De schaduw van Verneer

Titel: De Schaduw van Vermeer
Auteur: Jeroen Windmeijer
Serie: trilogie gesitueerd in Delft
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Publicatiedatum: oktober 2023
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Manon

Auteur
Jeroen Windmeijer is antropoloog, promoveerde in 2004 op een onderzoek naar hooglandindianen. Hij weet feiten en fictie in de Bijbelse en wereldgeschiedenis op zijn eigen overtuigende manier te brengen. Eerder schreef hij o.a. de thrillers, De bekentenissen van Petrus, Het Pauluslabyrinth, Het Pilgrim Fathers Complot en De Offers, die met veel enthousiasme zijn ontvangen. Voor meer informatie over zijn boeken en Jeroen zelf zie zijn website: www.jeroenwindmeijer.nl.

Achterflap
De Delftse geschiedenisdocent Fabian de Ligt had niet gedacht dat zijn middag zo’n dramatische wending zou nemen. Wat een rustig gesprek over de schilder Johannes Vermeer had moeten zijn, eindigt desastreus als de geïnterviewde expert ineens dood neervalt. Hij mompelt nog net: ‘Mij… Mij…’

Niet lang daarna volgt een reeks van mysterieuze inbraken die ook met Vermeer te maken lijken hebben: verschillende schilderijen verdwijnen uit musea, waaronder curieus genoeg ook vervalsingen. Wanneer Fabian ongewild bij deze zaak betrokken raakt, blijkt hij plotseling eveneens een doelwit. De waarheid achter de verdwenen schilderen en de Hollandse grootmeester dreigt aan het licht te komen. Maar iemand zet alles op alles om die in het duister te houden…

Mijn mening
Een nieuw trilogie, een nieuwe stad (Delft) en nieuwe personages. De Schaduw van Vermeer gaat over één van onze bekendste schilders: Johannes Vermeer. Wie was deze schilder nu eigenlijk? Wij ontmoeten Fabian die een manuscript over Vermeer in handen krijgt, waardoor diverse voorvallen in werking worden gezet. Fabian wordt of hij dat nu wil of niet bij deze zaak betrokken. Hij gaat op een zoektocht dwars door Delft, daarbij geholpen door zijn beste vriendin Yvette, om de waarheid over Vermeer te weten te komen. Schilderijen worden gestolen uit musea, waaronder ook valse… hoe curieus?!

David van Meegeren (familie van meestervervalser Han van Meegeren) is onze andere hoofdpersoon. Hij heeft een antiekzaak in Delft, maar is dat alles wat hij heeft … Zijn oom was niet voor niks een vervalser van schilderijen. Hoe is hij bij dit verhaal betrokken, wat heeft hij met Fabian en de vermissingen te maken? De lijnen van deze twee verhalen worden in het boek mooi verweven in elkaar.

Er klonken voetstappen op de gang die snel naderbij kwamen. Zo te horen waren het meerdere mensen, wat een aanval alweer bemoeilijkte.

Misschien kan ik één iemand verwonden en dan weg zien te komen…

Wie was Vermeer nu eigenlijk? Want wat weten wij nu echt over een schilder uit het verre verleden? Krijgen wij nu ook een antwoord hierop?

Tevens is er een novelle verschenen van Jeroen Windmeijer De Vervalste Vermeer, welke een opmaat is naar dit boek. Moet je deze hebben gelezen voordat je aan deze begint? Zeker niet, maar het geeft net even wat meer informatie over een gebeurtenis die plaatsvindt in De Schaduw van Vermeer.

De kenmerkende schrijfstijl van Jeroen Windmeijer met korte zinnen en korte hoofdstukken, switchend tussen de hoofdpersonen, leest lekker vlot weg; ik hou hiervan. Fictie, feiten, beeldend vertellen en spanning maken dit boek tot een heel fijne thriller.

Het besef dat hij als eerste iets had gezien wat nog nooit eerder door iemand gezien was, vervulde hem met een onnoemelijke trots.

Ik, Fabian de Ligt, zet iedereen te kijk…

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

4 sterren voor De schaduw van Vermeer

Manon

Recensie-exemplaar ontvangen van HarperCollins, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)