Titel: NoordkaapNoordkaap
Auteur: Nathalie Pagie
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Publicatiedatum: Januari 2020
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Leontine

Cover 

Een prachtig winters plaatje in winterse kleuren. Ik vind het een mooie cover en zou zeker mijn aandacht trekken. Ook door de naam van de auteur.  

Auteur 

Nathalie Pagie (1974) debuteerde in 2013. Inmiddels heeft ze vele bestsellers op haar naam staan, waaronder de winterthriller IJsengel en de succesvolle Tara en Diego -serie, die bestaat uit ParadijsvogelsCasa Familia, Rio Grande en De Trip. Voor Casa Familia en IJsengel won ze de ThrillZone Award voor Beste Nederlandse Thriller.

Achterflap/samenvatting 

Als het bevroren lijk van een man wordt gevonden in Hammerfest, Noorwegen, staat de politie voor een raadsel. Niemand weet wie hij is en in het lichaam worden sporen aangetroffen van een stof die in Europa niet voorkomt. Het gaat om ibogaïne, een extract uit de wortels van een plant uit West-Afrika. Zodra hoogleraar Aage Haugen dit hoort, gaan bij hem de alarmbellen af. Hij heeft ooit onderzoek gedaan in West-Afrika en kent de risico’s van de stof maar al te goed.
Haugen gaat op onderzoek uit en belandt op de ijskoude Noordkaap, waar in het diepste geheim een wetenschappelijk experiment plaatsvindt, met tien topcriminelen in de hoofdrol.  

Mijn mening 

Nathalie Pagie valt direct met de deur in huis als er een lijk gevonden wordt in Hammerfest. Direct is er een stukje spanning. Wat doet die man daar? Wat is er gebeurd? Maar je wordt nog even in spanning gehouden. Op een afgelegd plek in het noorden van Noorwegen is “Odin” Olsen samengekomen met een vijf andere wetenschappers voor het experiment van de eeuw. Tien gevangenen van verschillende komaf zijn geselecteerd voor dit experiment. Zij doen mee in ruil voor strafvermindering 

Tegelijkertijd is de politie van Hammerfest op onderzoek uit. Wie is de dode man? En wat is er gebeurd? Als de politie sporen van ibogaïne in het lichaam vindt en hoogleraar Aage Haugen dit hoort, gaan bij hem alle alarmbellen af. Hij kent dit middel namelijk goed. En hij heeft een idee waar hij moet zoeken. 

Noordkaap is geen standaard spannend boek. Het is geen standaard “er is een moord gepleegd en we zoeken de dader” boek. Er wordt gewisseld van perspectief tussen de wetenschappers en de zoektocht van Haugen naar de waarheid. In het begin zijn er veel namen, maar al snel krijg je een goed beeld van elke wetenschapper én de gevangenenNathalie Pagie weet het zo te beschrijven dat je het gevoel krijgt dat je deel uitmaakt van het team van wetenschappers.   

Diverse gevoelens passeren de revue terwijl ik lees. Al snel drukt Olsen op mijn irritatie button, en voel ik sympathie en medelijden voor sommige anderen. En Olsen wekt niet alleen bij de lezer irritatie op. Ook zijn mede-wetenschappers hebben het gevoel hem niet te kunnen vertrouwen. De spanning van dit boek zit hem dan ook in het feit dat je als lezer weet dat het fout gaat. Je voelt dat er iets staat te gebeuren. De vraag is wanneer en hoe? Dat blijft lange tijd een vraag. Maar Nathalie Pagie zou Nathalie Pagie niet zijn als ze die spanning zou laten doodbloeden. De spanning wordt groter en groter en de climax is dan ook dubbel en dwars aanwezig.   

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4  

Noordkaap krijgt van mij 4 sterren.  

Leontine

Leave a Reply

  • (not be published)