Titel: Het Italiaanse meisje
Auteur: Lucinda Riley
Genre: Roman
Uitgever: Xander Uitgevers
Verschijningsdatum: Juli 2019
Aantal bladzijdes: 492
Recensie: Bianca

Over de auteur: 

Lucinda Riley werd geboren in Ierland en schreef haar eerste boek op vierentwintig-jarige leeftijd. Haar werk wordt in vierendertig landen uitgegeven. Wereldwijd verkocht ze al meer dan twintig miljoen boeken. Op dit moment schrijft Lucinda aan de Zeven zussen-reeks, die wereldwijd bovenin de bestsellerlijsten staat.  

Achterflap: 

Rosanna is nog maar elf als ze de man die haar leven zal veranderen voor het eerst ontmoet. Ze ziet opera student Roberto in het café van haar ouders in Napels en is op slag verliefd. Als ze gevraagd wordt een lied te zingen, is Roberto zo onder de indruk van haar stem dat hij Rosanna ervan overtuigt dat ze net als hij een grootse toekomst in de opera heeft. 

In de jaren die volgen blijven de paden van Rosanna en Roberto elkaar kruisen. De twee bijzonder getalenteerde operazangers reizen de hele wereld over. Maar de glamour en het succes gaan niet altijd samen met Rosanna’s onwankelbare liefde voor Roberto. Hun turbulente romance kent diepe dalen en hoge pieken. En dan wordt Rosanna geconfronteerd met het onomkeerbare verleden, dat hun geluk in de weg lijkt te staan… 

Het Italiaanse meisje neemt je mee op Rosanna’s onvergetelijke reis van het harde bestaan in Napels naar de luxe van Milaan en de meest prestigieuze operahuizen ter wereld. 

Mijn mening: 

Jaren geleden (1996) heeft Lucinda Riley Het Italiaanse meisje al geschreven, op verzoek van haar uitgever heeft ze het uit het stof gehaald, en is het opnieuw uitgebracht. Ze twijfelde zelf aan de kwaliteit van het verhaal maar nadat ze er een paar kleine verbeteringen in heeft aangebracht wordt het boek met veel lof ontvangen.  

In Het Italiaanse meisje volgen we het leven van Rosanna Menici, ze komt uit een harmonieus gezin waarin haar vader een Italiaans eethuis runt, er wordt min of meer verwacht dat alle drie de kinderen meehelpen in de zaak. Al op jonge leeftijd is het niet meer dan normaal dat Rosanna uit school direct in het eethuis aan het werk gaat, haar oudere zus Carlotta, mooi en geliefd bij iedereen wordt in de ogen van Rosanna gespaard, haar broer Luca werkt zich een slag in de rondte. Rosanna voelt zich al erg jong een soort assepoester, pas wanneer blijkt dat zij een bijzondere stem heeft verandert haar leven op slag. Op 9-jarige leeftijd stippelt Rosanna haar eigen liefdesleven uit, ze ontmoet de wereldberoemde operazanger Roberto en voelt dan al dat hij de liefde van haar leven is.   

We zijn van Riley gewend dat ze haar boeken in een heden en verleden vertelt, bij Het Italiaanse meisje is dat niet het geval. Het is puur een dagboek waarin Rosanna haar eigen levensverhaal vertelt aan degene waar zij het meest van houdt.  

Af en toe laat Riley middels kleine schuingedrukte teksten weten wat Rosanna ertoe gebracht heeft haar verhaal te vertellen. Het is voor Rosanna een manier om uit te leggen wat haar ertoe besloten heeft om bepaalde keuzes te maken in het leven, dit betreft zowel in positieve als negatieve zin.   

Het is vreemd om aan dit buitengewoon complexe verhaal te beginnen in de wetenschap dat jij het misschien nooit zult lezen. Of het schrijven over de gebeurtenissen van de afgelopen jaren een loutering voor mij zal betekenen, of dat het voor jou bestemd zal zijn, dat weet ik niet, maar ik voel me er in ieder geval toe genoodzaakt.  

Het Italiaanse meisje is een indrukwekkend verhaal waarin op een bijzondere manier teruggeblikt wordt op het leven van Rosanna, de liefde heeft de overhand maar zorgt ook voor tal van obstakels die ieder mens in zijn leven tegenkomt. Lucinda Riley is een schrijfster met een gave in het overbrengen van emoties en het uitwerken van bijzondere personages en de levens die geleid worden. Je leeft van het begin tot het eind mee en telkens als ik een boek van Riley dichtklap ben ik me bewust van het feit dat er maar weinig auteurs zijn die in staat zijn om keer op keer een roman uit te brengen die de lezer zo weet te boeien.  

Het Italiaanse meisje krijgt van mij 5 sterren. 

Bianca  

Leave a Reply

  • (not be published)