Titel: Winter in Schotland
Auteur: Sarah Morgan
Genre: Roman-Feelgood
Uitgeverij:
HarperCollins
Vertaling: Henske Marsman
Publicatiedatum: Oktober 2019
Aantal bladzijdes: 411
Recensie: Miriam

Over de auteur
Sarah Morgan schreef tientallen romans, waarvan in totaal meer dan 15 miljoen exemplaren werden verkocht. Ze won meerdere prijzen voor ‘beste romance-auteur’ in de Verenigde Staten en heeft fans over de hele wereld. 

Samenvatting/achterflap
Workaholic Hannah weet dat ze onmogelijk de rest van haar leven vakanties met haar familie kan vermijden. Alleen heeft ze naast hun hooggespannen verwachtingen nu ook stress vanwege het grote geheim dat ze sinds kort met zich meedraagt. 

Huismoeder Beth zit in een persoonlijke crisis. Het enige wat zij van kerst verwacht is tijd om te besluiten of ze weer aan het werk zal gaan. De bedoeling was echter dat haar familie voor ontspanning zou zorgen, en niet het tegendeel! 

Posy vraagt zich af of ze wel haar ‘beste leven’ leidt, maar durft niet te veranderen uit loyaliteit jegens haar ouders. Tot haar nieuwe buurman Luke de rust komt verstoren… 

In de koude Schotse Hooglanden droomt Suzanne McBride van de perfecte kerst met haar drie totaal verschillende dochters. Maar zullen ze een hele vakantie met elkaar overleven? Suzanne zal moeten vertrouwen op de kracht van familiebanden om haar dochters weer bij elkaar te krijgen. 

Je deed je uiterste best om het verleden te begraven, en dan gebeurde er iets en besefte je dat het al die tijd vlak onder de oppervlakte had liggen wachten om weer blootgelegd te worden.

Hoewel ze echt nog wel even de tijd heeft volgens haar man Stewart is Suzanne al druk bezig met de voorbereidingen voor de kerst. Een kerst waarvan ze hoopt die met alledrie haar dochters (en kleindochters) te kunnen vieren. Deze periode is sowieso moeilijk voor haar. De koude winter triggert haar nachtmerries over een gebeurtenis lang geleden die haar leven destijds op meerdere manieren compleet op zijn kop zette. 

Hannah is een echte workaholic. Kil, zakelijk en altijd aan het werk. Haar werk gaat voor alles en haar familie verwacht eigenlijk dat ze (weer) zal afzeggen. Maar is Hannah wel zo emotieloos als ze doet voorkomen? Misschien heeft ze juist nu wel haar familie heel hard nodig… 

Beth is continu in de weer met en voor haar gezin. Ze houdt alle ballen hoog zodat het huishouden op rolletjes loopt en man Jason ongestoord zijn werk kan doen. Haar gezin is alles voor haar, maar echt gelukkig is ze niet. Als ze een baan aangeboden krijgt, wil ze die kans met beide handen grijpen, maar hoe gaat ze dat combineren met haar gezin? 

En dan is er nog Posy. Een vrolijke, stoere, onbezorgde en zorgzame spring-in-‘t-veld. Ze maakt onderdeel uit van het reddingsteam en werkt ook in het cafe van haar ouders. Het is de bedoeling dat zij die te zijner tijd gaat overnemen. Maar is dat wel echt wat ze wil? Of voelt ze zich verplicht ten opzichte van haar ouders? Het avontuur roept haar….wat zou er gebeuren als ze haar hart zou volgen? 

Sarah Morgan neemt haar lezers moeiteloos mee in de beslommeringen van de familie McBride, zij het dat de aanloop wel wat lang is, maar als je de introducties eenmaal gehad hebt, dan zit je er ook gewoon helemaal in. Elk hoofdstuk is vanuit een zus of moeder Suzanne geschreven en doordat Morgan ze een duidelijk, eigen geluid heeft gegeven, is het heel herkenbaar wie aan het woord is (de aanduiding aan het begin van elk hoofdstuk is ook echt niet nodig). 

Je leest over de worstelingen die de McBride-zusjes onderling hebben, maar ook (en vooral) met zichzelf. Je wordt gegrepen door het verhaal, zeker als langzaamaan het verleden duidelijk wordt. Het zijn stuk voor stuk sympathieke personages, die je uiteindelijk allemaal in je hart sluit, met name Suzanne en Stewart. Wat een gouden koppel is dat zeg.

Winter in Schotland is een luchtig, soms ontroerend verhaal over liefde, familie en vriendschap. En over hoe belangrijk is het is om een reserveknuffel (of twee) te hebben. Laat je niet ‘afschrikken’ door de titel; Winter in Schotland leent zich ook uitstekend voor een aantal fijne uren leesplezier in een stralende zon. Heerlijk! 

4 sterren voor Winter in Schotland. 

Miriam 

Leave a Reply

  • (not be published)