Zonder schuld

Titel: Zonder schuld
Auteur: Dana Smit
Serie: Hazel Kramer #1
Genre: Thriller, Psychologisch
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Publicatiedatum: mei 2022
Aantal bladzijdes: 344
Recensie: Amanda

Auteur
Dana Smit (1989) is geboren in Haarlem en woont al bijna tien jaar in Londen. Ze heeft een bachelor in criminologie en een master in forensische psychologie, en heeft als detective bij de Londense politie gewerkt. Als actrice was Dana Smit te zien als Sara Johanssen in Holby City op BBC1. Zonder schuld van Dana Smit is het eerste deel uit de Hazel Kramer-reeks.

Achterflap
Profiler Hazel Kramer wordt op een ochtend gebeld door Adam Palmer – inspecteur bij de Londense politie –, die haar hulp vraagt bij een uitzonderlijke moordzaak. Het slachtoffer en de plaats delict zijn bedekt met afval en alle sporen van de dader zijn gewist. Het doet Hazel denken aan een zaak uit het verleden en ze neemt contact op met Julius Bell – een meedogenloze advocaat. Hij stemt toe te helpen, maar onder één voorwaarde: hij wil bij de zaak betrokken blijven.

De tijd dringt, er worden meer moorden gepleegd en de leugens stapelen zich op. Julius, Adam en Hazel gaan op zoek naar de dader, maar langzaam komt Hazel erachter dat niemand de volledige waarheid spreekt, ook Julius en Adam niet. Ze staat er alleen voor. Als ze vervolgens ook twee dagen uit haar eigen geheugen kwijtraakt slaat de twijfel toe, kan ze zichzelf niet eens meer vertrouwen? Ze moet alles op alles zetten om de zaak op te lossen en haar reputatie te redden; lukt het haar de moordenaar te vinden, en ten koste van wie?

Mijn mening

Soms is een leugen beter dan de waarheid.

In dit eerste deel wordt Hazel Kramer geïntroduceerd. Ze is adviseur/profiler bij de politie in Londen. Je maakt kennis met Hazel, maar je leert haar niet echt kennen. Ze blijft erg vaag en op de achtergrond. Je merkt goed dat ze vroeger iets (of heel veel) heeft meegemaakt door haar manier van reageren en hoe ze in het leven staat. Maar wat ze heeft meegemaakt blijft een raadsel. Ik hoop dat dit in het volgende deel wat meer naar voren komt, want nu bleef het personage wat diepgang missen. Het idee van de profiler die als adviseur voor de politie werkt is wel leuk. Vaak zijn het rechercheurs natuurlijk.

Ik moet zeggen dat ik het verhaal een beetje rommelig vond, Hazel was op bepaalde momenten erg veel met zichzelf bezig, waardoor de zaak waar ze aan werkte een beetje ondergesneeuwd raakte. Psychologisch gezien zat de plot goed in elkaar. De verdenking werd meermaals verlegd en het bleef ook lang gissen. De beweegredenen van alle personages waren op bepaalde momenten erg dubieus, het was moeilijk te ontdekken wie loog en wie de waarheid sprak. De manier van schrijven was erg toegankelijk. Het verhaal werd verteld vanuit Hazel en vanuit Julius, advocaat (van de duivel?). Twee tegenpolen, ze stoten elkaar af en trekken elkaar weer aan. Zodra er van personage gewisseld werd, ging je een stukje terug in de tijd en beleefde je de dialoog vanuit een ander perspectief. Leuk gedaan, want dit belicht gelijk twee kanten van een dialoog.

Het verhaal was niet retespannend, maar wel nieuwsgierig makend, spannend genoeg om toch verder te willen lezen. In combinatie met de korte hoofdstukken en de wisseling van perspectief, zorgde dat voor een lekker te lezen boek. Ik ben dan ook wel benieuwd naar het volgende deel met Hazel. Ik hoop vooral op iets meer diepgang in haar personage en iets meer spanning.

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Al met al een prima eerste deel en een veelbelovend debuut van Dana Smit. Ik kom op een mooie 3,5 ster.

Amanda

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)