In Memoriam

Titel: In memoriam
Auteurs: Pascal Engman & Johannes Selåker
Serie: Schaduwland #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Petra Broomans en Madeleine Kiers
Publicatiedatum: september 2023
Aantal bladzijdes: 559 (e-pub)
Recensie: Bianca

Over de auteur(s):
Pascal Engman is een Zweedse thrillerauteur, bekend van zijn thrillers over Vanessa Frank. Hij was een prominent journalist bij Zwedens grootste avondkrant Expressen . David Lagercrantz benoemde hem tot ‘de meester van een nieuwe generatie schrijvers’.

Johannes Selåker is schrijver en journalist. Hij werkte onder meer als nieuwsdirecteur en hoofdredacteur bij de grote kranten Aftonbladet Expressen en Aller Media en was verantwoordelijk voor het onderzoek naar de grootste me too-schandalen in Zweden. In 2020 verscheen zijn solodebuut in Zweden, en nu bundelt hij zijn krachten met Pascal Engman.

Achterflap:
In de lange, hete zomer van 1994, als Zweden lijdt aan WK-voetbalkoorts, is het land in de greep van een massale schietpartij in Falun. Na deze gruwelijke aanslag door schutter Mattias Flink, vindt er opnieuw een moord plaats. Een vrouw wordt gewurgd aangetroffen in een park en al snel wordt duidelijk dat zij niet het eerste slachtoffer is – noch het laatste. Het is aan Tomas Wolf, rechercheur en voormalig vredesofficier van de Verenigde Naties, om de moordenaar te vinden.

Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek, van Vera Berg – de ambitieuze, maar corrupte verslaggever van het avondnieuws die op de vlucht is voor haar ex-vriend en zijn motorbende.

De hoofdverdachte is de aan alcohol verslaafde filmster Micael Bratt, maar zowel Wolf als Berg vermoeden dat de echte dader veel dichter bij het onderzoek staat.

Mijn mening:
Van Pascal Engman heb ik al meerdere boeken gelezen van Johannes Selåker nog geen een, ik ken deze auteur niet.

De pen van Engman herken ik zeker in het verhaal, zijn schrijfstijl is vooral gericht op de details van het moment zoals hier het WK van 1994 dat als tijdspad is gebruikt. In een periode van zes weken gaan Tomas Wolf en Vera Berg op jacht naar een moordenaar. Het taalgebruik is zo af en toe wat aan de botte kant, het beestje wordt dan letterlijk bij de naam genoemd. Zowel Tomas als Vera hebben een verleden wat hun geschiktheid voor het werk dat ze doen in twijfel trekt, maar ze komen er beiden mee weg, in mijn optiek is het net iets te ongeloofwaardig. Ze hebben beiden te kampen met privésores die hun persoonlijk functioneren op een negatieve manier beïnvloed. Deze problemen zijn in het geheel genomen over iets te veel bladzijdes uitgesmeerd, hierdoor zakt met momenten de spanning wat weg en worden zaken onnodig herhaald. De plot leest vanzelfsprekend, kent weinig tot geen verrassingen en als de daadwerkelijke dader ontmaskerd wordt blijft de verrassing uit, dat is wel jammer.

Ondanks wat puntjes van kritiek was het wel een fijn verhaal om te lezen, zowel Tomas als Vera zullen mij vanwege hun privéleven zeker bijblijven en ik wil zeker het volgende boek van dit duo een kans geven.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 4
Plot: 3
Spanning: 3
Psychologie: 2

In memoriam krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)