Paniek

Namens uitgeverij Hamley Books mochten wij een leesclub organiseren voor Paniek van Sandra J. Paul.

Voor de leesclub werden 5 deelnemers geselecteerd, deze keer waren de gelukkigen: Silvia van Elzelingen, Dini van Heumen-Hoekman, Tineke Spraakman-Visscher, Nick Evrard en Flore Vandelook. Namens Thrillers & More nam Lilian Brugel-Berbers deel aan de leesclub. Uiteraard was de schrijfster zelf ook van de partij om gezellig deel te nemen aan de leesclub. De leesclub werd gehouden onder leiding van Lilian Brugel-Berbers.

Voor het lezen hadden de deelnemers allemaal een mening over de cover en hun verwachtingen van Paniek. Hieronder zetten we even kort wat meningen op een rijtje.

Tineke: Het boek ziet er prachtig uit. Heel mooie gebonden uitgave, deze zou ik zeker oppakken in de winkel. Bloeddruppels en kogels springen er uit, maar zijn toch subtiel. Dit wordt vast genieten, ik verwacht een heerlijk spannend boek.

Dini: Een mooie hardcover en door de bloeddruppels, kogels en de korte titel Paniek valt deze zeker op in de winkel dus zou deze wel oppakken, maar dat zou ik toch wel doen want ik las al veel boeken van Sandra J. Paul. En ik verwacht ook nu weer een spannend boek met een goed plot zoals ik gewend ben van haar.

Silvia: Ik ben dit weekend op de camping, als het goed is ligt hij al op de deurmat dus zie ik hem zondagavond bij thuiskomst. Ik kom hier dus op terug. De cover spreekt me enorm aan. Prachtig vormgegeven. Ik zou dit boek zeker oppakken in de winkel. Hij valt in het oog en de auteur ken ik al van andere boeken. Dus dan is de keuze snel gemaakt.

Nick: Ik zou het boek zeker oppakken in de boekhandel (heb ik ook al gedaan). De kleur van de achtergrond, de kogels, het bloed, eenvoudig neergezet maar roept vragen op.  Zeker en vast ook in het oog springend omdat er eens geen foto op de cover staat. De lijnen doen me denken aan `gevangen in een hokje’. Ik verwacht, na de korte inhoud te hebben gelezen, een spannend verhaal. Ben benieuwd hoe alles in elkaar past.

Flore: De blinkende bloeddruppels die op de cover liggen spreken mij meteen aan. Verder vind ik het een ideaal formaat om vast te nemen, het boek is ook niet te dik/te dun. Ik ben heel benieuwd! Ik las nog niets van Sandra J. Paul maar zag wel al heel wat positieve recensies voorbijkomen, ik verwacht dus een spannende thriller!

Lilian: Een tegelvloer met daarop kogelhulzen en bloedspatten, die je ook voelt als je er overheen gaat met je vinger. Leuk detail!
De tekst op de cover onder de titel Paniek “is geen optie” roept toch wel vragen op bij mij als lezer. Ik ben benieuwd, zeker na het lezen van de achterflap. paniek

Paniek

Iedereen is vlot van start gegaan en het tweede deel van de leesclub kon daarom al snel geopend worden. Tijdens het lezen gaven de deelnemers aan hoe het boek hun bevalt en waarom. Maar ook werden eventuele opvallende quotes benoemd die ze tegen kwamen.

Tineke: Het boek leest als een trein! Heb het vlot uitgelezen. Mooi die 2 verhaallijnen, vanuit verschillend perspectief. Dat ken ik ook nog vanuit een eerder boek van Sandra, Mijn waarheid. Heb niet echt een favoriet personage.

Nick: Ik heb het boek ook al uitgelezen. Ik vond het een mooi verhaal, mooi in de zin van goed in elkaar gestoken en goed over nagedacht. De 2 verhaallijnen die samenkomen, de personages, de motieven….vormen een boeiend verhaal. Ik heb niet echt een favoriet. We leren de personages en hun beweegredenen kennen en ze hebben allemaal wel iets (niet altijd goed dat zeker niet). Het is vlot geschreven en leest makkelijk. Ik ga het boek nog eens vastnemen en nog eens enkele dingen herlezen en dan hier nog het een en ander aanvullen.

Flore: Het boek was in enkele dagen uit. De structuur van het verhaal vond ik heel vernieuwend. Ook knap dat de hoofdstukken eerst optellen en bij de overschakeling van het perspectief weer aftellen. Er zit een bepaald tempo in het verhaal waardoor je de neiging hebt om te blijven lezen. Er komt ook steeds nieuwe informatie vrij met soms onverwachte wendingen tot gevolg. Ik identificeer me niet met een specifiek personage (gelukkig misschien?)

Silvia: Het boek leest best vlot maar door de omstandigheden kost het me moeite om bij de les te blijven. Dit ligt geheel aan mij, niet aan de auteur. Ik heb nog geen favoriet personage, maar het boek is ook nog niet uit. Het verhaal is spannend, triggert en ik ben benieuwd waar het heen gaat.

Lilian: Wat een heerlijk boek! Ook ik heb het al enige tijd uit, maar wat mij erg is bijgebleven is hoe mooi de verhaallijnen samenkomen. Ik heb een paar keer fout gezeten met mijn verdenking. De schrijfstijl is vlot en mede door de korte hoofdstukken ga je al een speer, of moet ik zeggen kogel, door het boek. paniek

Paniek

Vragen aan de auteur

Sandra J. Paul nam ook deel aan de leesclub om vragen van de lezers te beantwoorden.

Flore: Ik vraag me af of het verhaal zo als het nu is, geschreven is volgens deze chronologie of is het van achter naar voor geschreven? Hoe begin je aan zoiets? Dan moet het verhaal toch al heel goed in je hoofd zitten? ?

Sandra: Ik heb het verhaal geschreven zoals het op papier staat, dus ook van achter naar voren. Ik wist dat ik dit ging doen zodra ik de scène schreef tussen Willem en Jake (ik heb eerst Willem geschreven),  omdat het gewoon hoorde bij het verhaal. Wat je hebt gelezen is ook letterlijk de eerste versie van het boek, ik heb geen enkel iets gewijzigd achteraf.

Flore: Straf! Lijkt me niet eenvoudig en het klopt helemaal als je het leest.

Dini: Waar haal jij de tijd vandaan, Sandra ? Een uitgeverij runnen. Een thriller schrijven en ook een jeugdboek en dan die mini-Hamley tegelijkertijd. En wat je nog meer doet.

Sandra: Ik ben een echte planner, mijn leven is vrij gestructureerd. Er zijn weken dat ik niets op papier zet, en dan opeens schrijf ik een heel boek in een paar weken tijd. Ik sta dan erg vroeg op, en begin ook intensief aan zo’n verhalen. De Hamleytjes zijn eigenlijk kortverhalen, elk zo’n 14.000 woorden, en schrijf ik op een dikke week tijd. De jeugdboeken doe ik ongeveer drie weken over, en de thrillers kosten me het meeste tijd, omdat ik daar ook het langste aan plot. Tussendoor schrijf ik ook vaak kortverhalen of flash fictions, omdat dat mijn brein tot rust brengt. 😉

Silvia: Ik ben ook heel benieuwd hoe je zo’n verhaal opzet. Het wijkt toch duidelijk af van de standaardthrillers.

Sandra: Ik ben een echte broeder, ik zit vaak uren in mijn eigen hoofd te plannen, en zodra het verhaal op papier moet komen, zit het eigenlijk al klaar. Dan is het nog een kwestie van het uit te schrijven. Ik kan niet verklaren hoe dat komt, het is gewoon zo.

Nick: Ik vraag me af of het niet moeilijk is om te wisselen tussen de verschillende genres die je schrijft. Is het niet zo dat je je toch voor een deel moet aanpassen aan de lezers van je boek, ik bedoel dan de jeugd tov de volwassenen. Hoe doe je dit dan: door de taal, grootte van de hoofstukken, lettergrootte…….? paniek

Sandra: Hey Nick, sorry voor het late antwoord! Voor mij is het niet moeilijk om te switchen maar dat komt omdat ik, denk ik, altijd wel een beetje schizo ben als het op schrijven aankomt. 😉 Ik pin me niet vast op één bepaald genre of stijl, het gaat me vooral over het verhaal. Op een of andere manier spring ik automatisch in de huid van jeugdauteur of kinderboekenauteur, en dan spring ik weer terug. Ik kan dat echt niet uitleggen maar het is alsof de muze vanzelf overneemt, en dan ga ik ermee aan de slag. De andere dingen waar jij over spreekt zoals lettertype zijn vooral afwerking, maar hebben tijdens het schrijven geen impact voor mij.

Tineke: Ik las Mijn waarheid en nu Paniek. Heel mooi hoe je een verhaal weet vorm te geven vanuit de verschillende gezichtspunten. Volgens mij ben je vrij uniek met deze schrijfstijl. Kunnen we hier nog meer van verwachten?

Sandra: Tineke Spraakman-Visscher hey Tineke, dank je voor de vraag! Ik twijfel nog, want als ik dat doe, word ik misschien voor altijd daaraan vastgepind en dat wil ik dan ook weer niet. Mijn volgende boek gaat weer volledig vanuit 1 perspectief zijn, maar mogelijk zit er ook weer een twist in dat alles weer omgooit. Het is iets wat in mijn hoofd nog zit te broeden, in de komende weken ga ik ermee aan de slag, en dan beslist de muze wel 😉

En dan is het boek uit. Wat vinden we ervan als het boek is dichtgeslagen? Wij vroegen de deelnemers antwoord te geven op de volgende vragen:

Wat vind je van de cover? Welke gevoelens roept de cover bij je op?

Dini: Mooie hardcover met de bloedspetters en kogels die door de manier waarop ze op de cover zitten zo echt lijken, dat je ook de neiging hebt om ze even aan te raken.

Nick: Mooie zachte kleur van de cover die mooi in contrast is met de “harde” zwarte lijnen en het rood van de titel en het bloed. Leuk is ook dat de bloedspatten en kogels in reliëf zijn.
De cover zal je een bepaald idee/gevoel gegeven hebben over de inhoud van het boek, klopt dit nog na het lezen van het boek?

Silvia: De cover gaf me niet meteen een bepaald gevoel. Ik heb meerdere boeken van deze auteur gelezen, daarom trok dit boek ook.

Lilian: Mijn vermoeden dat het een verhaal met twee gezichten zou worden, is uitgekomen, maar pakte heel anders uit dan ik had verwacht.

Flore: Na het lezen vind ik de cover nog beter uitgewerkt, hij past perfect bij het boek.

Welke scene uit het boek is je het meest bij gebleven en waarom? paniek

Dini: Er gebeurde echt heel veel dus zou niet echt een specifieke scene kunnen noemen die is bijgebleven.

Lilian: Het moment dat duidelijk werd dat ik ernaast zat en de waarheid toch anders in elkaar zat, dat was een moment dat mij is bijgebleven. Ik was echt even van mijn apropos.

Kun jij je identificeren met de hoofdpersoon? Wat zou jij hebben gedaan als je in de situatie van de hoofdpersoon zat?

Nick: Ik kan me niet identificeren met de hoofdpersonages. Is nu niet echt iets waar je dagdagelijks mee te maken krijgt.

Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal? Weet jij zelf een andere titel die bij het boek past?

Nick: Paniek is zeker een goede titel. Komt terug doorheen heel het verhaal. Iedereen ervaart dit op een andere manier en dit krijg je ook te lezen in het boek. Vat alles goed samen. Wraak zou ook nog kunnen vind ik dan.

Tineke: Paniek vind ik heel goed gekozen, geeft perfect de inhoud en sfeer weer.

Zou zo geen andere titel weten.

Flore: De titel dekt de lading en is dus perfect gekozen, ook fijn dat er een ondertitel is die bijdraagt tot de mysterie voor het lezen

Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent?

Dini: De schrijfstijl is heerlijk vlot zoals we gewend zijn van de auteur. En ook weer een geweldig plot en ook de manier waarop vanuit twee verhaallijnen die van Willem en Jake weer alles kloppend geschreven is.

Nick: Het verhaal is vlot geschreven en leest makkelijk weg dus voor iedereen toegankelijk. Ik heb tot hiertoe alleen nog maar de Kraaidorp reeks gelezen van deze auteur (is van mijn dochters en we wachten geduldig op deel 4 deze maand). Hoewel deze boeken voor een jonger leespubliek zijn zijn ze ook perfect leesbaar voor volwassenen. Vlot en toegankelijk geschreven net zoals ik bij dit verhaal heb mogen ervaren.

Lilian: De schrijfstijl van Sandra is vlot en zoals ik van haar gewend ben, het leest heerlijk. Je leeft mee met  de personages en krijgt een goed beeld van de omgeving.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?

Nick: Ik was eigenlijk benieuwd wat het verband was tussen Willem en Jake. Kon het eigenlijk niet zo goed plaatsen. Maar toen ik het verhaal dan gelezen had werd alles duidelijk. De twee verschillende verhaallijnen die samenkomen en zorgden voor een geweldige ontknoping waar ik tot op het laatste niet aan gedacht had. Dat ze beiden in tegenovergestelde richting gaan om dan samen te komen heb ik eigenlijk nog niet eerder gelezen. Maar hier klopte alles. Je moet het maar doen.

Flore: Voor dit boek is het zeker een meerwaarde dat het verhaal vanuit Willem en Jake verteld wordt. De opbouw (en afbouw?) is schitterend. Het verhaal heeft me wel geraakt. Het thema is goed uitgewerkt waardoor je op een bepaald moment bijna medelijden krijgt met de daders.

Lilian: De hoofdstukken zijn kort en gaan soms heen en terug in de tijd. Hierdoor krijg je als lezer steeds meer puzzelstukjes in handen die uiteindelijk leiden tot een onverwacht plot, waardoor de waarheid, niet de waarheid is die je op dat moment denkt te weten.

Het plot is erg goed uitgewerkt en had even tijd nodig om te landen. Doordat je meeleeft met de personages raakt de uiteindelijke waarheid je en besef je dat niet alles zwart/wit is. paniek

Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?

Silvia: Toch had ik iets meer van het boek verwacht. Er hadden voor mij nog wat meer twisten in het verhaal kunnen zitten. Dat het spannend en gruwelijk is valt niet te betwisten.  Mijn verwachtingen zijn echter niet helemaal uitgekomen. Toch heb ik het met veel plezier gelezen.

Flore: Omdat dit mijn eerste boek was van Sandra J Paul wist ik niet goed wat te verwachten. Bij mijn volgende boek van haar liggen de verwachtingen nu in elk geval heel hoog ?

Tineke: Sandra heeft weer een boeiende thriller geschreven, met diepgang. Mooi om op deze manier weer te zien dat een verhaal altijd meerdere kanten heeft.

Mijn verwachtingen zijn volledig uitgekomen. Heel mooi verteld op deze manier, zonder duidelijk goed en kwaad te scheiden. De hoofdpersonen hebben het beide in zich.

Nick: Het boek voldeed zeker aan mijn verwachtingen en ik heb het met veel plezier gelezen.

Dan rest alleen nog het eindoordeel in punten:

Tineke: 4 sterren
Silvia: 4 sterren
Nick: 4 sterren
Lilian : 4 sterren
Flore: 4 sterren
Dini: 4,5 ster

We sluiten de leesclub af met een gemiddelde van afgerond 4 sterren.

Met dit verslag is de leesclub Paniek officieel tot een einde gekomen. Bedankt allemaal voor jullie enthousiasme en medewerking aan deze leesclub!

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van de lees exemplaren en het mogelijk maken van deze leesclub. Sandra J. Paul, super bedankt voor je enthousiaste deelname aan deze leesclub en je uitgebreide reacties!

ThrillersAndMore

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)