Dracul

Titel: Dracul
Auteur: J.D. Barker & Dacre Stoker
Genre: thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Martin Jansen in de Wal
Publicatiedatum: juni 2023
Aantal bladzijdes: 512
Recensie: Lilian

Auteur
J.D. Barker (1971) begon zijn carrière als journalist en ghostwriter. In 2012 schreef hij zijn eerste roman Forsaken, die een grote hit werd in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. De nabestaanden van Dracula-auteur Bram Stoker waren dusdanig van het boek onder de indruk, dat ze Barker vroegen als coauteur voor het langverwachte Dracula-prequel. Barker woont in Amerika met zijn vrouw Dayna.

Achterflap
De enige geautoriseerde Dracula-thriller: kom erachter waarom Bram Stoker Dracula heeft geschreven

Waar te beginnen? Er is zo veel te vertellen en veel te weinig tijd, maar ik weet wanneer alles is veranderd. We waren nog maar kinderen: ik zeven, Matilda acht. Het begon zo onschuldig, met een beetje afluisteren. Maar tegen het einde van die week was ik genezen, was onze dierbare Ellen verdwenen en was een heel gezin dood.

Ierland, 1854. Bram Stoker, een ziekelijk kind, brengt zijn jeugd door in zijn ouderlijk huis in Dublin. Hij wordt begeleid door zijn zus Matilda en door Ellen Crone, een jonge vrouw die zijn ouders hebben ingehuurd om hem te verzorgen. Terwijl Bram aan bed gekluisterd is, vindt in een nabijgelegen stadje een reeks vreemde sterfgevallen plaats. Al snel realiseren Matilda en Bram zich dat Ellen verdacht gedrag vertoont en er zeer aparte gewoonten op na houdt. Maar voor ze haar kunnen confronteren, verdwijnt zij spoorloos. Jaren later keert Matilda terug van haar studie in Parijs met schokkend nieuws. Ze heeft Ellen na al die jaren teruggezien, en de nachtmerrie waarvan ze dachten dat die allang voorbij was, blijkt pas net begonnen.

Dacre Stoker en J.D. Barker onthullen op basis van nagelaten notities van Stoker zelf de ware oorsprong van Dracula, zijn schepper en de mysterieuze vrouw die hen verbindt.

Mijn mening
Het verhaal over Dracula kent, denk ik, iedereen wel. De man met de zwarte en rode cape, zijn bleke huid en puntige hoektanden. Het is een echte klassieker. Hoe tof is het dan om het verhaal te lezen over hoe het verhaal tot stand is gekomen, het verhaal van vóór het ontstaan van Dracula. De auteurs nemen je mee op reis naar die tijd en door hun fijne vertelwijze leest het makkelijk en vergeet je dat het een boek is met 500 bladzijdes.

Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in 1854 en gaat over de jonge en ziekelijke Bram Stoker die op miraculeuze wijze geneest. Het schijnt dat zijn nanny Ellen Crone met zijn genezing te maken heeft. Om dat te achterhalen gaan Bram en zijn zus Mathilde op onderzoek uit. Tijdens hun, soms nachtelijke en spannende zoektocht, maken ze menig spannend en verontrustende zaken mee, die ze niet direct kunnen verklaren.

Dan maken we een sprong in de tijd en blijkt Ellen in Parijs gezien te zijn door Mathilda. Wat vreemd is, is dat Ellen er na al die jaren nog steeds jong en stralend uitziet. Aangezien er meer onverklaarbare gebeurtenissen hebben plaats gevonden, schakelen ze de hulp van Thornley in en proberen ze erachter te komen wat er allemaal aan de hand is. Hiermee halen ze meer op hun hals dan ze lief is.

Het verhaal komt tot stand vanuit het perspectief van verschillende personages en passages uit het dagboek van Bram, ook zijn er wisselingen in tijd, het grootste gedeelte speelt zich af in 1854, maar soms spring je weer in het heden. Het zijn redelijk lange hoofdstukken, maar door de wisselingen van personages, voelt dat niet zo. Op het einde worden de hoofdstukken korter en gaat het tempo omhoog. Je krijgt het gevoel dat er haast geboden is en je wilt niet anders dan doorlezen…


De personages zijn goed uitgewerkt, ze komen tot leven en krijgen echt een gezicht. Ik denk zelfs dat ik Ellen ook gezien heb… Het is een thriller, maar het verhaal heeft zeker een aantal horrormomenten in petto. Het is niet voor teergevoelige types, want de scenes worden nogal levendig beschreven.
Na het dicht slaan van Dracul, had ik wel even nodig om te beseffen wat ik nu gelezen had. Is het nu een mythe of zit er toch een kern van waarheid in? Wil jij het weten? Lees dan dit verhaal, het zal je zeker bekoren en misschien wel een slapeloze nacht bezorgen, maar dat is echt meer dan de moeite waard. Het is een geweldig verhaal en subliem op papier gezet.

Wil je meer weten over Bram Stoker, check dan zijn website; www.bramstokerestate.com.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

4 sterren voor Dracul

Lilian

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Boekerij waarvoor onze hartelijke dank.

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)