Titel: Upgrade – Rémi versie 1.0
Auteur: Lara Reims
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: April 2019
Aantal bladzijdes: 267 (e-book)
Recensie: Alexander

Auteur
Lara Reims
schrijft met uitzicht op Parijs. Tien jaar geleden verhuisde ze van Amsterdam naar Frankrijk waar ze leeft, leest en schrijft.
Als kind wilde ze het liefst in een bibliotheek wonen. Soms bleef ze stil in een hoekje zitten, verscholen achter een boek, tot sluitingstijd, hopend dat ze haar zouden vergeten zodat ze de nacht door kon brengen met alle verhalen om haar heen.
Lara’s liefde voor jeugdboeken begon bij Abeltje, Ronja, de boeken van Tonke Dragt, J.K. Rowling en Philip Pullman. Ze is gefascineerd door de razendsnelle ontwikkelingen van de techniek die ons leven op korte en lange termijn ingrijpend zullen veranderen. Over wat al deze veranderingen met de mens doen gaat haar debuut, waarin de hoofdpersoon te maken krijgt met een wereld die onwaarschijnlijk lijkt, maar dichterbij is dan je denkt.

Achterflap
Wat doe je als de toekomst ineens voor je deur staat? Wat doe je als je huis ineens ontploft? Als je van het ene op het andere moment in een nieuwe wereld belandt? Als je de mogelijkheid krijgt fantastische dingen te leren, maar niemand je de waarheid vertelt over wie je bent en wat je allemaal kan? Rémi heeft genoeg van raadsels, halve verklaringen en slappe excuses. Hij gaat op zoek naar wie hij is. En waarom.

Mijn mening

Upgrade is het eerste deel van een trilogie over de gevolgen van de vlucht van de techniek, over zoeken naar wie je bent, over vriendschap. Over de toekomst die ineens op de stoep staat.” Zo staat Upgrade omschreven op de website van Lara Reims. En daar is geen woord teveel mee gezegd.

Upgrade had mij al bij de cover, een futuristische stad met in spiegelbeeld een eigentijdse stad in een kleurstelling die mij aanspreekt. Upgrade vertelt het verhaal van Rémi en opent met een scene waarbij je een online game wordt ingezogen. Even lijkt het verhaal een bepaalde kant op te gaan, maar dan begint het verhaal pas echt. We leren Rémi kennen als een eenling die zichzelf thuis voelt bij zijn vrienden in de gamewereld en bij zijn zus Roos en kat Azraël. Zijn ouders zijn vaak van huis vanwege hun werk.

Nieuwsgierigheid kan vreselijke gevolgen hebben en brengt je soms verder van een antwoord dan het eenvoudig uitzitten van je tijd

Elk hoofdstuk is stijlvol gedecoreerd, de titel van het hoofdstuk is bijna een korte samenvatting van wat je kunt verwachten en de alinea’s zijn sierlijk onderbroken.

Een geheim is pas interessant als minimaal twee mensen ervan weten

De scene met de explosie is mij het meest bijgebleven omdat dit een kantelpunt in het verhaal is en alles in gang zet. Wat Rémi daarna doet en wat er met hem gebeurt had wat geloofwaardiger uitgewerkt kunnen worden en komt wat gehaast over. Ik kan me identificeren met Rémi omdat de gevoelens van ontheemd voelen en op zoek gaan naar jezelf herkenbaar zijn. Wat ik gedaan zou hebben in die situatie is lastig te bedenken.

De schrijfstijl is prettig, het verhaal leest vlot, het taalgebruik passend. Ik vind de opbouw op zich goed, toch heb ik af en toe het idee dat er wat continuïteitsfoutjes zijn ingeslopen, waardoor je af en toe moet terugbladeren of je iets over het hoofd hebt gezien.

Het verhaal heeft mij niet specifiek weten te raken maar ik vind het wel een leuk en interessant verhaal om te lezen, het laat je nadenken over de mogelijkheden voor de toekomst, hoever de mensheid kan gaan en hoe normaal het straks zou kunnen zijn. De futuristische elementen in Upgrade zijn overtuigend en goed bedacht. Een wereld die zomaar werkelijkheid zou kunnen zijn, of misschien al in wording is.

Ik ben erg benieuwd hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen en welke groei de personages gaan doormaken.

De Upgrade serie lijkt mij absoluut een verhaal met potentie.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3.5
Schrijfstijl: 3.5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3

3,5 ster voor Upgrade – Rémi versie 1.0.

Alexander

Dank aan uitgeverij Hamley Books voor het beschikbaar stellen van het e-book.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)