Unlikable

Titel: Unlikable
Auteur: Lotte van den Noort
Serie: ‘Un-able’- reeks #3
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: april 2023
Aantal bladzijdes: 341
Recensie: Manon

Auteur
Lotte van den Noort (1995) is een succesvol Nederlands auteur uit Helmond. Haar boek Unsinkable over een samenzwering rond het zinken van de Titanic, scoorde meteen hoge ogen. Unwritable werd wederom een groot succes. Unlikable is haar derde en laatste boek in de ‘un-able’-reeks.

Achterflap
Londen (1889) wordt momenteel geteisterd door een nieuwe, nog gruwelijkere ripper, Junior R laat lijken achter alsof het broodkruimels zijn. Wat is zijn motief voor deze kwaadaardige bedoelingen?

Eleonora Prime verhuist tijdelijk van haar geliefde Canterbury naar Kennington, zodat haar vader renovaties aan het huis ongestoord door kan laten gaan. Fijn vindt Eleonora dat echter niet, want nu woont ze onder een dak met de man die haar leven vanaf hun eerste ontmoeting al zuur probeert te maken: de onweerstaanbare architect, Felix Clifton. Felix wil niets van Eleonora weten en dat laat hij ook duidelijk merken, maar als je samen in een huis woont, dan is elkaar vermijden bijna onmogelijk.

Ondertussen gaan de moorden in Londen van kwaad tot erger. Het wordt sterk afgeraden om vrouwen en kinderen nog langer de straat op te laten gaan. Wanneer Eleonora onbewust oog in oog met Junior R komt te staan, beseft ze nog niet dat vanaf dat punt de bloeddorstige moordenaar alleen nog maar aandacht voor haar zal hebben.

Mijn mening
Het laatste deel van de trilogie ‘Un-able’ en de eerste die ik heb gelezen. Gelukkig zijn het boeken die je makkelijk op zichzelf kan lezen. Ik vond deze heel erg leuk, dus er is een grote kans dat ik de andere twee delen ook nog ga oppakken.

Het verhaal speelt zich af in Victoriaans Londen. Eleonora leren we kennen als ze bij de doodskist van haar tante staat en denkt dat ze stinkt (wat een heerlijk begin van een verhaal). Haar broer Everett en haar vader ronden de begrafenis af en dan vertrekken ze weer naar hun eigen huis, waar ze de laatste spullen inpakken vanwege een renovatie. Ze gaan in het huis van de Cliftons wonen, die ook nog eens hun architect zijn. Eleonora ontmoet de zoon des huizes, Felix, die arrogant en losbandig is, Hierdoor zijn ze geneigd elkaar simpelweg te negeren, maar als je samen in een huis woont, is dat toch lastig. Alsof dit alleen al niet genoeg stof is voor een lekkere roman, blijkt er nog een moordenaar genaamd Junior R actief te zijn in Londen, ook wel de opvolger van Jack the Ripper genoemd. En als Eleonora ook nog eens Junior R achter haar aan heeft zitten, dan komt ze erachter dat Felix toch wel aardig kan zijn, en lief en oh ja, hij ziet er ook nog eens niet verkeerd uit…

Hij lacht. Het is de mooiste lach die ik ooit heb gezien en dat voelt verkeerd in deze situatie. Iets in mijn lichaam ontwaakt, een onrustig gevoel. Een gevoel dat ik niet kan plaatsen.

Als je het boek al oppakt in de boekenwinkel, word je al blij van de cover, want die is echt prachtig. Het verhaal heeft alle ingrediënten voor een heerlijke feelgood, maar de schrijfster weet er precies een goede dosis spanning aan toe te voegen waardoor het toch een thriller wordt. Junior R leren we kennen als een verknipte, psychotische moordenaar die de lichamen van voornamelijk jonge vrouwen gebruikt als wegwerpartikelen en daar tegenover staat Eleonora die is opgevoed als een keurige jongedame voorbestemd voor een goed huwelijk, maar diep van binnen wil ze meer dan dat. De verdieping in de karakters had van mij nog wel wat meer gemogen, zeker in die van Junior R, maar het verhaal is fijn om te lezen en op het einde komen alle puzzelstukjes bij elkaar.

De maan komt tussen de wolken vandaan en verlicht het spookachtige beeld van de vrouw in de sneeuw. Haar keel is doorgesneden. Donkerrood bloed besmeurt de inmiddels witte grond om haar heen.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

4 sterren voor Unlikable

Manon

Recensie-exemplaar ontvangen van Hamley Books, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)