Wolvenhart

Titel: Wolvenhart
Auteur: Ina De Man
Serie: Kaat en Eva #2
Genre: jeugd, avontuur, historie
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: augustus 2021
Aantal bladzijdes: 280
Recensie: Amanda

Cover
Net als bij deel 1 een heel aantrekkelijke cover, daarnaast passen de cover van deel 1 en 2 ook goed bij elkaar. Zelfde stijl en kleurkeuze. Ook hier zien we de meiden vanachter, nu terwijl ze in een kerkje staan.

Auteur
Ina De Man schrijft al heel haar volwassen leven. Ze schreef toneelstukken, jeugdverhalen, cursiefjes en blogteksten. Daarnaast schreef ze ook in het Engels en Duits zakelijke teksten en papers.
Met Ravenburcht leverde ze haar eerste jeugdthriller af. Het oorspronkelijke verhaal ontstond 25 jaar geleden en streed mee voor de “Boekenuil”, een literatuurprijs voor eerstelingen. Onlangs kreeg het een make over en werd aangepast aan de huidige tijdsgeest.

Achterflap
Kaat en Eva kijken uit naar een rustige vakantie, maar voor ze het weten belanden ze in en spannend en gevaarlijk avontuur. De inbraak in een oude kapel op de begraafplaats lijkt eerst het werk van vandalen, maar als ze een vreemd teken vinden blijkt er meer aan de hand.

Hun zoektocht naar antwoorden dompelt hen onder in de geschiedenis van Mechelen en van Margaretha van Oostenrijk. Wie is de geheimzinnige Wolvenhart en waar is de schat die in zijn graf moet liggen gebleven?

Hun zoektocht is niet zonder gevaar, maar de nichtjes zetten alles op alles om hun opdracht tot een goed einde te brengen.

Mijn mening
Na het lezen van het eerste deel met Kaat en Eva in de hoofdrol was ik, ondanks een aantal op- en aanmerkingen, toch wel heel benieuwd naar het volgende deel. Vooral omdat ik de manier waarop historische elementen verwerkt zijn in het verhaal erg vond aanspreken. Daarnaast was ik ook benieuwd naar de volgende avonturen van Kaat en Eva omdat ik het leuke meiden vond en graag meer over ze wilde weten.

Waar we vorige keer bij Eva en haar familie op de boerderij op vakantie waren, brengen we nu de vakantie door bij Kaat in de stad Mechelen. Eva komt in de herfstvakantie logeren en Kaat is vastbesloten om Eva wat historische plekken en weetjes voor te schotelen. Wanneer de vader van Kaat, die archeoloog is, bij een inbraak in een kapel wordt geroepen, gaan de meiden mee. Daar vinden ze een geheimzinnig briefje en van het een komt het ander en zo rollen ze weer een nieuw en spannend avontuur in. Als Eva aan het eind van de herfstvakantie naar huis moet, is het mysterie nog niet opgelost, maar gaat Kaat verder op zoektocht met haar vriendin Noor.

Het verhaal wisselt tussen heden en verleden en in het verleden lezen we het verhaal van Margaretha van Oostenrijk. Deze stukken matchen heel goed met de hoofdstukken die zich in het heden afspelen. De Man heeft een eenvoudige en beeldende schrijfstijl, passend bij het leeftijdsniveau van de doelgroep. Je waant je in Mechelen en de plaatsen die bezocht worden.

De punten die ik naar aanleiding van het vorige boek had aangegeven, waren het gebruik van het veelvuldig gebruik van verkleinwoorden: neusje, kopje (hoofd), pruilmondje, wervelwindje enzovoorts, waarvan neusje wel een favoriet woord lijkt te zijn. En het feit dat het verhaal op een aantal punten ongeloofwaardig is als de meiden bij het politieonderzoek aanwezig mogen zijn/mogen helpen. Ik heb het idee dat het eerste punt met betrekking tot de verkleinwoorden wel iets is afgenomen (ik vind dit persoonlijk niet prettig lezen en erg betuttelend overkomen). Aan het stukje ongeloofwaardigheid in combinatie met de politie lijkt nog weinig veranderd te zijn.

Ondanks bovenstaande punten heb ik het boek met veel plezier gelezen en vond ik het erg leuk om op deze manier wat historische weetjes over Mechelen te lezen. Leuke aanvulling hierop zijn de foto’s in het boek die bij elk hoofdstuk gebruikt zijn. Dit geeft nog meer een beeld.

Wolvenhart krijgt van mij een mooie 3,5 ster. Ik ben benieuwd naar een volgend avontuur met Kaat en Eva! Wolvenhart

Amanda

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)