Natriumchloride

Titel: Natriumchloride
Auteur: Jussi Adler-Olsen
Serie: Q-serie #9
Genre: Thriller
Uitgeverij: Prometheus
Vertaling: Kor de Vries
Publicatiedatum: Februari 2021
Aantal bladzijdes: 432
Recensie: Lilian

Cover
De witte cover met een spuit waar een groene vloeistof in zit en als je beter kijkt, zie je ook nog een torentje met zout liggen. Het is niet een heel erg aansprekende cover, maar dat heeft Jussi ook niet echt nodig. Alleen zijn naam op de cover is al voldoende om het boek op te pakken als je het ziet liggen in een boekhandel.

Auteur
Jussi Adler-Olsen (Kopehagen 1950), is een Deense schrijver. Hij werd bekend met zijn twee boeken over de Amerikaanse Joodse komiek Groucho Marx.
Adler-Olsen’s boeken worden in meer dan 40 talen verkocht. Buiten Denemarken is hij vooral bekend in Noorwegen, Duitsland en Nederland, Oostenrijk, IJsland, Frankrijk, Spanje, Zweden en Zwitserland waar zijn boeken frequent op bestseller lijsten terecht komen. Adler- Olsen won al vele prijzen. In 2010 won hij bijvoorbeeld in Nederland De beste thriller van het jaar 2010 voor Vrouw in de Kooi.

Achterflap/samenvatting
Op haar zestigste verjaardag pleegt een vrouw zelfmoord. Haar dood leidt tot de heropening van een onopgeloste zaak uit 1988. In eerste instantie lijkt dit niet iets voor afdeling Q, maar Carl Mørcks superieur ziet dat anders en laat hem de kwestie opnieuw onderzoeken. Vervolgens blijkt dit de omvangrijkste en ingewikkeldste zaak te worden waarbij Rose, Assad, Gordon en Carl ooit betrokken zijn. Al drie decennia lang worden mensen het slachtoffer van een sluwe moordenaar die doodt zonder dat iets naar hem verwijst. Hij kiest zijn slachtoffers en het tijdstip van de daad met uiterste zorg en precisie. Dertig jaar lang is niemand in staat geweest hem te stoppen. Terwijl de coronamaatregelen het onderzoek verder compliceren, beweegt een andere oude zaak zich naar Carl toe als een giftige slang die zijn prooi heeft gespot. Het is drukker dan ooit op afdeling Q en de tijd dringt, want de moordenaar is nog lang niet klaar.

Mijn mening
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dit boek is de minste uit de Q-serie. Ik had erg veel moeite om goed in het verhaal te komen. Er komen in korte tijd nogal wat personages voorbij en ik kreeg niet echt de vinger aan de pols, wie waar mee te maken had. Verder zitten er een aantal ongeloofwaardige gebeurtenissen in. Ik zal hier niet te veel over los laten, omdat ik niet wil spoileren. Het is in ieder geval niet iets wat ik van Adler-Olsen gewend ben.

Toch is hij er wel in geslaagd om de verhaallijn rond Carl weer zo neer te zetten, dat je blijft lezen. De andere personages komen ook weer volop aan bod, zoals de altijd in beeldspraak sprekende Assad. Ik hou ervan!

Assad probeert te glimlachen. “Weet je, als de kameel in de dierentuin geslacht moet worden, dan hult hij zich in een huid met vlekken en verstopt hij zich bij de giraffen.” Marcus glimlachte scheef, maar hij begreep het. Verging het Assad werkelijk zo?

Het verhaal speelt zich in het heden af en ook het team van Carl ontkomt niet aan de perikelen rond het Coronavirus. Door uitval in het korps worden ze ook op lopende zaken gezet. Als een vrouw zelfmoord pleegt en het team deze zaak oppakt, blijken er mysterieuze overeenkomsten te zijn met zaken uit het verleden. Dit geeft een nieuwe invalshoek en impuls om het verder uit te zoeken. De zaken lijken toch meer met elkaar te maken te hebben dan ze in eerste instantie denken.

Na een wat moeizame start heb ik uiteindelijk wel weer genoten van zijn schrijfkunsten. Het blijft een geweldige auteur, die je als lezer steeds weer weet te boeien.

“Misschien was het Gods grootste fout dat jij niet ook bij die explosie omkwam, maar zo was het waarschijnlijk ook met de duivel, de gevallen engel. Die kon Hij ook niet elimineren.

Het volgende deel (deel 10) zal het laatste deel uit de Q-serie zijn. Dan zullen we definitief afscheid nemen van het zo bijzondere team. Gelukkig kunnen we natuurlijk alle delen gewoon nog een keer lezen….

Spanning: 4
Plot: 3.5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4.5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Natriumchloride krijgt van mij 4 sterren.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)