Stad vol geesten

Titel: Stad vol geesten
Auteur: V.E. Schwab
Serie: Cassidy Blake #1
Genre: Young Adult, Fantasy
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Sandra van de Ven
Publicatiedatum: juli 2023
Aantal bladzijdes: 272
Recensie: Amanda

Cover
Wat een ontzettend toffe uitgave heeft dit boek! De hardcover heeft mooie sprekende kleuren, rood met zwart, de skyline van een stad. De titel is zilverfolie, dit geeft het boek een luxe uitstraling. Het meisje en de kat passen goed bij het verhaal. En dan dat boekblok! Super gaaf! Helemaal rood en ook hier de skyline van een stad (Edinburgh?) erop gedrukt. Heel mooi gedaan! Een aanwinst voor de boekenkast.

Auteur
V.E. Schwab (zij/hen) is een Amerikaanse nummer 1 New York Times-bestsellerauteur. Het eerste deel van de Schemering-trilogie werd door The Guardian en Waterstones uitgeroepen tot een van de beste fantasyboeken van het jaar en de filmrechten werden al snel verkocht. Schwabs werk wordt in meer dan 24 talen vertaald en Het onzichtbare leven van Addie LaRue stond wereldwijd weken achter elkaar in de bestsellerlijsten. Schwab woont afwisselend in Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Achterflap
Cassidy Blakes ouders zijn The Inspecters, een (best wel amateuristisch) team spokenjagers. In tegenstelling tot haar ouders die in het duister tasten, kan Cassidy zelf wél geesten zien. Sterker nog, haar beste vriend Jacob is een geest.

Als The Inspecters besluiten om het behekste Edinburgh in Schotland te bezoeken voor hun nieuwe tv-show, moeten Cassidy – en Jacob – mee. In Schotland is Cassidy omgeven door geesten, die niet allemaal even onschuldig zijn. En als ze Lara ontmoet die ook geesten kan zien, leert Cassidy dat ze een tussenreiziger is. Blijkbaar is het haar taak om ervoor te zorgen dat geesten voor eens en voor altijd achter de sluier blijven die de wereld van de doden scheidt van die van de levenden.

Cassidy weet nog niet zeker of ze deze nieuwe missie wil aangaan, maar ze weet wel dat de sinistere Rode Raaf die in de stad rondspookt niet in haar wereld thuishoort. Door haar krachten komt Cassidy in een episch gevecht terecht dat door de wereld van de levenden en de doden trekt. Ze zal alles op alles moeten zetten om heelhuids terug te keren en haar dierbaren te redden.

Mijn mening

Iedereen denkt dat geesten alleen ’s nachts verschijnen, of met Halloween, als de wereld duister is en de wanden dun zijn. Maar in werkelijkheid zijn geesten overal. Bij het broodschap in de plaatselijke supermarkt, midden in de tuin van je oma, op het voorste bankje van de bus. Dat je ze niet kunt zien, betekent niet dat ze er niet zijn.

Ik wist niet zeker of ik dit boek leuk zou gaan vinden, want boeken over geesten zorgen er soms voor dat ik ’s nachts dingen zie en voel die er niet zijn (of toch wel?). Maar de mooie vormgeving van het boek trok mij over de streep, laten we het toch maar proberen. Ik kan je zeggen dat het een goede keus was om het boek te gaan lezen. Wat een heerlijk boek!

Cassidy is een ontzettend leuk personage, vriendelijk, behulpzaam, geïnteresseerd en gek op fotograferen. Jacob is haar beste vriend, alleen is hij dood, hij is een geest en altijd in de buurt als ze hem nodig heeft. Cassidy heeft een bijzondere gave, ze kan door de sluier naar het land van de doden/geesten en kan geesten zien. Als ze Lara ontmoet, ontdekt ze pas dat het een doel heeft dat ze dit kan. Ze gaat met haar ouders naar Edinburgh omdat zij voor hun werk hier tv-opnames moeten maken, hierdoor raakt zij verzeild in duistere en gevaarlijke situaties.

Schwab heeft een boeiende en beeldende schrijfstijl, de manier waarop ze Edinburgh omschrijft, zorgt ervoor dat je jezelf daar ook waant. Struinend door de straten, op zoek naar geesten. Ze schrijft vlot met korte hoofdstukken en ze weet er de nodige actie en spanning in te brengen. Al wordt het nergens echt eng. Heerlijk vlot te lezen Young Adult met een leuk personage, goede spanning en mooie beschrijvingen. Ik had het boek zo uit. Hopelijk komt het tweede deel met Cassidy snel in het Nederlands uit, want ik ben heel benieuwd naar haar volgende avonturen.

Stad vol geesten krijgt van mij 4 sterren.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)