Stormwacht

Titel: Stormwacht
Auteur: Kristina Ohlsson
Serie: August Strindberg #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaald door: Elisabeth van Houtte
Publicatiedatum: mei 2023
Aantal bladzijdes: 368 (e-book)
Recensie: Amanda

Auteur
Kristina Ohlsson is een van Zwedens succesvolste misdaadauteurs. Voordat ze fulltime schrijver werd, werkte ze voor OSCE (Organisation for Security and Cooperation Europe), de Zweedse Veiligheidsdienst en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds haar overstap naar een literaire carrière is ze een veel voorkomende naam op nationale en internationale bestsellerlijsten.

Achterflap
August laat zijn leven in Stockholm achter zich om zijn dromen na te jagen in Hovenäset, maar wanneer hij arriveert is de idyllische gemeenschap opgeschrikt door de verdwijning van een van de meest geliefde inwoners. De politie, onder leiding van de empathische en gedreven Maria Martinsson, is dag en nacht naar haar op zoek. Maar naarmate de tijd verstrijkt neemt de hoop om haar levend te vinden steeds meer af. Wat is er echt met haar gebeurd? En waarom kan August het ongemakkelijke gevoel niet van zich afschudden dat hij de sleutel van het mysterie in handen heeft?

Mijn mening
Het eerste boek dat ik van deze schrijfster heb gelezen, ondanks dat ze er al een behoorlijk aantal geschreven heeft. Ik heb ook al meermaals op het punt gestaan om een boek van haar op te pakken, maar dan kwam er toch een ander boek tussendoor. Nu denk ik, jammer! Want dat Ohlsson kan schrijven, daar valt niet aan te twijfelen. Het eerste deel in een nieuwe serie is dus een goed begin om kennis te maken.

Het gaat over August Strindberg, hij verhuist van Stockholm naar Hovenäset om hier een een winkel met tweedehandse spullen te openen. Hij had zijn komst niet slechter kunnen timen, want op de avond voordat hij aankomt, verdwijnt er een vrouw spoorloos. Door wat ongelukkige vondsten en contacten komt hij ineens midden in het onderzoek terecht. Iets waar hij eigenlijk niet zo op zat te wachten, aangezien hij er nog niemand kent. Door deelname aan een plaatselijke boekenclub leert hij Maria Martinsson kennen, zij blijkt de leiding te hebben over het onderzoek naar de vermiste vrouw.

Ik heb ontzettend genoten van het boek. Iedere keer als ik moest stoppen met lezen vond ik dat erg jammer en zodra ik een momentje had, las ik gauw verder. Het verhaal is niet super spannend, maar juist de manier waarop het verteld wordt, maakt het super interessant. Je merkt dat het een eerste deel is, kennismaking met de personages, een basis leggen voor komende boeken. Dat gaat Ohlsson goed af. De personages worden goed en herkenbaar geïntroduceerd, zijn erg menselijk en ontzettend interessant. De omgeving wordt goed beschreven, waardoor je voor je ziet waar de personages zich bevinden. Een heerlijke en vlotte schrijfstijl met korte hoofdstukken en wisselingen tussen meerdere personages zorgen voor de nodige diepgang en maakt het heerlijk leesbaar. (In het begin moet je wel even goed in de gaten houden vanuit welk perspectief het verhaal verteld wordt, aangezien het regelmatig switcht tussen 5 a 6 personages.)

Kortom, een heerlijke start van een, denk ik, fijne en leuke serie! Ik hoop in het volgende deel wel iets meer spanning te ervaren.

Spanning: 3
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee kom ik op een krappe 4 sterren voor Stormwacht.

Amanda


Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij The House of Books, waarvoor onze hartelijke dank!

Stormwacht

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)