Breekbaar als glas

Titel: Breekbaar als glas
Auteur: Gena Showalter
Genre: Young adult
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaald door: Sandra C. Hessels
Publicatiedatum: juni 2021
Aantal bladzijdes: 479
Recensie: Manon

Auteur
Gena Showalter is de internationale bestsellerauteur van romans en fantasy voor zowel volwassenen als jongeren. Haar boeken worden vaak beschreven als ‘humoristisch en intens’, ‘niet weg te leggen’ en ‘verslavend’. Breekbaar als glas is het tweede deel van haar nieuwe trilogie: The forest of Good and Evil. Voor meer boeken van Gena Showalter zie: www.harpercollins.nl/genashowalter of neem een kijkje op haar eigen website: www.genashowalter.com.

Achterflap
Prinses Ashleigh Charmaine, beter bekend als de Glasprinses, is geboren met een zwak hart. In tegenstelling tot haar twee zussen is ze dus niet alleen kwetsbaar – zo breekbaar als glas – maar is ze ook nog eens niet begiftigd met magische krachten, en ze leeft met het idee dat elke dag haar laatste kan zijn. Tot een orakel aankondigt dat het Ashleighs lot is om Assepoester te zijn, met een knappe prins te trouwen en het koninkrijk van Sevon te redden van hun wrede overheersers.

Ashleigh heeft zo haar twijfels over de profetie. Hoe dan? Iedereen kijkt op haar neer, tot en met de dieren aan toe! Erger nog, de prins die ze geacht wordt te betoveren, minacht haar nog het meest. Zal Ashleigh ooit koningin worden zoals haar is voorspeld? Of verliest ze alles wat haar lief is?

Mijn mening
Het 2e deel van The Forest of Good and Evil. Een deel 2 dat je gemakkelijk kunt lezen zonder deel 1 te hebben ingekeken. Het leest alleen net wat leuker door de ‘oh ja’-momentjes.

Breekbaar als glas vertelt het sprookje van Assepoester. We ontmoeten prinses Asleigh als ze net wordt geboren en muisstil ter wereld komt. Haar vader wilde haar al achterlaten als offer aan de heerseres van het woud Enchantia, maar gelukkig besliste haar moeder anders en bleef Asleigh in het paleis. Daar groeide ze op als een breekbaar meisje door haar zwakke gezondheid en haar bijnaam is dan ook “De Glasprinses”. Een orakel vertelt dat het Asleighs lot is om Assepoester te worden, te trouwen met een knappe prins (Saxon) en het koninkrijk te redden. Door haar zwakke gezondheid en omdat Asleigh geen magische krachten lijkt te bezitten, lijkt deze lotsbestemming ver weg, aangezien de meeste mensen op haar neerkijken inclusief de knappe prins.

Op het kussen op het bed lagen de eieren met enorme barsten in de schaal. Ik krabbelde overeind en zag een stuk eierschaal vallen. Een dikke, kleverige smurrie droop op het laken. Een vliezige rode vleugel stak uit de opening naar buiten.

Een sprookje, maar toch ook weer niet, in ieder geval niet het standaard sprookje. Ik hou hiervan, dit soort verhalen waarin alles net even anders is dan je dacht. Dit verhaal over Assepoester is veel leuker, wat meer romantiek, soms wat bloederiger ook.

Soms werd het ook wel wat langdradig, maar door de vlotte schrijfstijl lees je daar wel doorheen. Zeker doordat Showalter je gelijk meeneemt in haar wereld, de magische wereld van Echantia met reïncarnaties en draken. Je zou bijna willen dat die wereld echt bestaat. De karakters worden goed neergezet waardoor je zowel voor Asleigh als de knappe prins sympathie krijgt. Dat komt ook mede doordat de hoofdstukken afwisselend worden verteld vanuit het perspectief van Asleigh of Saxon.

Vijf dagen zonder haar zangerige stem te horen.

Vijf dagen zonder haar zoete geur op te snuiven.

Vijf dagen zonder de uitdaging om haar te slim af te zijn.

Ik vloekte.

Een heerlijk boek met verrassende en spannende wendingen, een aanrader voor elke liefhebber van sprookjes en fantasy.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 3,5

4 sterren voor Breekbaar als glas.

Manon

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)