Duistere grens

Titel: Duistere grens
Auteur: Johnny Bollé
Genre: Thriller
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: Februari 2022
Aantal bladzijdes: 263
Recensie: Danielle

Over de auteur
Johnny Bollé is schrijver van korte verhalen en thrillers. Hij studeerde af als paramedicus aan de Hogeschool van Antwerpen. Op zijn dertigste deed de sportieve Antwerpenaar een carrièreswitch en maakte van zijn hobby zijn beroep. Hij werd personal trainer en groepslesgever, een beroep dat hij nog steeds vol enthousiasme uitoefent. Schrijven is al sinds zijn jeugd zijn grote passie. Wanneer hij onderweg is, heeft hij steeds zijn notitieboekje bij de hand om nieuwe ideeën te noteren. Net zoals sporten zijn lezen en schrijven voor hem een uitlaatklep waardoor hij tot rust komt. Het grootste gedeelte van zijn vrije tijd besteedt hij dan ook achter zijn moderne schrijftafel: de computer. In april 2018 won Johnny de schrijverswedstrijd 55 woorden, een initiatief van Schrijverspunt, met zijn verhaal Euforie. In juni 2018 werd zijn verhaal Claustrofobie bekroond met de publieksprijs voor de wedstrijd MicroSleutel van het mobiele lees- en schrijfplatform Sweek. Zijn kortverhaal Bitter kerstgebak kwam in januari 2018 op de longlist terecht van de schrijfwedstrijd Het kerstdiner van Schrijven Online. Zijn debuutthriller Egyptisch Blauw werd in september 2018 uitgegeven door Uitgeverij Schrijverspunt.​​​​ En al snel volgde er meerdere boeken van hem.

Achterflap:
Met een list worden vier mensen naar een afgelegen plek gelokt en opgesloten. Eén van hen is Sieg Papadakis. Na een vreselijke tijd kan hij aan de dood ontsnappen, maar dit ging ten koste van zijn geweten.

Negen jaar later staat multimiljonair Sieg aan het hoofd van de producent van spellen, Medusa. Hij heeft de ware toedracht van de opsluiting voor zich gehouden. Er is echter nog iemand die alles afweet van wat er tijdens zijn gevangenschap is gebeurd. Deze man, die zich Argus noemt, aarzelt niet om hem met deze informatie te chanteren. Sieg geeft toe, en raakt zo steeds meer verstrikt in een web van leugens, moord en bedrog. Om de steeds agressiever wordende Argus tegemoet te komen, doet Sieg alles wat hij wil. Tot de mensen uit Siegs naaste omgeving de dupe dreigen te worden. Hij besluit terug te vechten.

Mijn mening:
Na het lezen van de eerste pagina beland je al snel in een sfeer die grimmig lijkt te zijn. Maar niets is wat het lijkt en je ontkomt er niet aan om verder te lezen.

Sieg is de hoofdpersonage die een rijkeluisleven heeft door de verkoop van zijn spellen. Hij trekt zich terug in Griekenland waar hij vroeger met zijn vader en moeder heeft gewoond in de hoop zijn verleden achter zich te kunnen laten. De spanning is voelbaar mede door het feit dat hij toch al jaren gechanteerd wordt door diegene die meer weet over zijn verleden.

Verschillende personages vallen het verhaal binnen en steeds meer wordt het verleden van Sieg ontrafeld. Bollé weet je door zijn schrijfstijl vast te houden aan de verhaallijn door een eenvoudige woordkeus te kiezen. De hoofdstukken zijn kort en springen van het heden naar het verleden waardoor de spanning op geen enkel moment dan ook verzwakt. De personages krijgen allemaal een eigen omschrijving met betrekking tot de relatie die ze met Sieg hebben. En ook hierbij wordt er geen woord te veel gebruikt, zodat het verhaal volledig in de duistere sfeer blijft hangen.

Hij wilde dat hij niets te verbergen had. Was zijn verleden maar een aantekening op een krijtbord, die met een grote spons kon worden uitgeveegd.

Zelfs naar het einde toe blijft er een restje onduidelijkheid over en door een plottwist krijg je weer een totaal andere kijk op de werkelijke toedracht van het verhaal. Johnny Bollé is een auteur waarvan je op z’n minst eens een boek gelezen moet hebben want het zijn absoluut geen verloren leesuren die je hieraan besteedt.

Ik geef Duistere grens 4,5 ster.

Danielle

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)