Middernachtsfeest

Titel: Middernachtsfeest
Auteur: Sarah Sprinz
Serie: Dunbridge Academy #1
Genre: Dark Academia/Roman
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Sylvia Wevers
Publicatiedatum: april 2023
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Amanda

Auteur
Sarah Sprinz studeerde medicijnen in Aken voordat ze terugkeerde naar haar geboorteplaats aan de Bodensee. Daar begon ze aan haar dark academia-trilogie Dunbridge Academy en de rest is geschiedenis: alle delen kwamen op nummer 1 binnen in de Duitse bestsellerlijst en de vertaal­rechten werden over de hele wereld verkocht. Als ze niet aan het schrijven is, doet Sarah inspiratie op voor nieuwe verhalen tijdens lange wandelingen langs de oever van het meer, of tijdens haar reizen in Canada en Schotland.

Achterflap
Als Emma aan haar avontuur op de Schotse kostschool Dunbridge Academy begint, heeft ze maar één doel. Tussen die eeuwenoude muren hebben haar ouders elkaar ooit ontmoet en nu hoopt Emma er antwoord te vinden op de vraag waarom haar vader jaren geleden spoorloos uit haar leven is verdwenen. Haar avontuur neemt plotseling een andere wending als ze tegen de knappe Henry op botst. Hij heeft hulp nodig met trainen voor het rugbyteam en laat Emma nou net goed zijn in hardlopen. Maar dan neemt hij haar mee op een nachtelijke wandeling door de keldergangen naar de oude bibliotheek en komt er een andere kant van de academie naar boven. Een kant waar intrige en macht de boventoon voeren. In hoeverre heeft dit met haar ouders te maken? Kan Emma het hoofd koel houden in deze slangenkuil?

Mijn mening

Omdat alle mensen hetzelfde zijn. Omdat het ze geen bal kan schelen als ze anderen pijn doen.

Normaal gesproken ben ik niet zo van de romans, iets te zoetsappig en te weinig spanning naar mijn zin. Maar de cover en achterflap van dit boek trokken toch mijn aandacht en het feit dat het wordt bestempeld als ‘Dark Academia’. Dit begrijp ik wel, want het verhaal speelt zich af op een Schotse kostschool, in combinatie met de omgeving en het (over het algemeen) donkere/koude weer, geeft je wel die vibes. Tijdens het lezen kreeg ik ook een klein beetje Harry Potter kriebels, sommige verwijzingen komen hier behoorlijk mee overeen. Op zich prima, want het wordt wel in een ander jasje gegoten.

Ik geloof niet in het lot, daarvoor doet alles wat me is overkomen te veel pijn, maar ik geloof wel dat alles met een reden gebeurt.

Het verhaal wordt beleefd vanuit de personages Emma en Henry. Emma gaat voor een jaar naar Dunbridge Academie als uitwisselingsstudent, ze komt uit Duitsland. Henry zit al vanaf de vijfde klas op deze kostschool en is inmiddels schoolwoordvoerder nu hij in de elfde zit. De ouders van Emma hebben vroeger ook op Dunbridge Academie gezeten, maar zijn inmiddels gescheiden. Henry heeft al drie jaar de perfecte relatie met Grace (tenminste, zo lijkt het), maar als hij Emma ontmoet, lijken er toch wat barstjes in de relatie te verschijnen. Beide zijn erg leuke en herkenbare personages en we komen veel over hen te weten. Hun gedachten en gevoelens zijn een open boek (maar niet voor elkaar). Ik kon mij prima inleven in allebei, vriendschappen, verliefdheid, maar ook het verdriet en verlies dat ze beiden te verwerken krijgen.

‘Wij zijn vrouwen,’ zegt Grace tot mijn verbazing. ‘Het is onze taak om elkaar te steunen in plaats van mannen achterna te zitten en met elkaar te concurreren.’

Middernachtsfeest is in beginsel een Young Adult roman over kostschool, het aangaan van nieuwe vriendschappen, het ontdekken van de liefde en het verwerken van verlies. Gaandeweg gaat het meer over naar New Adult als er ook nog wat seks om de hoek komt kijken, waarbij de standaard clichés over seks uit films onderuitgehaald worden.

Sprinz heeft een boeiende en beeldende schrijfstijl. Je kunt het kostschoolleven zo voor je zien. Ze weet goed hoe ze de lezer mee moet nemen in alle perikelen die spelen bij jongeren en de problemen waar ze tegenaan lopen. Ze schrijft vlot met hier en daar de nodige spanning, verwerkt in korte hoofdstukken. Het boek leest hierdoor heerlijk.

Middernachtsfeest krijgt van mij een mooie 4 sterren. Ik hoop snel verder te kunnen lezen in de Dunbridge Trilogie en kijk uit naar het volgende boek. Ik ben nog niet klaar met deze kostschool en de leerlingen.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)