De laatste spijker

Titel: De laatste spijker
Auteur: Stefan Ahnhem
Serie: Fabian Risk #6
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaald door: Tineke Jorissen-Wedzinga
Publicatiedatum: juni 2023
Aantal bladzijdes: 512
Recensie: Amanda

Auteur
Stefan Ahnhem is een van de succesvolste Scandinavische misdaadauteurs. Daarnaast is hij een scenarioschrijver met meer dan twee decennia ervaring. Sinds zijn thrillerdebuut in 2014 heeft hij een auteurschap opgebouwd waarin de spanning en sfeer van Nordic noir wordt gecombineerd met de filmische kwaliteiten van scenarioschrijven.

Achterflap
Fabian Risk en zijn Deense collega Dunja Hougaard jagen allebei de waarheid over brutale moorden achterna. Een waarheid die vele onschuldigen het leven heeft gekost…

Rechercheur Dunja Hougaard doet in het geheim onderzoek naar haar voormalige politiechef Kim Sleizner. Maandenlang hebben Dunja en haar team informatie over hem verzameld en zijn ze erachter gekomen dat hij – letterlijk – over lijken is gegaan om de top te bereiken. Wanneer een auto met daarin een hoge functionaris en een onbekende, naakte vrouw op de zeebodem voor de kust van Kopenhagen wordt aangetroffen, wordt het tijd voor actie. Ondertussen krijgt Fabian Risk in Helsingborg een bericht dat alles verandert.

Mijn mening
De voorgaande vijf delen uit de serie waren om te smullen (2x 4 sterren en 3x 5 sterren) dus ik keek reikhalzend uit naar dit zesde (en helaas laatste) deel met Fabian Risk. Ahnhem is een geboren verteller, zijn boeken zijn zo filmisch, spannend, sfeervol met geweldig uitgewerkte personages, een must om te lezen. Hij neemt zeker geen blad voor de mond en moorden worden tot in de gruwelijkste details beschreven. Ook dit zesde deel is weer een meesterwerk. Het was al even geleden dat ik het voorgaande deel gelezen had, dus ik moest er weer even inkomen. Maar zodra de namen Dunja, Fabian, Kim en Theodor in combinatie met de gevangenis en smileybende voorbijkwamen, was ik snel weer bij. Waar in andere delen Fabian het voortouw neemt, is zijn rol in dit deel toch minder op de voorgrond. Dit is vooral weggelegd voor Dunja, maar ook Jan Hesk van de Deense politie heeft een duidelijke rol. Heerlijk om weer met deze oude bekenden op jacht te gaan.

Fabian krijgt een enorme tragedie te verwerken, wat ook mede de reden is waarom hij minder aanwezig is. Dunja daarentegen met haar enorme drijfveer, laat zich niet gek maken, door niemand. Wat betreft Kim, wat een verschrikkelijk onaangenaam persoon (netjes gezegd), hij deinst echt nergens voor terug.

Het verhaal zit vol actie, spanning, verdriet, verlies, bedrog verwerkt in een goed opgebouwd en uitgewerkt plot. Je merkt naarmate het lezen vordert, dat er langzaam een eind aan de serie gebreid wordt. Dingen worden afgerond en afgesloten, al blijft er nog een piepkleine opening die de mogelijkheid open laat om nog verder te kunnen gaan. Ik wil niet teveel verklappen, dus ik ga niet in op dingen die gebeuren, je moet het boek (de hele serie dus) gewoon lezen. Daar ga je echt geen spijt van krijgen. Ik ben wel heel benieuwd waarmee Ahnhem hierna gaat komen. Een standalone? Een nieuwe serie? We gaan het zien.

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

5 stralende sterren voor dit slotstuk in de Fabian Risk-serie. Ik ga hem en de stoere Dunja missen!

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van The House of Books, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 5 uit 5.

De laatste spijker De laatste spijker

Leave a Reply

  • (not be published)