Titel: Zonder gezicht Zonder gezicht
Auteur: Robert Bryndza
Serie: Kate Marshall #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Willeke Lempkens
Publicatiedatum: Juli 2020
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Bianca en Leontine

Auteur
Robert Bryndza (1979) is acteur en schrijver. Hij werd in Groot-Brittannië geboren, en woont tegenwoordig in Slowakije met zijn partner. Bryndza is bekend van zijn boeken over Erika Foster. Zonder gezicht is het eerste deel van een nieuwe serie over Kate Marshall

Achterflap
Zestien jaar geleden was Kate Marshall een veelbelovende jonge politiedetective bij de Londense politie. Tot ze de opdracht kreeg een seriemoordenaar op te sporen, en hij haar eerst vond. Kate’s carrière eindigde in een schandaal en ze bleef getraumatiseerd, verraden en publiekelijk vernederd achter.
Jaren later worstelt Kate nog steeds met de gevolgen als ze de kans krijgt haar verleden recht te zetten. Er lijkt een copycat-moordenaar actief die het afgrijselijke werk van zijn idool voortzet. Kate wordt opnieuw de verwrongen geest in getrokken van een moordenaar die ze maar al te goed kent. Ooit was ze het beoogde vijfde slachtoffer – en zijn opvolger lijkt vast van plan om het werk nu af te maken.

Onze mening:

Cover
Leontine:
Geen gezicht op de cover van dit nieuwe Bryndza boek. Toch kan ik deze wel herkennen als een Bryndza cover op basis van het kleurgebruik.
Bianca vindt het ook een typische Bryndza cover, naam van auteur en titel staan er groots op, dit is ook bij alle voorgaande boeken het geval. Het is een soort image van Bryndza.

Plot
Leontine:
Het boek begint in het verleden als Kate Marshall de opdracht krijgt om een seriemoordenaar op te sporen en het allemaal net even anders verloopt dan zij verwachtte. In het heden lijkt een copycat-moordenaar aan het werk te zijn. En hoewel Kate gestopt is met haar werk bij de politie wordt zij toch betrokken bij het onderzoek.
Bianca:
We leren Kate Marshall kennen door haar werk als rechercheur, iets wat ze deed tot er een traumatische gebeurtenis plaatsvond waar zij door de media op werd afgerekend. De terugblik zorgt ervoor dat je als lezer gelijk in het verhaal zit. Vervolgens gaat het verhaal verder in het heden en ben je getuige van de gevolgen die Kate nog steeds ondervindt van haar verleden. Ze zal er nooit los van komen en probeert middels een andere rol haar verleden recht te zetten. Ze raakt ongewild verwikkeld in een herhaling van zetten, hierin moet ze ook dealen met de mensen die haar dierbaar zijn. Het is niet alleen zichzelf die ze in gevaar brengt, dit geeft het verhaal een extra spanningselement waarbij je als lezer vooral bang bent voor de mogelijke gevolgen. Bryndza heeft werk en privé genadeloos in elkaar weten te verweven.

Personages
Leontine: We leren Kate Marshall kennen als een sterke vrouw met de nodige onzekerheden en problemen. De gebeurtenissen van vroeger hebben diepe sporen achtergelaten. Toch is Kate ook wel een vrouw met ballen, net als Erika Foster. Aangezien dit deel 1 van de serie is, verwacht ik dat wij nog meer gaan leren over haar in volgende delen.
Bianca: Is het helemaal met Leontine eens, Kate Marshall is een sterk personage dat zeker ook nog het nodige voor haar kiezen zal krijgen mocht ze haar werk als detective willen blijven uitvoeren. Bianca is verder zeer benieuwd naar Tristan Harper, in Zonder gezicht zeer prominent aanwezig maar over de persoon an sich weten we nog niet zoveel.

Spanning
Leontine: Bryndza heeft een flinke dosis spanning in het boek gestopt. Regelmatig was ik plaatsvervangend nerveus of heb ik mijn adem even ingehouden. De hoofdstukken worden vanuit verschillende perspectieven verteld en vooral de hoofdstukken van Peter bezorgden mij af en toe echt rillingen.
Bianca: Inderdaad een verhaal vol spanning, dit geldt zowel voor de zaak waar aan gewerkt wordt als het privéleven van Kate. Altijd over je schouder moeten kijken, ik werd er gewoon een beetje kriegel van. Het gevoel van vrijheid is bij Kate ver te zoeken.

Ontknoping
Leontine: De ontknoping was minder verrassend dan ik hoopte en toch zat daar veel spanning in. Het had van mij iets meer hoofdstukken mogen behelzen. De spanning zat hem toch vooral in de aanloop naar de ontknoping.
Bianca: Een ontknoping met een open einde. Het maakt mij direct nieuwsgierig naar het volgende boek.

Schrijfstijl
Leontine: De schrijfstijl van Bryndza is makkelijk te herkennen. Korte, pakkende hoofdstukken met wisselend perspectief. Dit is een boek dat je zo uit hebt, zeker de tweede helft van het boek leest erg vlot weg op het moment dat je personages een beetje hebt leren kennen.
Bianca: Net zoals we al gewend zijn van de Erika Foster-serie is ook dit boek geschreven in een fijne schrijfstijl. Bryndza weet de aandacht van zijn lezers direct te pakken en ervoor te zorgen dat je tot het eind toe op het puntje van je stoel zit. Het thema in Zonder gezicht vond ik niet echt heel origineel, ben dit zeker al in meerdere boeken tegen gekomen maar het is de manier van schrijven die me aanspreekt. Hij schrijft met gevoel.

Beoordeling
Leontine: Ik was erg benieuwd naar deze nieuwe serie. En ik ben blij verrast met dit eerste deel. Ik ben benieuwd hoe Bryndza dit in een serie gaat gieten zonder dat het thema uitgemolken wordt en hoe hij dit verrassend houdt.
Bianca: Net als Leontine moet ik gewoon alles van Bryndza lezen, en wederom heeft hij mij niet teleurgesteld. Ook ik ben benieuwd hoe Bryndza dit verder in het gat gaat gieten maar heb daar eerlijk gezegd alle vertrouwen in.

Zowel Leontine als Bianca geven Zonder gezicht 4 sterren en kijken reikhalzend uit naar het volgende deel.

Leave a Reply

  • (not be published)