De laatste nacht

Titel: De laatste nacht          
Auteur: Martin Österdahl
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Geus
Vertaald door: Neeltje Wiersma
Publicatiedatum: december 2023
Aantal bladzijdes: 318
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Martin Österdahl (Stockholm, 1973) is succesvol misdaadschrijver en televisieproducent. Sinds 2020 is hij verantwoordelijk voor de productie van het Eurovisie Songfestival. Met zijn nieuwe thriller De laatste nacht vestigt Österdahl zich als een van de meest verrassende nieuwe stemmen in het noir-genre.

Achterflap:
Op een vroege Nieuwjaarsochtend stuit de politie van Nacka op een macaber slagveld bij een van de landhuizen aan het meer. Op de bodem van het lege zwembad liggen twee naakte, gruwelijk toegetakelde lichamen.
De smoorverliefde tieners Ebba en Marlon hebben op oudejaarsavond een diner gepland om hun ouders voor het eerst met elkaar te laten kennismaken. Een feestelijk etentje wordt het allerminst. Onverwacht gedeelde verledens en geheimen maken het aan tafel almaar beklemmender en ongemakkelijker. Een avond met verwoestende gevolgen voor alle betrokkenen.

Mijn mening:
Van Martin Österdahl zijn bij een andere uitgever eerder de eerste twee delen van een trilogie verschenen. Deze boeken heb ik beide gelezen en zijn totaal niet te vergelijken met De laatste nacht, ik kan bijna niet geloven dat het hier om dezelfde auteur gaat.

De laatste nacht is een thriller die zich binnen een tijdsbestek van 24 uur afspeelt met alleen enkele flashback hoofdstukken naar achttien jaar geleden. Het betreft een familiethriller waarin drie stellen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, geen zijtakken dus prima te volgen.

De schrijfstijl die Österdahl hanteert leest prettig weg, je vliegt door het verhaal en het vraagt niet de intensieve aandacht die ik van zijn eerdere boeken gewend ben.

Al vrij snel is de verhaallijn duidelijk en leg ik de puzzelstukjes op de goede plaats. Qua originaliteit is het geen verhaal wat eruit springt, ik ben een soortgelijk plot al eerder tegengekomen. Toch heb ik zeker wel van het boek genoten, zo vlak na oudejaarsdag lukte het nog prima om me in deze nacht in te leven. 

De personages voelen vertrouwd, hardwerkend en genieten van hun gezin, het zijn de geheimen die hen opbreken en dan zijn de gevolgen niet te overzien.

De laatste nacht’ is een familiaire thriller die menigeen een aantal prettige uurtjes leesgenot zal bezorgen.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 3
Plot: 2
Psychologie: 3

De laatste nacht krijgt van mij 3 sterren.                  

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij De Geus, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)