Titel: Hoe zit dat nou? Hoe zit dat nou? - Tamara Onos
Ondertitel: Zin en onzin over alledaagse gevaren
Auteur: Tamara Onos
Genre: Non-fictie
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Publicatiedatum: Juli 2020
Aantal bladzijdes: 223
Recensie: Yfke

Auteur
Tamara Onos is auteur en heeft daarnaast een eigen bedrijf. Als arboprofessional adviseert zij bedrijven over het verbeteren van arbeidsomstandigheden. Het zwaartepunt ligt daarbij op blootstelling aan gevaarlijke stoffen. De pracht en problemen van werk vormen het hoofdthema van haar columns en blogs (www.tamaraonos.nl). Ook in haar debuutthriller Onder Invloed zijn haar kennis en ervaringen als arboprofessional verweven.

Achterflap
Welk gevaar je wél had moeten herkennen of juist links kan laten liggen, laat veiligheidsexpert en topauteur Tamara Onos zien in Hoe zit dat nou?.
Hoe zit dat nou? van Tamara Onos is een bundel korte verhalen over het herkennen en negeren van alledaagse gevaren. Je druk maken terwijl dat eigenlijk niet nodig is, of fluitend gevaren trotseren omdat je ze simpelweg niet herkent. Komt dit je bekend voor? Tamara Onos vertelt je welke gevaren je wél moet herkennen en welke je rustig kunt negeren. Ze legt uit wat relevant is en wat niet, hoe je een risico beoordeelt, wanneer iets echt gevaarlijk is en wanneer vooral niet. De luchtige, korte verhalen lezen heerlijk weg in de trein of op het strand. Humoristisch, vol zijsprongen, maar altijd informatief.

Mijn mening
In vlotte, laagdrempelig geschreven hoofdstukjes legt Tamara Onos de zin of onzin uit van (mogelijke) dreigingen. Met een verhaal over bijvoorbeeld een nieuwsbericht of persoonlijke ervaring introduceert ze een onderwerp, zet vervolgens de feiten uiteen en aan het einde van ieder hoofdstuk volgt een lijstje met links/suggesties om zelf verder te lezen. De luchtige stijl waarmee Onos je van inleiding tot slot informeert over diverse onderwerpen is heel prettig. Bovendien zijn sommige onderwerpen erg actueel, zoals adembescherming, zoönosen en handschoenen.

Eigenlijk is mijn enige punt van kritiek dat er geen hoofdstuk is gewijd aan drijfzand; voor veel mensen is drijfzand een veel kleiner probleem gebleken in het latere leven dan ze als kind dachten, en ik had dat graag belicht gezien uit het oogpunt van een veiligheidsexpert met gevoel voor humor.
Gekkigheid, natuurlijk. Nee, hoewel ik het jammer vind dat in sommige hoofdstukken de balans tussen de feiten en het verhaal eromheen varieert (deze zijn schaars, hoor) en dat het me soms iets te jolig is, ben ik aangenaam verrast door hoe prettig dit informatieve boek leest en hoe Onos een aangenaam, nooit droog of saai naslagwerk heeft weten te maken over uiteenlopende alledaagse gevaren, waarmee je je, zoals de achterflap vermeldt, prima op het strand kunt vermaken.

Hoe zit dat nou? krijgt van mij 4 sterren.

Yfke

Leave a Reply

  • (not be published)