Titel: Dodenlijst
Auteur: Martin Österdahl
Serie: Max Anger #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Vertaling: Neeltje Wiersma
Publicatiedatum: februari 2019
Aantal bladzijdes: 512
Recensie: Bianca

DodenlijstOver de auteur:
Martin Österdahl studeerde Russisch, Oost-Europese culturen en economie. Hij werkte twintig jaar in de televisiewereld. Ook heeft hij een tijdlang in Rusland gewoond. Zijn thrillerdebuut Vraag niet om genade werd direct een bestseller in Zweden.

Achterflap:
In een boerderij wordt een doormidden gezaagd lijk aangetroffen, in het voorhoofd staan symbolen gekerfd. Het blijkt de baas van de Zweedse immigratiedienst en hij is de eerste van meerdere hooggeplaatsten die in korte tijd vermoord worden. Angst heerst: niemand weet wie er zal volgen. Rond dezelfde tijd houdt de Russische marine een oefening die verkeerd afloopt – een onderzeeër komt niet meer boven water. Alleen Ruslandexpert Max Anger ziet het verband en kan de moordenaar stoppen. Maar hij wordt gedwarsboomd omdat sommige dingen uit het verleden het oppervlak niet mogen bereiken.

Mijn mening:
Dodenlijst is het tweede deel in een serie, prima los te lezen maar naar mij idee mis je dan te veel achtergrond van de hoofdpersonages als je besluit niet eerst Vraag niet om genade op te pakken. Dodenlijst pakt de draad van Max en Pashie op waar deze in het eerste deel heftig eindigde.

Twee totaal verschillende gebeurtenissen blijken meer met elkaar van doen te hebben dan menigeen denkt. Een onderzeeër komt in de problemen met verstrekkende gevolgen, ondertussen wordt op een andere plek de baas van de Zweedse immigratiedienst op een vreselijk lugubere manier vermoord.

We moeten weten of we te maken hebben met een lone wolf of een organisatie om te bepalen of het om een dreiging gaat die gericht is tegen een paar mensen of tegen ons allen.

De zo op het eerste oog geleden politieke oorlogsstrijd tussen Zweden en Rusland lijkt gestreden maar laat nog steeds diepe sporen na. Op ingewikkelde wijze wordt er steeds op brute wijze een signaal afgegeven dat de waarheid langzaam naar boven brengt. Als lezer is het continu opletten geblazen, de vele moeilijke en ook nog schuilnamen maken het verhaal soms best ingewikkeld. Österdahl is een kei in het inleven in de hoofdpersonen terwijl de onderwerpen waar het om draait onmenselijk zijn, hij bedenkt ingenieuze complottheorieën, terwijl er ondertussen ook voldoende aandacht is voor de privézaken van de personages, dit lees ik graag.

Max Anger is ook in dit verhaal persoonlijk weer nauwer betrokken dan hij zelf zou willen, aan hem de zware taak anderen te overtuigen van de feiten en de banden met het verleden die blijken mee te spelen. Deze zware taak moet hij volbrengen terwijl de thuissituatie meer aandacht verdient dan hij kan geven. Max en Pashie kampen beiden met emoties die ze moeten verwerken en het is de vraag of hen dat gaat lukken.

De schrijfstijl van Österdahl leest prettig en eenvoudig, ondanks dat het toch een ingewikkeld verhaal betreft. De hoofdstukken zijn kort en steeds vanuit een andere plek of personage geschreven. Soms is het even teruglezen hoe het ook al weer zat maar dat is geen enkel probleem. Dodenlijst is een dikke pil van ruim 500 bladzijden, maar zo voelt het tijdens het lezen niet; de korte hoofdstukken en de termijn van acht dagen waarin het verhaal zich afspeelt zorgen ervoor dat je door het boek heen vliegt. Het is weer smakelijk hoe Österdahl de lijntjes in het heden met het verleden weet te verbinden zodat je als lezer getuige wordt van wraakgevoelens die nooit zijn verdwenen en hoe ver mensen gaan om wraak te nemen op hetgeen hen ooit is aan gedaan. Het is een kwestie van het geduld wat bij deze en gene aardig op de proef wordt gesteld.

Ondanks dat Dodenlijst mij minder wist te verpletteren dan Vraag niet om genade werd ik toch weer verrast met een ontknoping die snakt naar een volgend deel. Qua originaliteit heeft het verhaal een beetje dezelfde insteek als het eerste deel in deze serie. Ik ben dan ook reuze benieuwd hoe het volgende deel vorm zal krijgen en hoop dat het verhaal wat anders van opzet zal zijn.

Spanning: 5
Psychologie: 5
Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Plot: 4

Dodenlijst krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)