Leugenaar

Titel: Leugenaar
Auteur: Charlotte Link
Serie: Kate Linville #1
Genre: Thriller
Uitgever: Xander Uitgevers
Vertaling: Jolanda te Lindert
Verschijningsdatum: April 2021
Aantal bladzijdes: 608
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Charlotte Link werd geboren in Frankfurt en is de succesvolste thrillerschrijfster van ons buurland. Haar boeken zijn internationale bestsellers, en in Duitsland werden al meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht.

Achterflap:
Kate Linville, een eenzame detective van Scotland Yard, gunt maar één persoon op de wereld haar liefde en vertrouwen: haar vader. Als hij op brute wijze wordt vermoord in zijn eigen huis, verliest Kate abrupt haar laatste steun en toeverlaat.
Om de zaak op de voet te volgen keert Kate vanuit Londen terug naar Yorkshire. Ze wordt al snel teleurgesteld: inspecteur Caleb Hale lijkt meer interesse te hebben in gemakkelijke antwoorden dan het achterhalen van de waarheid. Kate besluit zelf op onderzoek uit te gaan, want ze voelt aan alles dat de moord op haar vader veel complexer is dan de politie denkt. En terecht: haar vader had een heel donkere kant… waardoor de man die Kate dacht te kennen in één klap niet meer bestaat.

Mijn mening:
Jaren geleden heb ik veel boeken van Charlotte Link verslonden, maar opeens was het stil rondom deze auteur, tot er kort gelden via een andere uitgever een nieuw verhaal van deze geweldige auteur verscheen. Leugenaar is het eerste deel in de Kate Linville-serie en we maken in dit deel vooral kennis met Kate zelf, maar zeker ook met het team wat de moord op Richard Linville, Kate’s vader, op dient te lossen. Kate is zelf detective bij Scotland Yard in Londen en besluit naar haar ouderlijk huis terug te keren om op eigen houtje uit te zoeken wie haar vader vermoord heeft. Dit wordt haar niet in dank afgenomen maar het advies om zich er niet mee te bemoeien slaat ze heel begrijpelijk in de wind. Kate heeft weinig vertrouwen in Caleb Hale, dat is gezien zijn leefstijl ook niet gek te noemen. Link heeft aan elk personage een persoonlijk verhaal gehangen, dit zijn de herkenbare problemen zoals bij veel hoofdpersonages in thrillers voorkomen. Opvallend is dit keer wel dat de persoonlijke sores bij Link een belangrijke rol spelen in de plotontwikkelingen, ze hebben een doel. Dit maakt het verhaal bijzonder. Waar het lange tijd lijkt dat het hier een doorsnee thriller betreft, moet ik mijn mening, zeker als het boek is uit is, bijstellen.

Ik ben van mening dat het boek net iets te dik is, het leest makkelijk weg, de schrijfstijl van Link bevalt prima, maar met zo’n honderd bladzijdes minder had ik het boek hoger gewaardeerd. Gedurende het lezen is het vooral de nieuwsgierigheid die ervoor zorgt dat je door blijft lezen. Je wilt zo graag weten wat er nu daadwerkelijk toentertijd precies gebeurd is, je gunt Kate de waarheid zodat zij door kan met haar eigen leven en alles wat nog op haar pad komt.  Er wordt, zoals eerder vermeld, vrij lang naar de ontknoping toegewerkt, en dan opeens word je als lezer op je wenken bediend met een onverwachte ontknoping waarbij de titel “Leugenaar” zeer passend is.

Charlotte Link is er met Leugenaar in geslaagd om zich direct weer terug op de kaart te zetten, ik kijk nu al uit naar het tweede deel in de Kate Linville serie.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Plot: 3
Psychologie: 4

Leugenaar krijgt hiermee dik verdiend 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)