Kleinste kwaad

Titel: Kleinste kwaad
Auteur: Floris Kleijne
Serie: Zorah Thijssen # 2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Publicatiedatum: januari 2024
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Brenda

Cover
Een donkere cover met een woning op de achtergrond. Titel komt goed naar voren met de subtitel: Hoever ga jij als je alles dreigt te verliezen?

Een echt boeiende cover vind ik het niet. Na het lezen van de achterflap ga je je wel afvragen wat het huis met het verhaal gaat doen.

Auteur
Floris Kleijne is een ervaren auteur van spannende verhalen. Zijn werk verscheen in Veronica ­Magazine en in verscheidene tijdschriften in de VS, Engeland en Australië. Met zijn debuut­thriller Klaverblad won hij de Schaduwprijs voor beste debuutthriller van het jaar en werd hij ­genomineerd voor de Gouden Strop. (bron:boekerij.nl)

Achterflap/samenvatting
Detective Roelant Onderwater heeft het criminele circuit voorgoed vaarwel gezegd. Vanaf nu neemt hij alleen nog koosjere zaken aan, zo heeft hij zijn partner Zorah beloofd. Maar dat voornemen blijkt lastiger vol te houden dan verwacht. Als hij een telefoontje ontvangt van Ko, een drugshandelaar bij wie Roelant in het krijt staat, kan hij onmogelijk nee zeggen. Ko’s dochter is ontvoerd en de levens van nog vier andere kinderen zijn in gevaar. Roelant bijt zich vast in de zaak, maar besluit Zorah buiten schot te houden.

Zorah Thijssen worstelt al twee jaar met de nasleep van de zaak waarbij ze Roelant ontmoette en die ook haar carrière en haar gedroomde toekomst verwoestte. Als de ouders van een ontvoerd meisje haar hulp inroepen grijpt ze die kans dankbaar aan. Halsoverkop stort Zorah zich op de zaak, maar daarmee zet ze meer op het spel dan ze beseft.

Zo begint een race tegen de klok tegen een gewetenloze, onzichtbare vijand, met de levens van vijf onschuldige kinderen als inzet.

Mijn mening

Als je zo nodig iemand wil vertrouwen, vertrouw dan jezelf.

Kleinste kwaad begint met een proloog vanuit kinderen die een uitstapje gaan maken met hun brugklasmentor, mevrouw Pender. Een interessante start van het verhaal.

Ondanks dat het een tweede deel uit de serie is leer je Zorah en Roelant wel goed kennen. Tijdens het lezen merk ik wel dat ik zeker een stuk mis van hun voorgeschiedenis. Wat hebben ze meegemaakt waardoor ze samen zijn gekomen? Geregeld wordt er teruggeblikt naar toen.

Per hoofdstuk is duidelijk aangegeven vanuit welke personage we lezen. Zo zit je direct in dat personage. De angst die de kinderen en de ouders ervaren komen goed naar voren. Floris Kleijne weet het zeer beeldend over te brengen. Je voelt mee met de kinderen en met de ouders. Het verdriet en machteloosheid voel je tijdens het lezen. De spanning is in het gehele verhaal aanwezig en naar het einde toe nam de spanning alleen maar toe.

Ik las dat Kleinste kwaad goed als standalone te lezen is. Het is mogelijk als je het niet erg vindt de verwijzingen naar het vorige deel naast je neer te leggen. Zelf wil ik juist weten wat er gebeurd is met Zorah en Roelant. En door die verwijzingen daarnaar krijg ik tijdens het lezen juist het gevoel dat ik wat mis. Ikzelf zou het liefst het eerste deel hebben gelezen dus Klaverblad staat nu op mijn lijst om alsnog te gaan lezen.

Buiten het bovenstaande heeft Floris Kleijne een zeer goed verhaal weten neer te zetten. Niet altijd zeer geloofwaardig, maar de angsten als je kind ontvoerd is en je niet weet waar hij of zij is, wordt zeer goed verwerkt in het verhaal.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Kleinste kwaad krijgt van mij 4 mooie sterren.

Brenda

Recensie-exemplaar ontvangen van Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)