Op 7 juli verschijnt bij uitgeverij Kluitman Gruwelijk spel, de nieuwe Young Adult van Mirjam Hildebrand. Mirjam Hildebrand studeerde psychologie aan de Universiteit Leiden en heft haar eigen psychologiepraktijk in Haarlem. Daarnaast is zij schrijfster en vaste columnist voor haarlem.nieuws.nl. Ze werkte mee aan diverse verhalenbundels. Eerder verschenen haar succesvolle prentenboeken Opsekopse wereld en Rumme Rups.

Kun je ons, voor die ene enkeling die jou nog niet kent, vertellen hoe jouw beste vriend(in) je in vijf steekwoorden zou omschrijven?
Ik heb dat even gevraagd aan een paar goede vrienden en hier zijn de steekwoorden die vaker terugkwamen: creatief, intelligent, klunzig, gevoelig, krachtig, bezorgd, in balans.

Voor augustus staat je nieuwe thrillernovelle Gruwelijk Spel op de planning. Yay! Wij zijn alvast razend benieuwd. Heb je bewust voor een ander genre gekozen dan je laatste twee boeken, die eerder onder fantasy vallen?
Ik heb superveel zin in het verschijnen van Gruwelijk spel. Heel leuk om voor het eerst een thrillernovelle te schrijven. Afgelopen jaar zat grotendeels ‘zwangerschap’ en ‘baby’ in mijn hoofd. Ik wist dat het me niet ging lukken om aan een groot project te werken. Dit was overzichtelijk en toch heel spannend om te schrijven waardoor ik wel door wilde blijven gaan.

Hoe ben je op het idee gekomen voor Gruwelijk Spel? Zou je zelf ooit meedoen aan zo’n challenge, net als Daantje?
Mijn vaste proeflezer en goede vriendin zag een artikel in de krant dat Six Flags Amerika een ‘coffin challenge’ ging houden. Dat vonden wij een fascinerend verschijnsel en toen ben ik gaan fantaseren over hoe zoiets eruit kan zien als er iets gebeurd waardoor je het gevoel hebt dat het niet meer bij het spel hoort en het van kwaad tot erger gaat. In Amerika bestond de challenge enkel uit liggen in de kist met Halloween. Een hoofdpersoon die alleen maar ligt is dodelijk saai voor een boek. Ik haalde er de proeven bij. Op vijf momenten worden ze uit hun kist getrokken om opdrachten in het park te doen, samen met hun eigen team.

Zou je ooit een verhaal willen schrijven dat geen jeugdboek is? Bijvoorbeeld een literaire roman of chicklit?
Ja, ik wil wel graag iets voor volwassenen schrijven. Ik denk aan non-fictie. Ook een thriller voor volwassenen lijkt me leuk om te doen. Een literaire roman is op het moment te pretentieus voor mij en ik hou zelf niet echt van chicklit.

Ben je misschien al bezig aan een volgend verhaal? Wat wil/mag je ons hierover vertellen?
Er zijn wat beginnetjes maar nog niets dat concreet genoeg is om jullie lekker mee te maken.

Je hebt je eigen psychologiepraktijk, je bent auteur en sinds vorig jaar ben je ook moeder. Zijn er andere grote dromen die je nog graag wilt verwezenlijken?
Moeder worden was de grootste droom en elke dag weer ben ik zo enorm blij met mijn kleine mannetje. Dromen blijf ik. Over een huis met een fijne tuin bijvoorbeeld en over een verfilming van een van mijn boeken. Maar intussen was afgelopen jaar het meest gelukkige jaar van mijn leven. Ik won de Jonge Jury debuutprijs én kreeg Moos!

Om voort te borduren op de vorige vraag: in recensies van Voorlopers en De Kracht van Velen wordt vaker gezegd dat de boeken een verfilming waard zou zijn. Zou je dat leuk vinden en daar zelf aan mee willen werken?
Jaaa!

Als je gaat schrijven, heb je alles dan al van tevoren uitgedacht? Of laat je je leiden door het verhaal en je personages?
Ik schrijf denk ik zoals mijn persoonlijkheid is. Ik hou van een beetje structuur, maar ik moet me nog wel vrij blijven voelen. Ik vind het heerlijk om tijdens het schrijfproces allerlei lijntjes samen te voegen en mooie plottwists te laten ontstaan.

Heb je een bepaalde schrijfroutine of iets dat goed werkt om lekker te schrijven? Muziek of stilte, thee erbij, van tevoren een stuk wandelen, dat soort dingen?
Ik schrijf het liefst weg van huis. In de natuur, wandelend met mijn iPad in de hand of op een terrasje of binnen in een café. Ik krijg een hyperfocus van die geluiden om me heen en werk dan juist goed. Tussendoor kijk ik dan even om me heen, soms zonder écht te kijken. Ik weet niet of je dit kent, maar ik kijk dan naar bijvoorbeeld een kindje dat door het café dartelt maar in mijn hoofd ben ik bij mijn personages.

Wat is jouw favoriete schrijfplek?
Zie boven.

Welk advies zou je beginnende schrijvers willen geven?
Laat je werk proeflezen en zorg dat je met andere schrijvers in contact komt. Geloof in jezelf!

Wat lees je eigenlijk zelf graag? Heb je een favoriet boek, een boek dat jou heeft geïnspireerd om te gaan schrijven?
Ik lees graag fantasy, maar geen high fantasy. Ik lees ook graag spannende boeken, maar geen horror. Young adult vind ik lekker lezen en met mijn zoontje lees ik nu al prentenboeken, omdat ik ze zelf te leuk vind.
Een paar favo’s: ‘the fault in our stars’ en ‘De boekendief’.

Wie heeft de meeste invloed gehad op jouw leven?
Ik denk toch wel mijn ouders, omdat zij mij hebben opgevoed en gesteund. Ik ben ze super dankbaar voor mijn zorgeloze, fijne jeugd.

Welke film of serie op Netflix zouden we echt allemaal moeten zien?
Ik keek toen ik zwanger was naar Grace en Frankie. Ik kon niets spannends zien en dit heb ik zelf tijdens de weeën gekeken. Heerlijke humor.

Waar mogen we jou altijd voor wakker maken – of juist absoluut niet?
Als je hulp nodig hebt, mag je me altijd wakker maken. Liever niet voor eten, ik loop al bij de diëtiste.

 

Op 7 juli vindt de boekpresentatie plaats van Gruwelijk spel bij boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem.

Ga voor meer informatie over Mirjam Hildebrand naar www.mirjamhildebrand.nl

Lees hier de recensie van Voorlopers

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)