Heks van vuur en oorlog

Titel: Heks van vuur en oorlog
Auteur: S. Christina
Serie: Lara Polaris #1
Genre: Young Adult, Fantasy
Uitgeverij: Rebel Books
Publicatiedatum: November 2020
Aantal bladzijdes: 276
Recensie: Amanda

Cover
Een mooie, spannende en aantrekkelijke cover. Een donker bos met de silhouet van een gezicht met daaronder een oplaaiend vuur met een duistere schim ervoor. Een cover die mijn aandacht trekt en ervoor zorgt dat ik benieuwd ben naar de achterflap van het boek.

Auteur
Sanne Christina Duivenvoorden (1994) is een Nederlandse auteur. Na haar Master Schrijven en Vertalen richtte ze haar eerste bedrijf op als copywriter en schrijfcoach voor ondernemers. Ondertussen werkte ze aan haar eerste boek, Heks van vuur en oorlog; een magisch verhaal vol spanning, vriendschap en een sprankje liefde. In het najaar van 2021 verschijnt het tweede deel van de serie met Lara Polaris, Leger van schaduw en storm.

Achterflap
In een land waar magie verboden is, probeert de zestienjarige Lara met alle macht haar krachten te onderdrukken. Maar dan wordt ze getest op hekserij, en staat haar wereld op zijn kop. Het heksenteken wordt in haar nek getatoeëerd en langzaam maar zeker wordt ze afgesloten van de rest van de wereld. Ze leert haar lotgenoten kennen; David, Noah, Philip en Alex, en samen starten ze een verzet tegen de onderdrukking. Maar net als alles op zijn plek lijkt te vallen, ontdekt Lara een duister familiegeheim. Magie is niet zonder reden verboden, en die reden is dichterbij dan ze denkt…

Mijn mening

‘Wees blij dat je niks kan. Want niets doet zoveel pijn als spijt.’

Ik zag dit boek toevallig voorbijkomen op facebook, eerder nog nooit iets over gehoord of iets van gezien. Maar het leek mij wel wat. Boeken over heksen en magie trekken mij (bijna) altijd wel, zeker als er dan ook ergens nog een verwijzing naar Harry Potter staat. (Al is dat laatste altijd heel tricky moet ik zeggen, want er is weinig (niets) wat kan tippen aan HP.) Maar toch nieuwsgierig gemaakt, zeker in combinatie met de cover.

Ik moet zeggen: een leuke kennismaking met Lara en haar vrienden. Vooral Lara is goed uitgewerkt, het verhaal wordt vanuit haar perspectief in de ik-vorm verteld. Lara krijgt het moeilijk op school wanneer ze bij de Test eruit gehaald wordt als heks. Ze krijgt een grote tatoeage in haar nek en wordt, samen met de andere heksen, weggehouden bij de ‘gewone’ leerlingen op school. Dit doet haar veel pijn en verdriet omdat ze hierdoor haar beste vriendinnen nauwelijks spreekt en ziet. Ze maakt gelukkig snel nieuwe vrienden.

Liefde is magie. Muziek is magie. Het leven zelf is magie.

Heksen worden onderdrukt en door een aantal foutjes en misstanden worden alle heksen overal geweerd. Ze mogen nergens meer naartoe en nergens aan meedoen. Doordat Lara haar magie probeert te onderdrukken gebeuren er weleens kleine ongelukjes. Wanneer ze uiteindelijk toegeeft aan haar magie, is het zaak om het onder controle te krijgen. Samen met Alex, David, Philip en Noah gaat ze op zoek naar en de magie in zichzelf. Maar ze gaan vooral veel trainen. Om het onder controle te houden, maar ook om het te gebruiken in geval van nood. Mooi om te zien dat hier de boodschap vooral is dat je magie niet zomaar moet gebruiken voor alles, maar ook dat je het niet moet onderdrukken, jezelf niet moet onderdrukken, omdat het zich dan manifesteert op momenten en plaatsen waar het niet de bedoeling is. De vriendschap die ontstaat tussen deze jongelui voelt warm en oprecht, het doet je goed om te zien dat ze zelf in een moeilijke situatie nog proberen om er het beste van te maken.

Magie is slechts zo duister als de heks die haar gebruikt.

De spanning is niet altijd heel erg duidelijk aanwezig, soms suddert het wat op de achtergrond, om dan aan het eind ineens weer toe te slaan. Dit, in combinatie met de herkenbare personages en de lekkere vlotte schrijfstijl, zorgt ervoor dat je door wil lezen. Eenmaal begonnen ben je alleen maar benieuwd wat Lara nog meer voor haar kiezen krijgt en of ze het op kan lossen samen met haar vrienden. Dit eerste boek is zeker geen Harry Potter, maar het smaakt wel naar meer.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Afgerond een mooie 4 sterren voor dit magische Young Adult debuut. Ik ben benieuwd wat Christina in deel 2 nog allemaal in petto heeft.

Amanda Heks van vuur en oorlog

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)