Het oneindige verhaal

Titel: Het oneindige verhaal
Auteur: Michael Ende
Genre: Jeugd
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Johan van Nieuwenhuizen
Publicatiedatum: november 2021
Aantal bladzijdes: 392
Recensie: Lilian

Cover
Deze cover roept je, dit boek wil en moet ook gelezen worden, zodat het land Fantásië voor altijd blijft bestaan. Het is echt een prachtige vormgegeven cover, met twee slangen, de ene wit en de andere zwart, die samen een cirkel vormen. Een boek dat gezien mag worden en dat je ook graag zichtbaar in de kast plaatst om mee te pronken.

Auteur
Michael Ende was de enige zoon van Edgar Ende, een surrealistische schilder die later door de nazi’s werd verboden om te schilderen. Na de oorlog voltooide hij zijn opleiding aan het gymnasium en ging studeren aan de kleinkunstacademie. Via baantjes als acteur en radiopresentator werd Michael Ende uiteindelijk auteur. Hij schreef proza, toneelstukken, liedjes, filmscripts en kritieken. Sommige werken van Ende dragen het stempel van zijn  antroposofisch wereldbeeld, zoals De Toverdrank en Momo en de tijdspaarders.

Achterflap/samenvatting
Dit is het beroemde verhaal over Bastiaan, die het boek Het oneindige verhaal steelt en zich op de zolder van zijn school verstopt. Daar kan hij ongestoord lezen over het land Fantásië. Als de koningin van Fantásië hem roept, stapt hij het verhaal binnen om haar te helpen. Nu is hij niet langer het jongetje dat gepest wordt, maar een held met een belangrijke opdracht. Kan Bastiaan het land redden van het oprukkende Niets? En wat moet hij doen om ooit weer thuis te komen?

Het oneindige verhaal van Michael Ende, een onvergetelijke klassieker uit de jeugdliteratuur. Het boek verscheen in 1982 voor het eerst in het Nederlands en is nog altijd in druk. Deze wereldwijde bestseller won in Nederland een Zilveren Griffel en is in 41 talen verschenen.

Mijn mening
Dit is nu zo’n boek waarvan ik erg blij ben dat ik het heb mogen lezen. Eigenlijk hoort dit boek bij iedereen in de boekenkast te staan, of op z’n minst door iedereen gelezen te zijn. Het is een klassieker, wat mij betreft, en het is voor zowel jong als oud prachtig. Het boek is veertig jaar geleden voor het eerst uitgegeven en is nog altijd in druk, ook is het vele malen vertaald. 

Het leventje van Bastiaan is niet altijd even fijn, hij wordt regelmatig gepest en hij voelt zich niet happy met zichzelf. Als hij door middel van het boek Het oneindige verhaal, dat hij gestolen heeft, in het land Fantásië terecht komt, zet het zijn leven drastisch op zijn kop.

Hij maakt de meest bizarre avonturen mee en voelt zich daardoor gesterkt en vrij. Hij weet niet of hij ooit nog wel terug wil naar zijn eigen leventje. Want in het land Fantásië is hij de held, alleen hij kan het land redden. Maar kan hij zichzelf nog redden en zijn herinneringen?

Dus wenste hij maar door, maar nu had hij bijna al zijn herinneringen verloren en zonder herinnering kun je niets meer wensen. Zodoende was hij al haast geen mens meer, maar nagenoeg een Fantásiër geworden. En zijn diepste verlangen kende hij nog steeds niet. Nu bestond het gevaar dat hij ook nog zijn laatste herinneringen zou verspelen zonder erachter te komen.

De schrijfstijl en hoe alle werelden en zijn bewoners zijn beschreven, is echt fenomenaal en het prikkelt je eigen fantasie.

De tekst in dit boek heeft twee kleuren, de rode tekst gaat over Bastiaan in de echte wereld en middels de blauwe tekst, lees je alle avonturen die plaats vinden in het land Fantásië. Ieder hoofdstuk begint met een mooie versierde hoofdletter. Het boek is schitterend vormgegeven.

Echt een prachtig verhaal, met een hoofdpersoon waar ik ook wel dingen van mezelf in terug zag, die gedurende zijn reis wijze lessen opdoet. Deze lessen zijn prachtig verwerkt in de meest fantasierijke en spannende avonturen die ik niet had kunnen bdenken.

Het oneindige verhaal van Michael Ende krijgt van mij 5 sterren die zo hard blinken dat ze zelfs in het land Fantásië te zien zullen zijn.

Lilian

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)