Openbaring

Titel: Openbaring
Auteur: Jeroen Windmeijer & Tjarko Evenboer
Serie: Ryevaar-trilogie #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Publicatiedatum: maart 2023
Aantal bladzijdes: 527
Recensie: Manon

Auteur
Jeroen Windmeijer is antropoloog, promoveerde in 2004 op een onderzoek naar hooglandindianen. Hij weet feiten en fictie in de Bijbelse en wereldgeschiedenis op zijn eigen overtuigende manier te brengen. Eerder schreef hij o.a. de thrillers, De bekentenissen van Petrus, Het Pauluslabyrinth, Het Pilgrim Fathers Complot en De Offers, die met veel enthousiasme zijn ontvangen. Voor meer informatie over zijn boeken en Jeroen zelf zie zijn website: www.jeroenwindmeijer.nl.

Tjarko Evenboer is schrijver, scenarist en cartoonist. Naast het schrijven van meerdere boeken, waaronder de thrillers De Stenen Getuigen en Vuurvliegen, is hij al 20 jaar de tekenaar en co-auteur van de populaire cartoon Evert Kwok. Wil je meer weten over Evert Kwok, neem dan vooral een kijkje op zijn website: www.evertkwok.nl

Achterflap
Simon Ryevaar is religieus antropoloog aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in ‘eindtijdbewegingen’ – geloofsgroepen die menen dat het einde van de wereld aanbreekt. Als een bevriende archeoloog in een grot in Turkije een mysterieuze inscriptie uit het Bijbelboek Openbaring ontdekt, zet dit alles wat Simon denkt te weten op zijn kop. Is het mogelijk dat gelovigen het Bijbelboek al tweeduizend jaar lang verkeerd interpreteren? Voordat hij een antwoord heeft kunnen vinden, wordt zijn vriend op grimmige wijze vermoord.

Ondertussen doet de Leidse journalist Nova le Temps onderzoek naar The Bride, een sekte die dankzij zijn charismatische leider steeds meer leden trekt. Terwijl Nova dieper graaft komt er schokkende informatie over de sekte naar boven, maar stuit ze ook op steeds meer verzet en raadselachtige intimidaties.

Wanneer de paden van Simon en Nova kruisen, beginnen ze een zoektocht naar het verborgen verleden van de sekteleider. Het is het begin van een levensgevaarlijke reis dwars door Europa en daarbuiten – op zoek naar de waarheid, en op de vlucht voor de mensen die hen ten koste van alles tegen willen houden.

Mijn mening
Deel 1 van een nieuwe trilogie van Jeroen Windmeijer en nu samen met Tjarko Evenboer. Ik ben groot fan van de boeken van Jeroen Windmeijer, dus ik was heel benieuwd naar deze en ik moet zeggen dat het gewoon weer heerlijk was om te lezen! Ik weet niet hoe ze het doen, maar ze doen het: historische feiten, fictie en actie en het Nieuwe Testament met elkaar verweven.

Professor Weisenberg, een goede vriend van onze hoofdpersoon Simon doet een archeologische vondst in Turkije, waar alles mee begint. Want deze vondst is er niet zomaar een: nee, deze vondst kon wel eens een heel ander licht op het Nieuwe Testament werpen en daar is niet iedereen van gecharmeerd. Als Simon ook in Turkije arriveert, gebeurt er heel veel tegelijk. We leren ook onze journaliste Nova le Temps kennen en wanneer haar pad dat van Simon kruist, volgt het verhaal een vlot tempo dat niet te stoppen is. Het duo doorkruist aardig wat landen om de waarheid boven te krijgen, niet alleen over wie Simons goede vriend heeft vermoord, maar wat heeft de sekte The Bride (waarnaar Nova onderzoek doet) hier mee te maken en komen ze misschien meer te weten dan eigenlijk goed voor ze is?

Hij observeerde de man voor enkele seconden. Zijn blik viel op de linkerwang van de man. Ineens kreeg hij het koud.

Wat ik hierboven al aangaf: de beide heren weten heel goed hoe ze feit, fictie, actie en een beetje romantiek in mooi sausje kunnen gieten en dat sausje heet Openbaring. Ik kan eerlijk niet zeggen wie wat of welk gedeelte van het boek heeft geschreven, hun schrijfstijl is vlot, hoofdstukken lekker kort en overzichtelijk. Soms wat veel informatie, zeker in het begin, maar ze laten alles goed bij elkaar komen richting het einde van het verhaal. En de spanning? Die blijft het hele boek overeind. Ik heb genoten van de nieuwe hoofdpersonages en ik hoop ze in deel 2 nog beter te leren kennen. Openbaring is een thriller waar feiten en fictie hand in hand gaan.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4

4,5 ster voor Openbaring

Manon

Recensie-exemplaar ontvangen van Xander Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)