie opzoek is naar een baantje komt ze terecht bij Max en Chris. Ze komt hier elke dag om schoon te maken en klusjes in en om het huis te doen. Max vertelt dat zijn zoon Chris bijna nooit uit zijn slaapkamer komt. Iris ziet Chris in het begin nooit, maar na een maand ziet ze hem af en toe vanuit haar ooghoek. Ze weet pas dat hij er echt is als hij een roos op de trap achterlaat voor haar. Iris is wat huiverig voor Max, hij doet raar en begluurt haar als hij denkt dat ze het niet ziet. Maar Chris is een ander verhaal. Ze voelt zich rustig en veilig zodra ze hem ontmoet. Maar dan blijkt alles anders te zijn dat ze had gedacht.
Een indringend verhaal over liefde, verdriet, verlies en loslaten. Prima beschreven in dit korte verhaal, jammer dat het zo snel uit was.
4 sterren

Sympathy for the devil – Oli Veyn

Misschien moet ik sterven om weer mezelf te worden?

Een verhaal over de Engels des Doods, beschermengelen en wat er gebeurt wanneer een beschermengel het lot van een beschermeling verandert. Een verhaal over brandweerman Tristan en beschermengel Ilumani. Wanneer ze Tristan redt bij een brand, verliest Ilumani haar vleugels en wordt mens. Met alles wat daarbij hoort, maar het meeste verwarrende voor haar: gevoelens, voor Tristan. Ze begrijpt maar niet waarom haar vleugels niet terug groeien en waarom ze haar krachten kwijt is, tot ze bezoek krijgt van haar patron. Hij beschuldigd haar ervan dat ze er een puinhoop van heeft gemaakt en dat Tristan dood moet. Ze heeft zijn ziel ‘afgepakt’ van de Engels des Doods toen ze hem redde. Ilumani is ten einde raad en net wanneer ze denkt dat alles voorbij is, verandert alles.
Een donker high fantasy verhaaltje over gevoelens, onmacht, verdriet, geloof, liefde en wraak. Vlot geschreven en gruwelijk gedetailleerd.
4 sterren

Brave new love krijgt van mij 3,5 ster

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)