De volgende auteur in het Hamley Books Kettinginterview is Karin Thomas. Zij debuteerde onlangs met haar thriller De plicht.

Voor diegene die jou nog niet kennen, wie ben je, wat doe je in het dagelijks leven, wat zijn je hobby’s, wat is jouw guilty pleasure? Hou je meer van honden of van katten (of geen van beide ?)? 

Karin Thomas
Karin Thomas (foto: Hamley Books)

Mijn naam is Karin Thomas en dat is een pseudoniem voor Karin Hazendonk. We hebben voor deze naam gekozen omdat Hazendonk best een lange naam is en dat Thomas gewoon beter bekt.  

In het dagelijks leven werk ik vier dagen als boekhouder bij een familiebedrijf. Superleuke baan en ik werk er inmiddels acht jaar. Mijn quilty pleasure. Oh, dat is best een lastige. Ik weet niet of het echt guilty is, maar als ik mezelf eenmaal verlies in een serie op Netflix  of een andere streamingdienst, kan ik best een groot deel van de nacht doorhalen. Geef me daarbij een glas Pinot Grigio en een schaaltje nootjes en je hoort me niet meer.  

Ik ben een hondenmens. We hebben op dit moment drie Duitse herders. Twee pubers van een jaar en een oude oma van ruin twaalf die de jeugd nog flink onder de duim heeft. Ik heb absoluut geen hekel aan katten. Integendeel. Het leuke van katten is dat ze zo ontzettend eigenwijs kunnen zijn. Op schoot gaan liggen wanneer het hun uitkomt. Honden zijn wat dat betreft een stuk rechtlijniger. Zij vinden over het algemeen alles best, terwijl katten echt een eigen willetje hebben.  

Vertel eens iets over je laatstverschenen boek. Hoe is dit tot stand gekomen, hoe ben je aan dit onderwerp/thema gekomen?  

Mijn laatste boek is De plicht en dat boek is tot stand gekomen omdat ik behoorlijk gefascineerd ben door de grote processen in Nederland. Denk daarbij aan het proces tegen W. Holleeder. Dit boek is voor een deel daarop gebaseerd, hoewel mijn personages wel hele andere motieven hebben. Een belangrijk punt is wel de macht die een gedetineerde heeft vanuit de gevangenis.  

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Heb je een bepaalde routine, vaste gewoontes, iets wat echt niet kan/mag ontbreken tijdens het schrijven? Waar haal je je inspiratie vandaan? 

Omdat ik vier dagen in de week werk, schrijf ik voornamelijk in de avond en in het weekend. Dus echt een vaste routine heb ik niet. Er zijn dan ook zeker avonden bij dat ik geen letter op het digitale papier krijg. Dat maakt me ook niet uit, Er zijn ook avonden en weekenden dat de woorden als vanzelf uit mijn vingers rollen.  

Koffie mag nooit ontbreken bij het schrijven. Doordeweeks leef ik daarop. Ik ben dus een enorme koffieliefhebber. Vooral de smaakjes, cappuccino, latte.  

Mijn inspiratie komt vooral uit het dagelijks leven dat vaak meer bizar is dan het (verzonnen) geschreven woord. Kijk eens in de krant, kijk naar het journaal. De gebeurtenissen zijn vaak uitstekend thrillervoer.  

Is er een auteur die je bewondert, die jouw voorbeeld is? Wat maakt hem/haar zo speciaal voor jou? Zou je samen met hem/haar een boek willen schrijven? 

Mijn absolute favoriete auteur is Stephen King. De man is in staat om boeken te schrijven die de ene keer pure fantasie zijn en de andere keer uit het leven zijn gegrepen en iedereen zouden kunnen overkomen. Hij bezit de kunst om in ieder genre de lezers te boeien. Het is onmogelijk en een boek samen met hem schrijven zou een utopie blijven. Toch denk ik dat iedere auteur zijn eigen inbreng heeft en dat het bijzonder moeilijk is om met een andere auteur een boek te schrijven.  

Als ik naar Nederlandse auteurs kijk, dan heb ik wel een favoriete auteur waarmee ik wel een boek zou willen schrijven; Corine Hartman. Zij schrijft rauw, zonder nonsens en overbodige informatie. Ik hou daarvan.  

Lees je zelf graag/veel? Zo ja, wat is je favoriete genre/boek en welk boek ligt er momenteel op je nachtkastje? Is het een aanrader?  

Ja, ik lees heel veel. Van kind af aan al. Ieder dag lees ik voordat ik het licht uitdoe en ga slapen. Soms loopt dat weleens uit de hand. Mijn favoriete genre is wel een thriller of een horrorverhaal. Op dit moment ligt Vinex van Bernice Berkleef op mijn nachtkastje.  

Vragen voor Karin Thomas van Stefanie Sybens 

Wat is jouw favoriete stad?  

New York. Ik ben er nog niet geweest, maar staat wel hoog op mijn bucketlist. 

Schrijf je het liefst thuis of op locatie?  

Thuis, lekker aan tafel in de keuken met de koffie binnen handbereik.  

Favoriete snacks?  

Alles wat pittig is. Ik ben niet zo’n liefhebber van zoet, dus kom maar met de blokjes kaas, stukjes worst en toastjes met salade. 

Heb je een favoriete auteur?  

Ja, Stephen King.  

Hardback of paperback? En waarom?  

De meeste boeken in mijn kast zijn paperback, maar als er een special edition in hardback is, zal ik niet aarzelen om die te kopen. 

Lees hier meer interviews van auteurs van Hamley Books

Leave a Reply

  • (not be published)