Ademloos

Titel: Ademloos
Auteur: Amy McCulloch
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaling: Willeke Lempens
Publicatiedatum: februari 2022
Aantal bladzijdes: 415
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Amy McCulloch
is opgegroeid in Canada, maar woont tegenwoordig in Londen. Ze is de auteur van een achttal kinder- en youngadultboeken, een aantal daarvan internationale bestsellers. Ademloos is haar eerste thriller voor volwassenen. Naast schrijven is bergbeklimmen haar grote passie. In september 2019 werd ze de jongste Canadese vrouw die de Manaslu in Nepal beklom, met ruim 8000 hoogtemeters de zeven na hoogste berg ter wereld.

Achterflap:
De carrière van journaliste Cecily Wong zit in het slop, maar als ze wordt uitgenodigd voor een expeditie om een van de hoogste bergen ter wereld te beklimmen, grijpt ze die kans met beide handen. Vanaf het moment dat het kleine team aan de expeditie begint, gebeuren er vreemde dingen. Er vindt een diefstal plaats. Er gebeurt een ongeluk. En dan vindt Cecily een mysterieuze boodschap op haar tent: er is een moordenaar op de berg… Hoe hoger ze komen, hoe gevaarlijker de klim wordt. En hoe meer ze op elkaar moeten vertrouwen. Maar dan vindt Cecily het eerste lichaam…

Mijn mening:
Ademloos
is een boek waarvan zowel de cover als de achterflap mij niet echt aansprak, toch wilde ik het een kans geven want als lezer kun je soms toch verrast worden door het daadwerkelijke verhaal.

Je merkt zeker dat bergbeklimmen voor Amy Mc Culloch een passie is, de hoofdpersoon gaat helemaal op in het klimmen en de belevingen zijn invoelbaar geschreven. Het bergbeklimmen wordt voor mij te veel belicht, de handelingen die je tijdens het klimmen moet verrichten worden tot in den treure besproken.

De insteek van het verhaal is zeker origineel te noemen ik kan me niet herinneren dat ik al eerder over dit onderwerp heb gelezen. Het verhaal is spannend en de weg naar de ontknoping is letterlijk een persoonlijke strijd voor alle deelnemers. Cecily is een persoonlijkheid met doorzettingsvermogen en wilskracht, ze laat zich niet zomaar opzijzetten. Buiten de lichamelijke prestatie die ze probeert te realiseren is ze ook op het psychisch vlak een geweldig persoon.

Ademloos is wat mij betreft wel wat te saai en dat komt puur door het bergbeklimmen dat de boventoon voert, alles eromheen lees ik als bijzaak en dat had in mijn optiek andersom moeten zijn. Toch heb ik ondanks mijn puntje van kritiek het boek wel in snel tempo uitgelezen, ik wilde zo snel mogelijk weten hoe en wie de top zouden bereiken en wie er in staat was tot moorden. De lezer wordt al puzzelend naar de top van de berg geleid en daar worden de stukjes pas goed op zijn plaats gelegd.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 3
Spanning: 3
Plot: 3
Psychologie: 3

Ademloos krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)