Titel: De afvallige sterDe afvallige ster
Auteur: Johan Klein Haneveld
Genre: ScienceFiction
Uitgeverij: Macc
Publicatiedatum: December 2018
Aantal bladzijdes: 251
Recensie: Alexander 

Auteur
Johan Klein Haneveld (1976) is een schrijver in hart en nieren. Van hem verschenen negen boeken en diverse korte verhalen.

Het verhaal
Politieagent Mogart Silvon komt tijdens een missie een mysterieus symbool tegen. Het is het begin van een spoor, dat hem uiteindelijk leidt tot voor de grote godin Firona. Nu krijgt hij van haar een bijzondere opdracht. Om te achterhalen wat er is gebeurd met haar zoon, reist Mogart naar een andere wereld. Een omgeving waar vreemdsoortige wezens over de velden dwalen, op hol geslagen technologie het leven bedreigt, en de mysterieuze zwarte god het voor het zeggen heeft. Ondertussen worstelt hij met zijn pestverleden. Sommige nare ervaringen blijven je namelijk tot in de ruimte achtervolgen …

Mijn mening
Ik las De afvallige ster met veel plezier. Een mix van fantasy, science-fiction en hedendaagse maatschappelijke thema’s – die feitelijk tijdloos zijn. De afvallige ster vergt een rijke fantasie van de lezer; tijd en vorm zijn rekbaar en meer een concept dan een omkaderd geheel.

Haneveld is sterk in het creëren van een fictieve wereld die leest alsof je deze dagelijks bewandelt. De karakters zijn sterk neergezet en ondergaan een persoonlijke groei, of soms letterlijk een transformatie.

Voor mij was de rode draad van het verhaal: aanpassen. Er zullen menig andere thema’s zijn, maar deze sprong er voor mij uit in de breedste zin: leren leven binnen een groep, omgaan met pesterijen omdat je je anders gedraagt of er anders uitziet, het aanpassen van complete werelden omdat deze niet aan jouw standaard voldoen en wat dit voor invloed heeft op jou en je omgeving.

De afvallige ster is een verhaal van tegenstellingen, hiërarchie, groepsgevoel, pesten, ambitie, de drang om de wereld naar je hand te zetten, jezelf buiten de groep plaatsen of je aanpassen aan een groep. Dit alles verpakt in een goed geschreven en overtuigend verhaal. Na de korte verhalen van Het teken in de lucht heeft Haneveld mij opnieuw weten te overtuigen.

Ik geef De afvallige ster van Johan Klein Haneveld 4 sterren.

Alexander 

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)