Hamley is jarig

Titel: Hamley is jarig
Auteur: Sandra J. Paul
Genre: Kind 7-9 jaar
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: mei 2021
Aantal bladzijdes: 105
Recensie: Lilian

Auteur
Sandra J. Paul is een veelzijdig genre-overschrijdend auteur die vooral bekend staat om haar spannende jeugdboeken, paranormale Young Adult en psychologische thrillers. Zij debuteerde in 2015 met de paranormale Young Adult-reeks ‘Het Eiland’.
Sandra schrijft en publiceert ook Engelstalige boeken onder het pseudoniem Joanne Carlton.
Sandra is samen met haar partner Cathy de oprichter en eigenaar van Hamley Books. Zij is daarnaast ook de uitgever.

Cover
Een hele zoete en aandoenlijke cover, die zeker bij kinderen in de smaak zal vallen. Hamley staat prominent in het middelpunt, met de slagroom van een cupcake, waar ze in is gevallen, op haar koppie.

Achterflap/samenvatting
Maak kennis met Hamley, het avontuurlijke zwarte katje dat mensen verstaat. Samen met haar zusjes en haar moeder woont ze in een gezellig huis, en wordt ze vertroeteld door haar baasje Viola.
Viola is jarig, en bij een verjaardag hoort taart. Alleen, zo zeggen de andere katten: dieren krijgen nooit taart, en hun verjaardagen worden nooit gevierd. Dus besluit Hamley om dit te veranderen. Ze gaat op zoek naar taart voor haar dierenfamilie, en belandt zo in een bakkerij.
Hamley is Jarig is het eerste boek in een gloednieuwe jeugdreeks.

Mijn mening
Lezers die al eerder werk van Sandra J. Paul hebben gelezen, is het misschien opgevallen dat in al haar recente boeken ergens een zwarte kat op hun pad is opgedoken. Deze zwarte kat, Hamley, is een figurant, maar in het echte leven één van Sandra’s katten en het boegbeeld van Hamley Books. Nu heeft Hamley zijn eigen verhaal en zelfs een eigen reeks! Dat is goed nieuws, want dit verhaal smaakte naar meer.

Hamley is de jongste kat, een kitten nog, en woont samen met haar moeder en zussen in het huis van haar baasjes Viola, Betty en Henry. Ze mag nog niet zoveel als de anderen; zo mag Hamley nog niet naar buiten en blijft het kattenluik gesloten voor haar.

Het is heerlijk om via de ogen van een kat dit verhaal te lezen. Als kattenliefhebster is het dan ook erg herkenbaar en ik hoor mijn katten praten (als ik ze zou kunnen verstaan)….hahahaha…

‘Je moet leren om hoogtes in te schatten,’ zegt haar moeder. ‘En je mag enkel op het aanrecht zitten als de baasjes het niet zien. Ze hebben niet zo graag kattenharen in hun eten.’

Hamley is nogal een nieuwsgierige kat en vuurt de ene na de andere vraag op haar moeder af. Deze nieuwsgierigheid zorgt voor avonturen en dat al in haar korte leventje, dus dat belooft wat voor de toekomst!

‘Mama, waarom zijn de mensen eigenlijk onze baasjes? Waarom is het niet omgekeerd?’
Mama kijkt geamuseerd op en rolt met haar ogen. Hamley is weer klaarwakker en paraat om vragen op haar af te vuren.
‘Dat lijkt maar zo, lieve schat. Eigenlijk is het juist omgekeerd. Eigenlijk bepalen wij alles hier in huis. We krijgen eten en drinken wanneer we maar willen, en we worden roversbende. We worden op onze wenken bediend’

Als baasje Viola jarig is, krijgt ze een heerlijk uitziende en erg lekker geurende taart met slagroom. Hamley en haar zussen wachten op de restjes, net zoals de honden, Kamiel en Kasper. Maar alle restjes gaan met de bordjes in de vaatwasser. Dat is oneerlijk en Hamley besluit een taart te halen voor alle dieren, zodat ook zij hun verjaardag kunnen vieren.

Dat het halen van een taart voor een kat niet zo eenvoudig is, wordt Hamley al snel duidelijk. Hulp uit onverwachte hoek, brengt hoop. Ze belandt samen met B-Boy in de bakkerij, maar gaat het haar lukken om een taart te bemachtigen?

‘Dat komt doordat je een gitzwarte kat bent,’ zegt hij. ‘Katten zoals jij zijn gemaakt om ’s-nachts te leven. En van een volle maan worden jullie blij. Jullie zijn uniek. Magisch. Jullie kunnen dingen die niemand anders ooit zal meemaken.’

Met volle teugen en een grote glimlach op mijn gezicht heb ik genoten van Hamley’s eerste avonturen in Hamley is jarig.

Hamley is jarig krijgt van mij dan ook de welverdiende 5 sterren.

Lilian

Waardering: 5 uit 5.

.

Leave a Reply

  • (not be published)