De hulp

Titel: De hulp
Auteur: Freida McFadden
Genre: Thriller
Uitgeverij: VBK Lab (Veen Bosch & Keuning)
Vertaald door: Marie-Louise van Dongen
Publicatiedatum: maart 2023
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Amanda

Auteur
Freida McFadden is een Amerikaans auteur en praktiserend arts die gespecialiseerd is in hersenletsel. Ze heeft al talloze bestseller psychologische thrillers en medische humorromans geschreven. Haar boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald.

Achterflap
‘Welkom bij de familie,’ zegt Nina Winchester terwijl ik haar elegante, verzorgde hand schud. Ik glimlach beleefd en kijk de marmeren gang rond. Hier werken is mijn laatste kans om opnieuw te beginnen. Maar ik zal snel ontdekken dat de geheimen van de Winchesters veel gevaarlijker zijn dan de mijne… Elke dag maak ik het prachtige huis van de Winchesters van top tot teen schoon. Ik haal hun dochter op van school. En ik kook een heerlijke maaltijd voor het hele gezin voordat ik alleen ga eten in mijn kleine kamer op de bovenste verdieping. Ik probeer te negeren hoe Nina er een zooitje van maakt, alleen maar om te zien hoe ik het opruim. Hoe ze vreemde leugens vertelt over haar eigen dochter. En hoe haar man Andrew elke dag meer gebroken lijkt. Maar als ik in Andrews knappe bruine ogen kijk, zo vol pijn, is het moeilijk voor te stellen hoe het zou zijn om Nina’s leven te leiden. De inloopkast, de luxe auto, de perfecte echtgenoot. Ik pas een van Nina’s smetteloze witte jurken maar één keer. Gewoon om te zien hoe het is. Maar ze komt er al snel achter… en tegen de tijd dat ik besef dat mijn slaapkamerdeur op zolder alleen van buitenaf op slot kan, is het veel te laat. Maar ik stel mezelf gerust: de Winchesters weten niet wie ik werkelijk ben. Ze weten niet waartoe ik in staat ben…

Mijn mening

Hij lacht op die lieve, charmante manier van hem naar me, en ik word helemaal week. Nina moet wel krankzinnig zijn geweest om deze man los te laten.

Na de nodige lovende recensies over dit boek, was ik heel nieuwsgierig geworden of het echt zo goed is als men beweert. Dus met hoge verwachtingen begon ik het te lezen. Mijn verwachtingen werden grotendeels bevredigd, met hier en daar een klein aandachtspuntje. Persoonlijk vond ik het verhaal enigszins voorspelbaar, op een aantal momenten word je op het verkeerde been gezet, waarna het weer verder gaat als voorheen. Ondanks dat vond ik het wel een heel leuk boek om te lezen. Het is over het algemeen vrij spannend, de plot zit goed in elkaar en het verhaal leest erg vlot door de fijne schrijfstijl en korte hoofdstukken. Maar wat het vooral leuk maakt, zijn de personages. Ze hebben allemaal een masker op, weten hun ware motieven heel goed te verbergen en zorgen daardoor voor de nodige verrassingen. De rollen die ze spelen zitten er goed in elkaar en zijn ze op het lijf geschreven. Voornamelijk die van Nina en Andrew, maar ook Cecelia, de dochter van Nina, zet een knap staaltje toneelspel weg.

‘Je moet je lesje leren als je iets verkeerd doet, anders word je nooit wijzer.’ … ‘Als je het de eerste keer goed had gedaan, had ik je niet hoeven vragen om het opnieuw te doen.’

Waar het in eerste instantie vooral over Millie gaat, zij gaat als inwonend hulp bij Andrew en Nina werken, kantelt dit in het tweede deel van het boek volkomen. Deel een is rustig qua opbouw, hier wordt de toon voor de sfeer in huis gezet, personages worden voorgesteld en net als je denkt dat je Nina, Andrew en Millie kent… Zoals ik eerder al aangaf, is het op bepaalde punten niet heel verrassend, ik vond het grote gelijkenissen vertonen met Achter gesloten deuren van B.A. Paris (geweldig boek!).

Ondanks dat het verhaal niet overal geheel verrassend was, heb ik toch genoten van het boek. De boeiende schrijfstijl en erg goed uitgewerkte personages maakten het erg interessant om verder te lezen.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 4,5

Hiermee kom ik uit op een prima 4 sterren voor De hulp.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij VBK, waarvoor onze hartelijke dank!

Leave a Reply

  • (not be published)